Investeringscoalitie legt 291 miljoen euro op tafel: trambus en zorgcampus als uitschieters

De stad verdubbelt de investering in de trambus die 't Hoge met het station en het stadscentrum moet verbinden naar 6 miljoen euro. © JVGK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Beste Stad van Vlaanderen worden, hoe giet je dat in cijfertjes? Woensdagochtend stelde de stadscoalitie van Team Burgemeester, N-VA en SP.A haar meerjarenplan voor. Daarin worden vooral investeringen aangekondigd, in totaal goed voor maar liefst 291,1 miljoen euro, bijna 74 miljoen meer dan in de vorige bestuursperiode. En de belastingen? Die gaan niet omhoog, benadrukt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester).

Nog meer vernieuwen aan een nog hoger tempo. Dat is de essentie van het meerjarenplan van de stadscoalitie. Zoals beloofd wordt er erg veel geïnvesteerd, zo’n 3.800 euro per inwoner, goed voor 291,1 miljoen euro in totaal. En dat – volgens kopman en burgemeester Vincent Van Quickenborne – zonder dat er ergens bespaard hoeft te worden. “We kunnen ons dat permitteren omdat we tijdens de vorige bestuursperiode erg zuinig geweest zijn. Dat was inderdaad onder andere op personeel”, moet de burgemeester toegeven. “Maar er zijn ook heel wat nieuwe aanwervingen geweest en er zullen er nog volgen.”

Daarnaast komt het geld voor investeringen vooral van de verkoop van stadsgebouwen (zoals het Casinogebouw, waar vandaag boekenhandel Theoria onderdak vindt, red.) en van nieuwe inwoners en bedrijven die zorgen voor een stijging aan inkomsten uit belastingen. Het bestuur stelde al tien concrete plannen voor. “We barsten van de ambitie en leggen de lat nog hoger.”

80.000 inwoners tegen 2030

Op dit moment wonen er 77.176 mensen in Kortrijk. Als het van Wout Maddens (Team Burgemeester), schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten afhangt, komen er daar de komende tien jaar zo’n 3.000 bij. “Op dit moment lopen er aan de Leieboorden alleen al een twintigtal projecten voor nieuwe woningen. Dat zal resulteren in 1.000 extra woonplaatsen. En ook in de rest van de stad stromen investeerders toe”, kijkt hij vooruit.

6 miljoen voor de trambus

Dat het stadsbestuur een trambus wil inleggen tussen ‘t Hoge en de achterkant van het station via de Doorniksewijk, is al lang geen geheim meer. Wel nieuw is het verhoogde budget. De stad zei eerder 3 miljoen toe voor het project, maar hoopt met een verdubbeling van dat bedrag partners als De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer over de streep te trekken. Of dat ook zal lukken, moet blijken.

11 procent van het budget voor cultuur

“De vele verenigingen in Kortrijk blijven we ten volle ondersteunen”, is schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) duidelijk. “Elk jaar wordt 31.000 euro extra geïnvesteerd in culturele verenigingen zoals amateurkunsten en daarnaast gaan ook de jaarlijkse projectsubsidies met 20.000 euro omhoog.” Grootste slokop bij cultuur is de vernieuwing van de stadsschouwburg, die kost de stad 8,1 miljoen euro.

15 miljoen voor 100 hectare groen

Schepen van Milieu en Klimaat Bert Herrewyn (SP.A) heeft grote ambities voor het groen in de stad. “Voor de uitbreidingen van het Kooigembos, het Bellegembos en het Preshoekbos zijn er al concrete plannen”, bevestigt hij. “In totaal is er op die sites ruimte voor een uitbreiding tot 300 hectare. Alleen zijn de omliggende gronden niet van de stad. We zijn nu aan het kijken welke we het best kunnen aankopen.”

De verlaagde Leieboorden vormen het decor voor een vernieuwde nieuwjaarsreceptie op 4 januari.
De verlaagde Leieboorden vormen het decor voor een vernieuwde nieuwjaarsreceptie op 4 januari.© KDS

Wij worden de nachtmerrie van de populisten – Vincent Van Quickenborne

De best bestuurde stad van het land

Schepen van Personeel en Interne Zaken Kelly Detavernier (N-VA) steekt haar ambitie om met de stad overheidsorganisatie van het jaar te worden niet onder stoelen of banken. Een gloednieuw managementteam moet haar daarbij helpen.

70 miljoen voor de deelgemeenten

Volgend jaar al starten er werken in de Bellegemsestraat en op Rollegemplaats. Beide worden volledig heraangelegd. “Daarvoor legt de stad zo’n 5 miljoen euro op tafel”, aldus schepen van Deelgemeenten Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Ook de rest van die 70 miljoen dient om te investeren. Trajectcontroles en fietsstraten bijvoorbeeld zijn niet in die berekening opgenomen.”

Grote zorgcampus Sint-Jozef

De nieuwe woonzorgcampus in de Condédreef is met een prijskaartje van 31.309.642 euro het duurste project voor de komende vijf jaar. Tegen 2024 moeten de werken daar afgerond zijn. “De site huisvest een woonzorgcentrum, een wijkcentrum, een kinderopvang en een dagverzorgingscentrum”, aldus schepen van Sociale Vooruitgang Philippe De Coene (SP.A). Op de campus komen ook twee nieuwe parken van 8.500 en 5.000 vierkante meter die toegankelijk zullen zijn voor de hele buurt.

54 extra plaatsen in kinderopvang

Omdat de nieuwe kinderopvang met 54 plaatsen een onderdeel is van de zorgcampus in de Condédreef, zit die dus ook verrekend in dat budget. “Volgens Kind en Gezin moeten we voor 46 procent van de Kortrijkse kinderen een opvangplaats aanbieden”, aldus schepen De Coene daarover. “Kortrijk doet beter met 55 procent en de ambitie is om dat cijfer op te trekken naar 60 procent.”

Verdubbeling van het energiefonds

Het energiefonds omvat onder andere het plan om de komende drie jaar 1.000 vierkante meter extra zonnepanelen te leggen op Kortrijkse daken. Er is ook een waterplan, een lichtplan en een renovatieplan voorzien. Dat laatste focust vooral op verouderde groendaken, isolatie en stookplaatsen.

Nieuwjaarsreceptie in nieuw jasje

“We leven in een tijd van negativiteit”, sluit burgemeester Van Quickenborne het rijtje af. “Dat willen we tegengaan door te investeren in mensen. Wij worden de nachtmerrie van de populisten.” De burgemeester wil dat onder andere doen door de nieuwjaarsreceptie die op 4 januari plaatsvindt aan de verlaagde Leieboorden, nieuw leven in te blazen. Details wil hij nog niet kwijt, al zullen eten en diversiteit wel centraal staan.

Investeringscoalitie legt 291 miljoen euro op tafel: trambus en zorgcampus als uitschieters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier