Jaar na verkiezingen in Ardooie nog steeds commotie rond Chantal Vande Vyvere

Chantal. (foto JCR)
Redactie KW

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 hebben het voorbije jaar in Ardooie en Koolskamp voor heel wat commotie gezorgd. De N-VA verloor haar twee zetels, Samenplus moest ook een van haar vijf zetels inleveren en Groep 82 van Karlos Callens won er nog een zitje bij en heeft nu met vijftien zetels de absolute meerderheid. Maar dat Chantal Vande Vyvere niet opnieuw tot schepen werd verkozen in Groep 82 zorgde voor heel wat commotie tijdens dat eerste jaar van de nieuwe legislatuur.

Dat de N-VA haar twee zetels kwijtspeelde, verwonderde heel wat Ardooienaren en Koolskampenaren. Koolskamp waar de Leeuw van Vlaanderen in Koolskamp Koers nog altijd hoogtij viert…

“Het was een pijnlijke vaststelling dat we de voorbije legislatuur ons als oppositiepartij onpopulair maakten omdat we de dingen bij naam noemden”, zei ondervoorzitter Steven Dewulf een tijdje geleden. “En dat in een gemeenteraad waar er met burgemeester Karlos Callens van inspraak geen sprake was.”

Twee zitjes minder

In Ardooie waren er de vorige legislatuur nog 21 zitjes te verdelen maar in de huidige legislatuur moest de gemeente er twee inleveren. Toch won Groep 82 er één zetel bij en heeft nu met 15 zitjes alleen maar Samenplus met haar 4 zitjes tegenover zich. Burgemeester Karlos Callens houdt de touwtjes stevig in handen, beantwoordt zelf de meeste vragen in de gemeenteraad, op enkele tussenkomsten van zijn schepenen en gemeenteraadsleden na.

Maar dat betekent niet dat er in het eerste jaar van deze legislatuur geen animo was in de gemeenteraden. De tussenkomsten van de niet als schepen herkozen Chantal Vande Vyvere, die nu als onafhankelijke zetelt, en de discussies met de burgemeester zorgden voor heel wat beroering en spannende momenten. Chantal kreeg de buitenwacht van Groep 82 omwille van een vertrouwensbreuk met de andere partijleden. Binnen haar partij haalde ze na de verkiezingen niet genoeg stemmen om opnieuw een schepenambt op te nemen.”

Klacht ingediend

Bizar volgens Chantal. Alles is volgens de regels gebeurd volgens Karlos Callens, die haar ‘als troostprijs’ nog het voorzitterschap van de gemeenteraad aanbood, wat ze eerst weigerde, maar zich dan opnieuw kandidaat stelde voor de verkiezing van de voorzitter in de zitting van 19 januari. Haar kandidatuur werd echter niet weerhouden omdat de handtekeningen op de akte gefotokopieerd waren. Hein Defour (Groep 82) won het voorzitterschap van Kimara Goethals (Samenplus) de twee kandidaat-voorzitters wiens voordracht wel geldig was.

Klachten ongegrond

Chantal Vande Vyvere diende net als Samenplus bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen klacht in over de volgens hen onwettige voordrachtakte van Hein Defour voor het voorzitterschap van de gemeenteraad en van Terry Callens als voorzitter van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. Beide klachten werden ongegrond verklaard en zo bleven Hein Defour en Terry Callens respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en het Bijzonder Comité.

Karlos Callens. (foto JCR)
Karlos Callens. (foto JCR)

De sterk ontgoochelde Chantal Vande Vyvere legde de meerderheid als onafhankelijke regelmatig het vuur aan de schenen. Onder andere over een brief van ex-collega schepen Kathleen Verhelle waarin ze in naam van het hele schepencollege subsidiebeloftes zou gedaan hebben aan de Landelijke Rijvereniging, over een legionellabesmetting in de douches van de voetbalkantine in Koolskamp waarover de meerderheid de bewoners niet inlichtte. Over wijziging van statuten van de Lokale Kinderopvang zodat ze geen voorzitter meer kan worden….

Wat met de opvolging?

Of het in deze legislatuur nog goedkomt tussen Groep 82 en Chantal Vande Vyvere durven we betwijfelen. En wat met de opvolging van burgemeester Karlos Callens? Zal zijn zoon Pieter in de voetsporen van zijn vader treden, zoals soms door de oppositie beweerd wordt? En zijn alle leden van Groep 82 het daar roerend mee eens?

“Ik wil het over die zaak met de ex-schepen niet meer hebben”, zei de burgemeester toen we hem opbelden. “En er is voorlopig nog geen sprake van opvolging, ook binnen de Groep 82 niet. We hebben het daar nog niet over gehad.”

“Ik wil hier verder ook niet meer ingaan op die discussies met de burgemeester”, zegt Chantal. “Maar dat zijn zoon Pieter hem eventueel zal opvolgen, is wel aan bod gekomen in een eerste vergadering van Groep 82 na de verkiezingen. Twee documenten gingen bij de leden rond om te tekenen: één als voordrachtakte voor Karlos Callens zelf en één als voordracht van zijn zoon Pieter.”

Die hele zaak met de burgemeester en mijn vroegere partij heeft mij heel veel pijn gedaan

“Ik kan tot slot alleen maar zeggen dat die hele zaak met de burgemeester en mijn vroegere partij mij heel veel pijn heeft gedaan. Maar ik wil niet in een hoekje gaan kruipen en zal mijn rol als onafhankelijk raadslid blijven spelen. Dat ben ik aan mijn kiezers verschuldigd.”

Vragen bij Samenplus

In het voorbije jaar mogen we zeker Samenplus niet over het hoofd zien. Als oppositiepartij weten ze hun mannetje – het zal eerder overwegend hun vrouwtje zijn te staan.

“We waren na de gemeenteraadsverkiezingen een beetje ontgoocheld omdat we geen vijf maar slechts vier zetels haalden”, zegt Kimara Goethals. “Maar we hebben een goed team met Christine Vandewaetere, Steven Demeulenaere en Veerle Dejaeghere en stellen toch in iedere raadszitting diverse vragen over het beleid.”

“De burgemeester pakte de volgens mij persoonlijke vete tussen hem en Chantal weinig professioneel aan. En of Pieter, de zoon van de burgemeester, kandidaat-burgemeester is voor de volgende legislatuur, weet ik niet. Ik ken hem ook onvoldoende.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier