Jasper Vandewalle volgt Mario Haelewyck op als gemeenteraadslid in Veurne

Mario Haelewyck, sinds 1998 actief in de politiek, geeft de fakkel door aan Jasper Vandewalle om de nieuwe partij Inspraak te vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Met die beslissing onderstreept Mario dat Inspraak de Veurnse jeugd aan bod wil laten komen.

Mario Haelewyck (rechts) geeft de fakkel door aan Jasper Vandewalle. © MVO

Als nieuwkomer op de gemeenteraadsverkiezingen behaalde Inspraak 12,5 procent van de stemmen, goed voor twee zetels in de gemeenteraad. “Niet slecht”, vindt Mario Haelewyck, die de lijst duwde, “maar persoonlijk had ik gehoopt om toch sterker voor de dag te kunnen komen, zodat we echt mee zouden kunnen besturen en vooral inhoudelijk zaken zouden kunnen realiseren.” “Via onze campagne hebben we duidelijk gemaakt dat het bij Inspraak niet om individuen gaat, maar om ons project. Het was jammer om vast te stellen dat de meerderheidspartijen op de valreep speerpunten uit ons programma ‘afpikten’ zoals het thema ‘eenzaamheid’ of ‘sportfaciliteiten voor senioren’… Uit onze enquête hebben we de essentiële zaken centraal gesteld die we concreet willen verwezenlijken. Om Veurne sterk op de kaart te zetten, is een goed bestuur op het vlak van toerisme en lokale economie cruciaal. Die twee hangen samen en moeten we bundelen als bevoegdheid. Mijn doel was om met Inspraak te bereiken wat we al met onze handelsvereniging, vzw Veurne Toe Koer, hebben bereikt. Natuurlijk laat ik Inspraak niet los; achter de schermen blijf ik wel een beetje ‘souffleur’…”

Neutrale kleuren

Samen met lijsttrekker Stijn Hommez zal Jasper Vandewalle (24) de neutrale kleuren van Inspraak verdedigen op de gemeenteraad. Jasper studeerde Mechanische Vormgevingstechnieken aan het VTI Veurne, behaalde zijn bachelordiploma Automotive Management in Kortrijk en werkt nu als verkoopsadviseur bij Mercedes-Benz Vereenooghe in Veurne. “Ik heb er zin in”, lacht Jasper.

Ik laat Inspraak niet los, achter de schermen blijf ik wel een beetje souffleur

“Toen ik hier terugkeerde na mijn studies in Kortrijk, was het vrije wereldbeeld dat ik daar had ervaren, ineens weer weg. Dat kwam over als ‘shocking’…. Via een flyer maakte ik kennis met Inspraak en had ik een gesprek met Mario over waar Inspraak voor staat. Tijdens een eerste vergadering raakte ik getriggerd door hun filosofie, hun visie om onder meer aan verjonging te doen. Tijdens volgende vergaderingen merkte ik dat de interesse van het even grote aantal aanwezigen er niet op achteruitging! Integendeel. De voorbije maanden heb ik veel opgestoken, en heb ik ook inzicht gekregen om de volgende zes jaar in de gemeenteraad open te trekken wat we hebben vastgesteld tijdens onze campagne, uit de resultaten van de enquête. In ons programma hebben we opgenomen wat de Veurnaars na aan het hart ligt. Communicatie met de burger en transparantie zijn voor Inspraak geen loze woorden. We willen werk maken van wijkcomités, bewonersplatformen, waar de mensen duidelijk geïnformeerd worden en we hen voeling kunnen geven dat we hun betrokkenheid in politieke actie kunnen vertalen. Dat leidt tot meer begrip, waardoor het soms tot een consensus kan komen, of waar soms zal worden uitgelegd waarom bepaalde zaken niet kunnen worden gerealiseerd. Wijkcomités, burgercafés of bewonersplatformen zijn zaken die structureel niet veel kosten, maar wel belangrijk zijn”, klinkt het.

“Inspraak geeft ook écht kans aan jongeren, want de jeugd moet ervoor zorgen dat Veurne ook in de toekomst vooruit blijft gaan. Ik maak nu al zoveel mogelijk jongeren warm om de gemeenteraad bij te wonen. Als gemeenteraadslid ben ik volksvertegenwoordiger om Veurne goed te verkopen, als stad waarop ik preus ben.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.