Jan Nolf: “N-VA wil terug naar perkamenten rechters van het Ancien Regime”

Redactie KW

Erevrederechter en justitiewatcher Jan Nolf is niet verbaasd over de uitspraken van regeringspartij N-VA dat de rechters in de zaak rond het visum voor de Syrische gezin ‘wereldvreemd’ zijn en dat ze “de wet strikt moeten toepassen”. “De N-VA wil al heel lang terug naar de perkamenten rechters van het Ancien Regime”, zegt Nolf donderdag.

Volgens Nolf hebben deze uitspraken van de N-VA een lange voorgeschiedenis. “De N-VA is voorstander van de ouderwetse aanpak van het Ancien Regime waarin rechters enkel de ‘bouche de la loi’ mochten zijn en ze dus enkel rechtspraken volgens de letter van de wet”, zegt Nolf. Maar in de huidige samenleving volstaat deze manier van rechtspraak niet langer. “Wetten zijn gebrekkig in hun formulering. Het moet daarentegen gaan om de dagelijkse implementatie van de wet. Rechters moeten net activistischer zijn”, zegt de erevrederechter.

Dat N-VA met dergelijke uitspraken de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht ondermijnt, is niet nieuw, aldus Nolf, die er zelf een naam voor heeft: ‘Bonabartisme’. “De Wever en zijn partij willen ongebreidelde uitbreiding van de uitvoerende macht. De rechterlijke macht is daar als eerste het slachtoffer van.”

Kleine kans op gelijk

Bovendien heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken de dwangsommen enkel aan zichzelf te danken. “De houding van de Belgische staat laat het hof geen andere keuze dan dwangsommen op te leggen. Dat zijn de tanden van de rechter. Zeggen: ‘Ik leef dat niet na’, is smeken om dwangsommen.”

De justitiewatcher acht de kans trouwens klein dat Francken in zijn cassatieberoep gelijk zal krijgen. “Daar kan hij enkel wijzen op motiverings- of procedurefouten en die zijn er mijn inziens niet”, besluit Nolf.

(Belga – Foto a-TVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier