Installatie nieuwe provincieraad uitgesteld tot 6 december

© Ronny Neirinck
Jos Remaut

Normaal was de installatie voorzien voor nu maandag, maar dit kan niet doorgaan omdat de provincie nog geen officiële bevestiging kreeg van de verkiezingsuitslag.

“De Provincie heeft op vandaag nog geen bericht ontvangen van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen met de geldigverklaring van de provincieraadsverkiezingen. Dat blijkt voor West-Vlaanderen deze week onmogelijk omdat de bezwaartermijn van 45 dagen pas vandaag afloopt”, aldus de Provincie West-Vlaanderen in een net binnengelopen persbericht.

Het wordt nu dus op donderdag 6 december dat de leden van de nieuw verkozen provincieraad de eed afleggen. Daarna stellen ze de nieuwe deputatie aan. Die telt voortaan 2 leden minder. De provincieraad zelf is gehalveerd tot 36 leden.

De huidige bestuursmeerderheid van CD&V, Open VLD en SP.A wordt verder gezet. CD&V heeft met Bart Naeyaert en Jean de Bethune twee anciens als gedeputeerde, voor Open VLD en SP.A krijgen we nieuwe gezichten te zien. Al zijn die nu ook niet zo onbekend : Sabien Battheu van Open VLD was jarenlang federaal parlementslid en begint maandag aan een heel nieuw hoofdstuk in haar politieke loopbaan, Jurgen Vanlerberghe is provinciaal voorzitter van SP.A en wordt de enige gedeputeerde die SP.A nog heeft in de Vlaamse provincies. Want overal elders zitten de socialisten in de oppositie.

Sabien en Jurgen komen allebei uit Poperinge, en dat is ook het geval met Christof Dejaegher van CD&V, die de nieuwe provincieraadsvoorzitter wordt. De scheidende voorzitter, Eliane Spincemaille, is immers niet meer verkozen.

Nieuwe fractieleiders

Christof Dejaegher was in de vorige bestuursperiode fractieleider bij CD&V en moet in die hoedanigheid dus een opvolger krijgen : dat wordt Els Kindt (47) uit Lichtervelde. Ze is daar al twaalf jaar schepen, en is vroeger nog provincieraadslid en daarna Vlaams parlementslid geweest. Ze is overigens de dochter van oud-gedeputeerde Gabriël Kindt.

Ook bij SP.A komt er een nieuwe fractieleider, want Peter Roose, die deze functie twaalf jaar lang bekleedde, is niet meer verkozen. In zijn plaats komt Simon Bekaert (41), die bij SP.A de enige blijver is in de provincieraad. Hij was in de voorbije zes jaar eerste schepen in Tielt, maar zijn partij is er na de vorige verkiezingen uit de boot gevallen. Hij geeft toe dat SP.A het op 14 oktober niet goed heeft gedaan in Tielt maar onderstreept dat hij voor de provincieraad wél een prima score haalde.

De huidige fractieleiders van de andere partijen zijn allemaal opnieuw verkozen en het ligt in de lijn van de verwachtingen dat zij opnieuw fractieleider zullen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier