Is CD&V straks niet meer aan zet in Avelgem?

Koen Van Steenbrugge is de lijsttrekker van CD&V. © LOO
Axel Vandenheede

Krijgt Avelgem na 27 jaar een burgemeester die niet tot de CD&V behoort? De kans is reëel nu Lieven Vantieghem de fakkel doorgeeft en de andere partijen de messen slijpen. “Het is hoog tijd dat het bestuur verandert zodat er eens een nieuwe wind waait door Avelgem”, stelt Jan Kempinaire van Gemeentebelangen.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Sinds 1995 is CD&V’er Lieven Vantieghem burgemeester van Avelgem. De voorbije drie legislaturen beschikte zijn partij altijd over een volstrekte meerderheid, maar deze legislatuur kwam CD&V een zetel te kort (10 van de 21) en ging het daarom een coalitie aan met SP.A. Een vijfde ambtstermijn als burgemeester zit er niet in voor Lieven Vantieghem: hij is geen kandidaat om zichzelf op te volgen. Intussen werd huidig eerste schepen Koen Van Steenbrugge al naar voor geschoven.

Het afscheid van boegbeeld Lieven Vantieghem is een aderlating voor CD&V“, stelt Koen. “Bovendien hebben we in de loop van deze legislatuur al afscheid genomen van ex-schepenen Gaston Degroote en Ghislaine Verhiest. De verkiezingen zullen in 2018 daarom meer dan ooit in het teken staan van de verjonging, de vernieuwing en de overname van de volgende generatie.”

Mix jeugd-ervaring

De lijstvorming is nu nog niet aan de orde, stelt Koen nog. “Al ziet het er wel naar uit dat er nog nooit eerder zoveel jongeren zich verkiesbaar zullen stellen. We zoeken een goede mix tussen de enthousiaste jeugd en de ervaring van de ouderen. De plaatsen op de lijst zullen in overleg tussen alle kandidaten vastgelegd worden.”

Tom Beunens wordt (wellicht) trekker van SP.A.
Tom Beunens wordt (wellicht) trekker van SP.A.© GF

“CD&V Avelgem heeft een jonge, moderne generatie klaar staan die op een andere manier aan beleid zal doen: meer participatie en dialoog, maar met de recepten van vroeger: keihard werken en aanwezig zijn tussen de mensen”, besluit hij.

“De lijst krijgt vorm, maar we zoeken wel nog een aantal gedreven personen” – Jan Pille, N-VA Avelgem

Huidig coalitiepartner SP.A maakt deze legislatuur na lange tijd opnieuw deel uit van de bestuursploeg en wil dat zo houden. “Midden november willen wij naar buiten treden”, stelt Tom Beunens, schepen en straks hoogstwaarschijnlijk lijsttrekker. “Eind oktober vindt nog een belangrijke algemene ledenvergadering plaats. Zeven van de acht huidige mandatarissen zullen opnieuw kandidaat zijn. Enkel OCMW-raadslid Réjane De Paepe gaf aan dat ze eind volgend jaar stopt.”

“Wat ik wel al kan meegeven, is dat we niet zinnens zijn om als SP.A alleen naar de kiezer te trekken. Het wordt sowieso een verruimingslijst met Groen en enkele onafhankelijken. Waarschijnlijk zullen we zelfs met een nieuwe projectnaam naar buiten treden. Deze beslissing kwam er na een denktankproces van één jaar (september 2016 tot september 2017, red.). De inhoudelijke resultaten van deze denkgroep zullen de basis vormen van het kiesprogramma, daarover is er al unanimiteit.”

Jan Kempinaire en Lut Deseyn.
Jan Kempinaire en Lut Deseyn.© MVM

Oppositiepartij Gemeentebelangen trekt met ambitie naar de verkiezingen. “We willen de kaarten grondig door elkaar schudden”, geeft Jan Kempinaire mee. “Lut Deseyn, die eind augustus overstapte van CD&V, wordt een van onze speerpunten. Zij gaf zo gehoor aan wat haar grote achterban (in 2012 kreeg ze 836 voorkeurstemmen, red.) haar al een tijdje influisterde: dat het tijd was dat het bestuur verandert zodat er eens een andere wind door Avelgem waait.”

Ikzelf wil ook mee de lijst helpen trekken. Maar wie op één staat, is voor ons niet zo belangrijk. Het is wel belangrijk zoveel mogelijk mensen te verenigen rond ons project. Alle uittredende mandatarissen zijn in principe opnieuw kandidaat. Velen – onder wie heel wat jongeren – hebben hun kandidatuur inmiddels gesteld.”

Onafhankelijken

De twee onafhankelijken in de gemeenteraad, Magda Vercaemst en Kris Van Seymortier, wachten voorlopig af. Magda: “Ik heb de afgelopen legislatuur niet echt positieve ervaringen gehad met partijgebonden lokale politiek. Wat 2018 betreft zijn er misschien wel mogelijkheden, maar ik kijk voorlopig de kat uit de boom.” Kris: “Natuurlijk hebben we al nagedacht en gesproken over de komende verkiezingen en de laatste weken werden we we al meermaals aangesproken door andere partijen in Avelgem. Maar er is nog niks beslist. De samenwerking met Magda is altijd super verlopen en wat er in de toekomst gebeurt, we zullen samen de knoop doorhakken.”

N-VA, tot slot, is sinds het opstappen van Magda Vercaemst en Kris Van Seymortier niet meer vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Maar daar wil voorzitter Jan Pille iets aan doen. “We willen in Avelgem de kracht van verandering op de kaart blijven zetten. Wie lijsttrekker wordt, willen we wel nog even geheim houden. De lijst krijgt vorm, maar we zoeken nog mensen die zich mee willen inzetten voor verandering in onze landelijke gemeente. Jong, en minder jong, iedereen heeft zijn talenten en is welkom, mits uiteraard voldoende gedrevenheid en motivatie.”