IVIO plaatst voortaan camerabewaking bij glasbollen

Frank Bulcke, Piet Seynaeve, Tonny Berteloot, Els Derammelaere, Veerle Lansens en Dominqie Pellaert. © CLY
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Afvalintercommunale IVIO gaat voortaan in alle gemeentes van zijn werkingsgebied camerabewaking aan glasbollen plaatsen. In Tielt loopt al sinds vorig jaar een proefproject en bij uitbreiding volgen nu alle tien andere gemeentes uit het werkingsgebied. De verplaatsbare camera’s moeten sluikstorters afschrikken of het makkelijker maken om ze na een overtreding te kunnen beboeten.

IVIO staat in voor de afvalophaling- en verwerking in Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt. In die laatste stad liep er vorig jaar al een proefproject.met een mobiele camera. “De resultaten daarvan waren bemoedigend”, weet algemeen directeur Frank Bulcke. “Dankzij de camera hebben we zeven sluikstorters kunnen vinden. Zij kregen een GAS-boete van honderd euro. We merken ook duidelijk dat de mobiele camera sluikstorters afschrikt. We voeren al vijftien jaar campagnes om de bevolking te sensibiliseren om geen zwerfvuil achter te laten, maar het is echter dweilen met de kraan open. De opruimkosten blijven zeer hoog. Door te handhaven willen we een halt toeroepen aan alle vervuilers.”

De extra mobiele camera wordt binnenkort ingezet. Iedere glasbolsite wordt voorzien van een pictogram dat aangeeft dat er camerabewaking is. Op die manier voldoet IVIO aan de privacywetgeving. “Camerabewaking moet aanzien worden als het sluitstuk van een integraal beleid tegen sluikstorten”, besluit de directeur. “De overtreder moet uiteindelijk overtuigd raken dat sluikstorten noch door de gemeente noch door de medeburgers wordt getolereerd.”

De camera zelf zal verdekt opstaan en in een roulatiesysteem van plaats wisselen.

(vadu/foto CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier