Inzetten van lokfietsen blijkt niet haalbaar in Wervik: “Onvoldoende manschappen”

© Getty Images/Maskot
Redactie KW

Op de gemeenteraad van september in Wervik deed Sanne Vantomme (N-VA) het voorstel om lokfietsen en lokbromfietsen in te zetten om hiermee de vele fiets- en bromfietsdiefstallen in te dijken. Hij vroeg twee maanden later op de gemeenteraad naar de stand van zaken. Zijn voorstel blijkt niet haalbaar.

De politie maakt gebruik van ‘lokfietsen’ in de gebieden waar regelmatig fietsen worden gestolen. Deze vrij nieuwe fietsen staan op straat en worden door agenten onopvallend in de gaten gehouden. De lokfietsen bevatten tevens speciale beveiligingsapparatuur, waardoor de politie een signaal krijgt als de fiets wordt verplaatst. In Nederland gebruikt men dit systeem al een aantal jaren. Ondertussen in ons land ook al in veel gemeenten en politiezones.

“Het voorstel is besproken met de politie”, aldus schepen van Mobiliteit Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “De politie beschikt niet over voldoende manschappen om dat met manieren op te vangen. Bovendien is er onze ligging aan de grens. Voor fietsdiefstallen schiet men in Frankrijk bij politie en justitie niet in actie.”

De afgelopen weken waren er verschillende diefstallen aan de fietsenstalling naast het station. Bleek daar trouwens dat de camera’s niet functioneerden. Schepen Pynket maakte bekend dat dit sedert dinsdag wel weer het geval is.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier