Inwoners Houthulst ongerust: “Industriezone bedreigt waardevol natuurgebied”

Karinina Dejonckheere bij de weide en het bos dat bedreigd wordt door het beton van het nieuwe industriegebied. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Bij Karinina Dejonckheere en Ignace Dutry uit de Jonkershovestraat in Houthulst heerst er grote ongerustheid over de uitbreidingsplannen van de industriezone. Ze vrezen voor bijkomende wateroverlast op hun weide en bos. Het gemeentebestuur meent echter dat er genoeg waterbuffering is voorzien.

De gemeente Houthulst wil in samenwerking met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) de bestaande industriezone langs de Nijverheidslaan, tussen de Melanedreef en de Jonkershovestraat, uitbreiden met vijf hectare. Er komt onder meer een vrachtwagenparking en een nieuwe loods voor de technische dienst van de gemeente. De plannen zorgen echter voor ongerustheid bij Karinina Dejonckheere en Ignace Dutry. Zij wonen in de Jonkershovestraat en hebben achteraan een weide en bos in eigendom. “Het nieuwe bedrijventerrein zal rechtstreeks palen aan een zone van meer dan 10 hectare bos”, zegt Karinina. “De afvoer van het water van het nieuwe bedrijventerrein zou gebeuren via de Stenensluisvaart, die ook langs het natuurgebied loopt. In de loop der jaren heeft de gemeente verschillende percelen in de omtrek verhard: de begraafplaats Ter Ruste, het recyclagepark, een woonwijk aan de overkant van de Jonkershovestraat en de aanleg van een straat die toegang moet verlenen naar deze begraafplaats, het recyclagepark en de sporthal. De recente bouw van het nieuwe sportcomplex heeft ook nog extra verharding teweeggebracht.”

Overstromingen

“Verharding brengt hoe dan ook problemen van wateroverlast met zich mee”, vervolgt Karinina. “Twee percelen in het bedreigde natuurgebied zijn mijn eigendom, net als een weide die door de gemeente buiten mijn weten om is ingekleurd als zone voor openbaar nut. Op die percelen krijg ik steeds meer te maken met overstroming. Bij elke langdurige periode van zware regen of bij wolkbreuken loopt de Stenensluisvaart over en zet het onze percelen blank, met beschadiging van de vegetatie tot gevolg.”

“Volgens mij is de Stenensluisvaart nu al verzadigd. Het aanpalende natuurgebied zal nog vaker en verder onder water komen te staan. Het bufferbekken dat voorzien wordt, is onvoldoende. De geleidelijke overgang naar het natuurgebied, zoals wordt voorgesteld, zal veel te bruusk zijn. Het kan niet dat waardevol bos en kwetsbaar natuurgebied een buffer wordt voor water dat door verharding van terreinen geen of onvoldoende infiltratieruimte heeft. Bossen en natuurgebieden zijn in een tijd van klimaatopwarming van onschatbare waarde. De economische belangen blijken nog altijd groter. De politiek sluit nog altijd de ogen. De gemeente Houthulst beseft onvoldoende hoe groot de gevolgen kunnen zijn. Ze toont ook geen waardering voor wie eigenaar is van bos en natuurgebied en ze heeft geen oren naar klachten”, besluit Karinina, die bezwaar heeft ingediend tegen de uitbreiding van de industriezone.

Procedures gevolgd

“Die persoon heeft alle recht om een bezwaar in te dienen, maar wij hebben alle procedures gevolgd”, reageert burgemeester Joris Hindryckx (CD&V). “Ik doe geen uitspraken over of alles correct is, maar in de procedure werd ook de brandweer geraadpleegd om de omvang van het wachtbekken te bepalen, zodat de kans op wateroverlast beperkt wordt. Als het lange tijd hevig regent, zal je altijd wel een beetje wateroverlast hebben. Het gaat uiteindelijk ook maar om een terrein van amper vier hectare en niet alles wordt verhard.” Ondertussen is de ontwikkeling van de site niet meer in handen van het gemeentebestuur of de WVI, maar wel van de private firma Degroote uit Oostende. “De WVI zorgde wel voor de onteigeningen, maar ondertussen heeft de WVI de percelen al van de hand gedaan. De private firma zal de percelen dan verkopen”, besluit Joris Hindryckx.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier