Installatie gemeenteraad Heuvelland: Het wordt wennen zonder N-VA

We zien Evelyne Gaudissabois, Geert Debergh, Sarah Vandelanotte, Carla Cardinael, Hilde Stragier, Bernard Heens, Dirk Baeckelandt, Ivo Fonteyne, Ward Dierickx, Marc Lewyllie, Bert Doise, Wieland De Meyer, Bart Vanacker, Lieve D'Haene, Jean-Pierre Geelhand de Merxem, Bieke Dewaele, Luc Caenepeel, Jolien Deklerck en Eddy Gryson. © EF
Redactie KW

In Heuvelland vond woensdag de installatie van de gemeenteraad plaats. In de gemeente behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen de partij Gemeentebelangen de absolute meerderheid.

“Voor ons is het een bevestiging”, zegt burgemeester Marc Lewyllie. In de vorige legislatuur moest Gemeentebelangen nog met N-VA een meerderheid vormen. “Het zal een beetje wennen zijn om het zonder hen te doen, maar ik vermoed niet dat het een groot probleem zal vormen. Onze voorgangers (CD&V, nvdr) zijn ook lang de enige meerderheidspartij geweest en die konden het ook alleen. Waarom zouden wij het niet kunnen? (lacht).”

De burgemeester is blij dat er enkele jonge mensen zijn ploeg versterkten. “Dat is fantastisch. Tijdens deze legislatuur gaan we enkele vervangingen doorvoeren, zodat er een volledige nieuwe jonge ploeg naar de volgende gemeenteraadverkiezingen kan gaan.”

Binnen twee jaar aan Wieland De Meyer

Marc Lewyllie geeft het voorbeeld door binnen twee jaar de burgemeesterssjerp door te geven aan Wieland De Meyer. “Bijkomend is dat we met de schepenen een spreiding hebben uit alle dorpen van onze gemeente. Ook dat is heel belangrijk.” De burgemeester zegt eerst werk te willen maken van een nog betere dienstverlening voor de bevolking. “Daar kan nog wat aan worden gesleuteld. De mensen moeten heel goed ontvangen worden. Ze moeten een antwoord krijgen als ze vragen hebben en hulp krijgen bij problemen. Een tweede punt is een beter fietsbeleid. Daarom hebben we een schepen van Fiets in het leven geroepen.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=81ukepgI5qs

De partij Gemeentebelangen haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen 51,9 procent van de stemmen binnen, meteen goed voor twaalf zetels. Wieland De Meyer schreef 1.384 stemmen op zijn naam, terwijl burgemeester Marc Lewyllie afklopte op 1.068 stemmen. Het is de bedoeling dat Wieland De Meyer binnen twee jaar burgemeester wordt. Burgemeester Lewyllie zal zich onder andere over Personeel en Veiligheid buigen. Wieland De Meyer neemt de schepenfuncties van Financiën, Vrije tijd, Vergunningen en Inspraak voor zijn rekening. Jean-Pierre Geelhand De Merxem krijgt Duurzaamheid, Burgerzaken, Landbouw en Groen en Toerisme. Sociale Zaken, Welzijn en Huisvesting zijn voor Hilde Stragier en Dirk Baekelandt doet Fiets, Openbare Werken en Technische Dienst. Bert Doise is opnieuw voorzitter van de gemeenteraad. Voor Gemeentebelangen zetelt in de raad ook nog Bart Vanacker, Luc Caenepeel, Lieve D’Haene, Eddy Gryson, Bieke Dewaele en Jolien Deklerck.

Voor CD&V, opnieuw in de oppositie, zijn Bernard Heens, Geert Debergh, Carla Cardinael, Sarah Vandelanotte en Evelyne Gaudissabois verkozen. Voor de partij N-VA tenslotte, zetelen Ward Dierickx en Ivo Fonteyne in de gemeenteraad.

Jolien Decklerck (Gemeentebelangen) is met haar 19 jaar de jongste nieuwkomer in de gemeenteraad. “Het is een bijzondere moment voor mij”, aldus de jongedame.

(CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.