Jacques Demeersseman (VB) krabbelt terug en zetelt voorlopig niet als onafhankelijke

Jacques Demeersseman tijdens de installatie van de gemeenteraad in januari 2019. © KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Heibel bij Vlaams Belang Kortrijk deze week. Jacques Demeersseman kondigde enkele dagen geleden in Het Nieuwsblad aan dat hij niet langer lid wilde zijn van Vlaams Belang. Maar maandagavond kwam hij tijdens de gemeenteraad op die woorden terug.

“Ik ben de zoon van een oudstrijder. Van iemand die krijgsgevangen zat. Dat ik nu voor fascist verweten word, hakt er goed in. Ik neem mijn vrijheid terug en ga als onafhankelijke door“, liet Jacques enkele dagen geleden weten. Hij verwees daarmee naar het incident van een paar weken geleden, waarbij schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) de Vlaams Belangfractie tijdens een gemeenteraad verweet voor fascisten. Maar toen voorzitter Wouter Allijns afgelopen maandag om duidelijkheid vroeg, draaide Demeersseman plots zijn kar. “Ik blijf gewoon lid van de fractie”, klonk het kort. Fractieleider Wouter Vermeersch houdt het op “geen commentaar”.

Jacques Demeersseman is 74 en nooit echt een man van de actieve politiek geweest. Hij woont op Heule Watermolen en stond een keer eerder op een lijst, die van het relatief onbekende Vivant. “Ik werd toen niet verkozen, maar verloor wel mijn job omdat mijn werkgever het niet eens was met de standpunten van de partij. Ik ben toen voorzichtiger geworden. Maar nu ben ik met pensioen en dat zullen ze mij niet afnemen, dat is de moeite niet”, lachte hij tijdens een eerder interview met onze krant.

Jacques was tot enkele maanden voor de meest recente gemeenteraadsverkiezingen geen lid van het Vlaams Belang. Hij hield zich bezig met het actiecomité tegen de geplande moskee in zijn buurt. “Wij zijn bij alle partijen langs geweest maar die lachten ons uit. Enkel het Vlaams Belang nam ons serieus. Toen ze mij vroegen om op de lijst te staan heb ik dan ook niet lang moeten nadenken.” Jacques gaf in het begin deze legislatuur aan dat hij vooral de waarheid wilde verkondigen in de gemeenteraad met cijfermateriaal.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier