Isabel Lebbe neemt (voorlopig) afscheid van de Poperingse gemeentepolitiek

Isabel Lebbe (CD&V) verlaat de Poperingse gemeenteraad. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad in Poperinge van afgelopen maandag nam Jeroen Verdonck (CD&V) de plaats in van voorzitter en partijgenote Isabel Lebbe. Die wissel was voorzien, maar gebeurde door omstandigheden een maand eerder.

In januari 2019 werd Isabel Lebbe (CD&V) uit de Kattestraat in Watou voorzitter van de Poperingse gemeente- en OCMW-raad, in opvolging van haar partijgenote Myriam Maes. Volgens een bestuursakkoord binnen de partij zou Isabel het voorzitterschap eind december doorgeven aan haar partijgenoot Jeroen Verdonck. Maar omwille van gezondheidsredenen gebeurde de wissel reeds maandagavond.

“Tijdens de verkiezingen van oktober 2018 kreeg ik van op de vierde plaats 820 voorkeurstemmen achter mijn naam”, blikt Isabel (43) terug. “Ik was consulente van de Landelijke Gilden in de Westhoek tot september 2019. Dan werd ik parlementair medewerker van schepen Loes Vandromme, die verkozen werd tot Vlaams parlementslid voor de CD&V. Die functie blijf ik verder uitoefenen zolang Loes Vlaams parlementair is, want dat is mijn dagelijks werk. Dat staat helemaal los van de gemeenteraad.”

“Onlangs diende ik een heupoperatie te ondergaan. Die brengt de nodige revalidatie met zich mee. Hierdoor zou ik sowieso tot het einde van het jaar niet beschikbaar zijn. Vandaar dat we de voorziene wissel een goede maand hebben vervroegd. Ik blijf tot het einde van de legislatuur wel nog lid van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst, en ik werk met veel plezier verder mee achter de schermen in onze partij. Na de vorige verkiezingen had ik sowieso al aangegeven dat ik gerust plaats wilde maken voor enkele jongere elementen. Of ik bij de volgende verkiezingen nog zal opkomen, blijft koffiedik kijken”, zegt Isabel, die getrouwd is met Pieter Pannecoucke en moeder is van twee dochtertjes Linde (11) en Judith (9).

De taak van gemeenteraadsvoorzitter nam Isabel steeds streng maar correct waar, zowel ten opzichte van partijgenoten als van de oppositie. Iedereen kreeg de toegemeten spreektijd. Elke vraag kreeg een antwoord, maar mocht geen interpellatie of beleidspunt worden. En ook de schepenen mochten niet langer uitweiden dan strikt nodig.

Nu neemt Jeroen Verdonck (37) het voorzitterschap waar, voor de rest van de legislatuur. In 2018 kreeg hij van op een achtste plaats 455 voorkeurstemmen. Hij wordt als gewoon raadslid opgevolgd door Poperingenaar Karel Vandenbroucke (32, in 2018 vanop de negende plaats 581 voorkeurstemmen). Eerder mocht Karel Vandenbroucke al een tijdje zetelen als vervangend raadslid voor de toen zieke Myriam Maes.

Door de genoemde wissels ontstond ook een stoelendans van vertegenwoordigers in allerlei intercommunales. Joseph Delalleau (CD&V) neemt de plaats in van Isabel Lebbe in DVV Westhoek, de WVI en in de vzw Ondernemen@Hoppeland. Johan Pil (CD&V) neemt haar plaats in bij De Mandel. Jean-Marie Bondeel (N-VA) wordt lid met raadgevende stem van de raad van bestuur van DVV Westhoek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.