Izegems burgemeester Bert Maertens: “CD&V is de betrouwbaarste bruid”

Burgemeester Bert Maertens stelt trots zijn vernieuwd schepencollege voor. Zittend vooraan Kurt Himpe (links) en Lothar Feys. Achteraan: Ann Van Essche, Lisbet Bogaert, Caroline Maertens en Tom Verbeke. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Redactie KW

N-VA mag zich opnieuw opmaken voor zes jaar meerderheid en gaat daarvoor met CD&V in zee. “De kritiek dat we voor een zwakke partner kiezen, is onterecht”, benadrukt burgemeester Bert Maertens. “Samen zullen we zes jaar stabiel kunnen besturen. Iets wat nu niet altijd het geval was.”

Écht spannend waren de gemeenteraadsverkiezingen niet in Izegem. Al snel was duidelijk dat N-VA, dat amper 0,6 procent, moest inleveren, opnieuw aan zet was. “Daar zijn we enorm blij mee”, zegt burgemeester Bert Maertens. “N-VA heeft het overal in West-Vlaanderen moeilijk, behalve bij ons. Daar zijn we trots op. De afgelopen zes jaar hebben we Izegem in soms moeilijke omstandigheden goed bestuurd. De schuldenberg is weggewerkt, maar bij ons coalitiepartner was de samenhang vaak ver te zoeken. Eerst de breuk met Groen en dan de stenenkwestie… Het maakte het er voor ons niet makkelijker op, maar we hebben het hoofd boven water gehouden. Voor Izegem.”

De goeie score zowel voor de partij als op persoonlijk vlak ziet Bert dan ook als een bevestiging van het gevoerde beleid. “Dit doet me meer deugd dan zes jaar geleden, toen we voor het eerst tot de meerderheid konden doorstoten. Ook zo goed als al onze huidige schepenen boeken progressie. We hebben als ploeg stappen vooruit gezet.”

Het succes van N-VA in Izegem is volgens Bert Maertens eenvoudig te verklaren. “We hebben met het rijke Volksunieverleden een goeie fond en in Izegem is N-VA geboren. Dat speelt zeker een rol. Zonder Geert Bourgeois naar de kiezer trekken, was een berekend risico, maar zijn stemmen zijn bij ons gebleven. Ons hele team heeft een puike prestatie afgeleverd.. We hebben bewust niet op één gezicht gefocust. Daar ben ik blij om.”

Lobbywerk

Met STiP is de nieuwbakken politieke beweging van ex-SP.A-schepen Kurt Grymonprez wel de tweede partij van Izegem. “STiP heeft veel proteststemmen gekregen, denk ik. Het is correct dat bijvoorbeeld veel voetpaden in Izegem er slecht bij liggen en dat het groenonderhoud een update nodig heeft, maar daar zullen we de komende zes jaar hard werk van maken. Ik doe wel mijn hoed af voor de prestatie van STiP. Vanuit het niks 16,3 procent halen, is sterk. Maar voor mij blijft de partij SP.A-light. Van hun vijf verkozenen hebben er drie een duidelijk socialistisch verleden en profiel. Spijtig voor de twee andere toekomstige raadsleden van STiP.”

Dat N-VA niet met STiP in zee gaat, is logisch, zegt de burgemeester. “Ons inhoudelijk verhaal stemt niet overeen. Wij maken van de reconversie van de site Baertshof een van dé grote projecten, maar STiP acht dit niet nodig. Zij willen ook 100 procent op Izegem focussen en Brussel links laten liggen. Fout, want dankzij mijn engagement als Vlaams parlementslid stuwen we Izegem vooruit. Denk maar aan Eperon d’Or. En binnen twee jaar wordt het op- en afrittencomplex van de E403 langs de Noordkaai volledig heraangelegd, dankzij mijn lobbywerk bij Vlaams minister Ben Weyts.” Een derde reden om STiP niet mee in bad te nemen, is de ervaring van de huidige bestuursperiode. “Hun twee protagonisten zetel(d)en in het schepencollege en de ervaring leert dat we dit beter geen tweede keer doen.”

“STiP blijft voor mij SP.A-light. Drie van hun vijf verkozenen hebben een duidelijk socialistisch profiel”

De keuze viel uiteindelijk op CD&V. Dat die door sommigen als ‘de zwakste bruid’ omschreven wordt, vindt Bert Maertens onterecht. “Maak daar maar de meest betrouwbare partner van”, onderstreept hij. “Ik begrijp de frustratie, maar STiP en Vlaams Belang waren nooit een optie. SP.A neemt bewust vrede met een rol in de oppositie en Open VLD zou voor een te krappe meerderheid zorgen. Met CD&V zijn we snel tot een goed akkoord gekomen. Onze programma’s zijn erg gelijklopend en met Ann Van Essche als schepen vormen we een sterke ploeg. Ze wordt een vitaal onderdeel van het team.”

Watertaxi

De verkiezingsnacht zal Bert Maertens niet snel vergeten. “We hebben onze overwinning tot in de vroege uurtjes gevierd, maar ik ben tegelijk tevreden dat we snel en efficiënt gehandeld hebben. Vooraf hebben we met alle partijen die dat vroegen een gesprek gehad en zo waren we goed voorbereid. Door op verkiezingszondag zelf nog de nieuwe coalitie bekend te maken, zorgen we voor duidelijkheid.”

De komende zes jaar worden boeiend, klinkt het. “Onze plannen voor het Baertshof moeten zeker opgestart worden, we voorzien een inhaalbeweging op vlak van fiets- en voetpaden, we willen het Paterspark opwaarderen, de dorpskernen van Emelgem en Kachtem heraanleggen, de Melkmarkt opfrissen…”

Ook de stationsomgeving en de Korenmarkt zullen op de agenda verschijnen. “Maar die plannen zullen worden uitgevoerd met inbegrip van de Centrale Brug. Die zal niet snel uit het straatbeeld verdwijnen.”

Zondag 26 mei 2019 wil Bert Maertens tijdens de nationale verkiezingen opnieuw zijn stempel drukken. “Ik ga opnieuw voor een zitje in het Vlaams parlement. Ik combineer sinds 2014 twee fulltime jobs, maar heb de voorbije jaren bewezen dat ik dit aankan. Bovendien komt dit Izegem ten goede.”

“En misschien kan ik op die manier mijn grote droom waarmaken: een watertaxi op het kanaal Roeselare-Ooigem. Dit zou onze verzadigde Rijksweg een stuk kunnen ontlasten. Hopelijk kunnen we die in 2024, op het einde van de nieuwe bestuursperiode, samen nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier