Izegem 2013/2018: Twee politieke kleppers overleden

De nieuwe gemeenteraad in Izegem met v.l.n.r. staand: Sybille Vandeputte, Gerda Mylle, Peter Defreyne, Joke Vermeulen, Piet Seynaeve, Jan Verbeke, Geert Leenknecht, Noël Vansteeland, Filip Lombaert, Arne Allosserie, Tom Verbeke, Stefaan Sintobin, Filip Buyse, Maureen Raedt, Elke Olivier, Dirk Van Walleghem, Kurt De Guffroy en Joris Claeys. Zittend: Lothar Feys, Filip Motte, Kurt Himpe, Caroline Maertens, Geert Bourgeois, Bert Maertens, Anton Jacobus, Frank Duhamel, Kurt Grymonprez, Nadia Staes en Marc Vanlerberghe. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Philippe Verhaest

De samenstelling van de gemeenteraad onderging de voorbije zes jaar een ware metamorfose. Liefst tien nieuwe gezichten maakten de voorbije zes jaar hun opwachting en jammer genoeg zijn met Peter Defreyne (CD&V) en Filip Motte (N-VA) ook twee kleppers overleden. Schepen Kurt Grymonprez nam na een schandaal rond terrastegels dan weer ontslag.

Izegem 2013/2018: Twee politieke kleppers overleden

De ploeg die in januari 2013 aan de zes jaar lange rit startte, is amper nog herkenbaar.

Dé politieke kwestie was het ontslag van Kurt Grymonprez als schepen. In mei 2017 nam hij afscheid na beschuldigingen dat hij een stadsdienst wilde inzetten om terrastegels naar zijn privéwoning te laten overbrengen. De man verbrak alle banden met SP.A en richtte met STIP een eigen onafhankelijke politieke beweging op. Huidig schepen Nadia Staes volgde in zijn kielzog en onthoofdde zo het socialistische deel van het schepencollege. Het doel is om met STIP Izegem mee te besturen, maar of een samenwerking met N-VA na het debacle nog tot de mogelijkheden behoort, is nog maar de vraag… Kurt Grymonprez zelf brandt echter van ambitie. “Vorige zomer had ik nooit gedacht nog op het politieke toneel te verschijnen, maar nu ben ik gemotiveerd om me weer voor Izegem in te zetten”, zegt hij. “Mijn 24 jaar politieke ervaring is daarbij een grote troef. Prognoses zijn moeilijk, ik kan enkel zeggen dat er nog één functie ontbreekt in mijn politieke carrière…”

Schokgolf

N-VA, de partij van burgemeester Bert Maertens, moest in februari 2015 dan weer een schokgolf verwerken. Het plotse overlijden van schepen Filip Motte liet geen enkele Izegemnaar onberoerd. De arts was over alle partijgrenzen heen erg geliefd en leverde als schepen van Financiën ook uitstekend werk. Tom Verbeke nam zijn takenpakket over.

“Het verlies van Filip was een enorm trauma”, blikt Tom terug. “Niet enkel voor ons, maar voor de hele Izegemse politieke wereld. “Maar we hebben Filip meegenomen in ons verhaal. Bij elke beslissing die ik nam en nog altijd neem vraag ik me af wat Filip zou gedaan hebben. Het eerste jaar heb ik mijn weg wat moeten zoeken, maar gelukkig werd ik door een pak bekwame mensen bijgestaan. Filip heeft de eerste twee jaar van deze bestuursperiode bergen werk verzet, ik hoop dat ik zijn visie een goeie eigen invalshoek heb bezorgd. Dat was in elk geval mijn bedoeling.”

“We zullen er alles aan doen dat Peter Defreyne ‘preus’ kan zijn op zijn team”

Ook tijdens de huidige campagne rolt Filip Motte nog vaak over de tongen. “We zijn een politieke medestander en een vriend verloren. Dan is het logisch dat hij nog ter sprake komt. Ook tijdens de huisbezoeken komt Filip vaak aan bod. Hij was erg graag gezien door de Izegemnaar. Filip zal altijd deel uitmaken van N-VA.”

Niet evident

Izegem 2013/2018: Twee politieke kleppers overleden

Niet enkel N-VA moest ongewild afscheid nemen van een steunpilaar. CD&V verloor in november 2017 Peter Defreyne, die na een slepende ziekte overleed. Het wegvallen van de welbespraakte fractieleider opvangen, was niet evident, zegt huidig lijsttrekster en gemeenteraadslid Ann Van Essche.

“Peter was een monument. Een politicus in hart en nieren. En eigenlijk zou hij onze lijsttrekker geweest zijn. Ik zou hem vanop de tweede plaats ondersteunen. Peter was mijn beste raadgever. Hij hielp me bij de voorbereiding van elke gemeenteraad en was een wandelende encyclopedie wanneer het over Izegem ging. Ook aan onze lijstvorming heeft hij nog actief meegewerkt. In augustus 2017, een maand voor hij in het ziekenhuis werd opgenomen, ging hij nog mee potentiële kandidaten spreken. Ook onze campagne heeft hij nog mee vorm gegeven. Wat CD&V nu doet, is mee door Peter in gang gezet. We spreken nog letterlijk elke vergadering over hem. We missen Peter enorm. Niet enkel als politicus, maar vooral ook als mens. Hij was mijne maat. Ik ga af en toe op bezoek bij zijn ouders, want we willen ook de band met hen behouden. Sowieso zullen we het resultaat van 14 oktober, en hopelijk is dat een uitstekende score, aan Peter opdragen. Want eigenlijk moest hij mee met ons op de barricades gestaan hebben. Verkiezingszondag wordt erg emotioneel, maar we zullen er alles aan doet dat Peter van hierboven preus op ons kan zijn.”