Jan Lievens (32) van Open VLD is jongste lid van Koekelaars schepencollege

Jan Lievens met zijn echtgenote Tineke Vanhooren en hun kinderen Marie en Remi. © foto Coghe
Bieke Cobbaert

Jan Lievens is de jongste schepen van het nieuwe schepencollege. Als Open VLD’er moet hij zijn mannetje staan tussen zijn collega-schepenen en burgemeester van SP.A. “We zijn opgelucht dat we na 24 jaar opnieuw deel uitmaken van de meerderheid. In de oppositie kun je veel zeggen, maar niets doen.”

Open VLD Koekelare is opgelucht. De partij haalde dan wel haar laagste score sinds mensenheugenis, maar verruilt wel na 24 jaar de oppositie voor de meerderheid. Willy Boone en Els Verhelst zetelen in de gemeenteraad, de 32-jarige lijsttrekker Jan Lievens mag het waarmaken als schepen van Sport, Jeugd, Kinderopvang, Lokale Economie, Landbouw, Ontwikkelingssamenwerking en Dierenwelzijn.

Jan, wanneer ben jij in de politiek gerold?

“Zes jaar geleden heb ik mij voor het eerst kandidaat gesteld. Ik stond op de tiende plaats en raakte verkozen als gemeenteraadslid. Ik heb de politieke microbe mee van thuis. Mijn mama Linda ging in 1994 mee met de toenmalige VLD en werd verkozen tot OCMW-raadslid. Maar dat was een eenmalig feit.”

“Eigenlijk ben ik per toeval in de politiek beland. De lijst was in 2012 al bijna klaar toen ik erbij kwam. Men had eigenlijk geen mannen meer nodig, maar er is toen toch nog iemand afgehaakt. Ze kwamen toen vragen aan mijn vrouw om op de lijst te staan, maar zij had geen interesse. Ik wel en zo ben ik er op het laatste nippertje bij gekomen.”

En nu ben je opnieuw een trapje hoger geklommen..

“Normaal zou ik bij de afgelopen verkiezingen op de derde plaats staan, maar door de strubbelingen binnen de partij is dat anders uitgedraaid. Omdat Henk Dejonghe besliste om met een eigen lijst naar buiten te komen, ben ik naar voren geschoven door de partij als lijsttrekker.”

“Als je lijsttrekker bent, weet je natuurlijk dat die kans erin zit dat je schepen wordt. SP.A heeft met 10 van de 19 zetels eigenlijk niemand nodig naast zich. SP.A vertegenwoordigt 39 procent van de bevolking, wij 17 procent. Dus samen vertegenwoordigen we 56 procent van de bevolking.”

“We zijn tevreden dat SP.A ons erbij betrokken heeft. We zitten al 24 jaar in de oppositie, dus zijn we heel content dat we nu deel uitmaken van de meerderheid. Vanuit de oppositie kun je veel zeggen, maar niets doen. Het was voor Open VLD broodnodig dat we weer in de meerderheid zaten, zeker na wat we meegemaakt hebben. Wij zijn opgelucht, net als onze kiezers.”

Die interne strubbelingen hebben jullie partij geen deugd gedaan. Met een daling van 8,2 procent naar 16,9 procent en slechts drie zetels heeft de partij nog nooit zo slecht gescoord. Al bekomen van de klap?

“De Open VLD en de scheurlijst van Henk Dejonghe haalden nochtans samen 25 procent, hetzelfde percentage van de vorige keer. Ons draagvlak in de gemeente is omzeggens altijd een vierde van de stemmen geweest. Daar willen we in de toekomst weer naar streven met Open VLD. We hebben de pagina omgeslagen en beginnen nu aan een nieuw hoofdstuk waarin we hard zullen werken en in alles in het werk zullen stellen om weer te groeien.”

Sport, Jeugd, Kinderopvang, Lokale Economie, Landbouw, Ontwikkelingssamenwerking en Dierenwelzijn. Een hele boterham bevoegdheden. Tevreden?

“Sport en Jeugd zijn de bevoegdheden waar ik het meeste werk mee zal hebben. Dat zijn twee bevoegdheden die me persoonlijk ook aanbelangen. Ik heb zelf altijd bij SV Koekelare gespeeld, speel nu nog liefhebbersvoetbal en ik tennis bij TC De Mote.”

“Ik zal me voor alle dossiers moeten inwerken. Het eerste half jaar zal ik me vooral daarmee moeten bezig houden. Het is nu vooral belangrijk dat ik contacten leg met de mensen die vertrouwd zijn op die verschillende vlakken. Zo zal ik bijvoorbeeld met alle sportclubs samenzitten. Het is belangrijk dat er een goeie communicatie is en dat ik de mensen betrek bij datgene wat ik doe.”

Het wordt druk. Hoe zul je je taken als schepen combineren met je immokantoor?

“Schepen zijn is zeker een halftijdse job, dus heb ik sinds begin januari iemand in dienst genomen in mijn immokantoor. Zo kan ik voldoende tijd vrij maken als schepen. De zitdag in het gemeentehuis zal trouwens op vrijdagvoormiddag zijn.”

Wie is Jan Lievens?

– Jan Lievens (32) is een rasechte Koekelarenaar. Zijn vader Marc is tandarts langs de Ringlaan en zijn moeder Linda Vanhercke is diens assistente. Zijn zus heet Katrien en woont ook met haar gezin in Koekelare. Jan is getrouwd met Tineke Vanhooren (38) en papa van Marie (8) en Remi (5). Het gezin woont in de Sterrestraat in Koekelare.

– Jan is handelsingenieur van opleiding en runt sinds 2013 zijn vastgoedkantoor Immo Lievens dat gevestigd is in de Moerestraat.

– Stelde zich in 2012 voor het eerst kandidaat bij Open VLD en werd gemeenteraadslid in de oppositie.

– Is sinds januari 2019 schepen van Sport, Jeugd, Kinderopvang, Lokale Economie, Landbouw, Ontwikkelingssamenwerking en Dierenwelzijn.

– In zijn vrije tijd tennist hij bij TC De Mote en voetbalt hij bij Perkez.

“De Buidel vanaf 2020 ook open in bouwverlof”

“De renovatie van sporthal 1 is het grootste project van Openbare Werken dat ook mij aanbelangt. Het is de bedoeling dat die werken in het eerste deel van de legislatuur aangevat worden. Aan de zaal zelf zal er niet veel gebeuren. De sportvloer werd tenslotte nog niet lang vervangen. Het zijn voornamelijk het sanitair en de kleedkamers die aangepakt zullen worden. We willen ook een polyvalente ruimte voorzien voor de speelpleinwerking. Ook de berging voor de sportclubs is momenteel een chaos, ook daar moeten we een oplossing zoeken.”

“Daarnaast wil ik ook naar een oplossing zoeken voor ons jeugdhuis dat in de vorige legislatuur gesloten werd. Dat is een grote uitdaging.”

“We zullen ook kijken om de openingsuren van kinderopvang De Buidel te veranderen. Voor het bouwverlof van 2019 zal dat nog niet lukken omdat het verlof van het personeel grotendeels vaststaat, maar vanaf 2020 moet De Buidel meer toegankelijk zijn tijdens het verlof.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.