Is de basis tegen Vivaldi zoals De Crem beweert? Wij vroegen het onze CD&V-burgemeesters

© belga
Olaf Verhaeghe

Is deelname aan de paars-groene Vivaldi-regering voor de buik van de CD&V echt zo onverteerbaar als Pieter De Crem in De Standaard suggereerde? Als we de West-Vlaamse CD&V-burgemeesters mogen geloven grotendeels wel. Er is vertrouwen in de onderhandelingscapaciteiten van voorzitter Joachim Coens, maar het argwaan ten opzichte van vooral Georges-Louis Bouchez (MR) en de Franstalige groenen is groot. “De vrees om erbij te zijn voor spek en bonen én na afloop afgestraft te worden door de kiezer, is groot.”

Het bommetje dat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem in een interview met De Standaard donderdagochtend liet ontploffen, blijft nazinderen binnen CD&V. De Crem vindt dat zijn partij niets te zoeken heeft in Vivaldi, een paars-groene federale regering met Open VLD, MR, SP.A, PS, Ecolo en Groen. “We zullen oppositie moeten voeren binnen de meerderheid”, klonk het scherp. “Vooral voor onze lokale mensen is paars-groen eigenlijk gewoon ondenkbaar.”

Maar is dat wel zo? Heeft Pieter De Crem de steun van de lokale CD&V’ers? Een belronde naar de 26 West-Vlaamse burgemeesters van CD&V-signatuur laat vermoeden van wel.

Moeilijke spreidstand

“Ik sta voor 200 procent achter de uitspraken van minister De Crem”, zegt Jos Sypré, burgemeester van Beernem. “Kleurt het regeerakkoord uitsluitend paars-groen, zonder ruimte voor een staatshervorming bijvoorbeeld, dan gaan we beter in de oppositie. We moeten onze stempel kunnen drukken.” Die mening is ook zijn Oostkampse collega Jan De Keyser toegedaan. “Ik ben erg argwanend op dit moment en maak zwaar voorbehoud bij de paars-groene ploeg met een Waalse meerderheid”, zegt hij.

Ook Hendrik Verkest, burgemeester van Wingene, treedt Pieter De Crem bij. “En met mij naar schatting 60 procent van onze lokale mandatarissen”, zegt hij. “De Waalse groenen, dat zijn halve communisten, hé. Vlaanderen houdt daar niet van. Pieter De Crem haalt de juiste thema’s aan, zoals veiligheid, zoals integratie. Daar zijn de mensen mee bezig. De vrees om toe te treden voor spek en bonen en er nadien te worden voor afgestraft door de kiezer, is groot. Het is een moeilijke spreidstand, een heel moeilijke.”

De burgemeester van Nieuwpoort, Geert Vanden Broucke, voelt zich ‘niet zo gelukkig bij het vooruitzicht toe te treden tot een Vivaldi-coalitie’. “Het is een zeer moeilijke situatie. Vlaanderen heeft nog nooit zo Vlaams en (centrum)rechts gestemd, maar we zouden wel een linkse federale regering krijgen met grote Waalse invloed. Dat botst met mijn gevoel, dat moet ik eerlijk zeggen.”

Failliet van de Wetstraat

Volgens Francis Benoit, burgemeester van Kuurne, vertaalt Pieter De Crem voor een groot stuk het gevoel dat leeft binnen de partij. “Alleen stelt hij het heel scherp. Er is zeker een wantrouwen ten opzichte van Vivaldi. Wat kunnen wij als partij betekenen?, dat is de kernvraag. Ook wat een aantal personen zoals een Georges-Louis Bouchez (MR) betreft, zijn er twijfels naar betrouwbaarheid toe.”

Het grote nadeel waar zijn partij nu mee te maken krijgt, is volgens Francis Benoit opnieuw het ‘enerzijds-anderzijdsetiket. “Wij weten zogezegd weer niet wat we willen. En dat kan zich wreken. Een rol in de oppositie naast het Forza Flandria-bastion (N-VA en Vlaams Belang, red.) wordt heel moeilijk, dat beseft iedereen. Maar er moet vooral iéts gebeuren. De voorbije maanden bewijzen het failliet van de Wetstraat, de mensen zijn al die spelletjes beu.”

Dat laatste benadrukt ook Christof Dejaegher, burgemeester van Poperinge. “Hoewel ik zelf ook geen geweldige fan ben van Vivaldi, denk ik vooral dat we een regering moeten hebben die aan de slag kan. Dat is voor de man in de straat het belangrijkste.”

Steun voor Coens

Wat wel opvalt: het mandaat van voorzitter Joachim Coens tijdens de onderhandelingen is sterk. “Onze voorzitter kent mijn standpunten, hij heeft ons gehoord en ik heb er alle vertrouwen in dat hij de belangen van onze partij zal behartigen”, benadrukt Ria Pattyn, burgemeester van Lichtervelde.

Ook Carine Dewaele (Lendelede), Claude Croes (Deerlijk) en Rita Demaré (Hooglede) geven aan dat Coens dé man is die aan de onderhandelingstafel zit. “Het contact tussen de partijtop en de lokale besturen is er”, zegt Bart Dochy, burgemeester van Ledegem. “Het globale gevoel is inderdaad dat een deelname aan Vivaldi zoals die vandaag voorligt, niet gedragen wordt. Maar onze voorzitter speelt uiteraard zijn rol bij de onderhandelingen.”

Die voorzitter zelf reageerde eerder vandaag kort en stelde dat Pieter De Crem ‘zeker een aantal bezorgdheden vertolkt’. Hij wil er dan ook alles aan doen om als CD&V ‘scherp’ te onderhandelen.

Dirk De fauw, burgemeester van Brugge, wijst er fijntjes op dat minister De Crem hem niet heeft gecontacteerd om zijn mening te kennen. “Ik heb veel respect voor Pieter, maar hij spreekt in deze niet in mijn naam.” Elders geven de burgemeesters aan vooral te focussen op de eigen stad of gemeente. “We zullen wel zien wat er in Brussel gebeurt”, knipoogt Lies Laridon van Diksmuide. Ook Karolien Damman (Kortemark) en Luc Vannieuwenhuyze (Tielt) investeren hun tijd en energie liever lokaal.

Ledencongres

Slotsom: Pieter De Crem kan zich wel degelijk gesteund voelen door de West-Vlaamse burgemeesters in zijn argwanende houding ten opzichte van deelname aan een paars-groene regering. Het gebrek aan een meerderheid aan Vlaamse kant speelt niet de belangrijkste rol, al wijzen verschillende burgemeesters toch op het belang van een staatshervorming in een eventueel akkoord. Ook wat de economische thema’s betreft moet CD&V volgens de eigen mandatarissen de druk hoog kunnen leggen.

Of CD&V zal toetreden tot een coalitie, waar ze mathematisch niet essentieel is, zal dus nog moeten blijken. Finaal zullen het partijbestuur en het ledencongres de afweging moeten maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier