“Inspiratiedagen organiseren om nog meer toeristen naar Vleteren te lokken”

Gerda Goubeir: "Mijn man Guido en de kinderen zullen mij zoveel mogelijk inspireren, steunen en ideeën aanreiken." (foto RVL)
Redactie KW

Gerda Goubeir (55) van de Landelijke Volkspartij (LVP) werd als voorzitter van het Bijzonder Comité aangesteld als toegevoegd schepen. Zij kreeg de bevoegdheden burgerlijke stand en bevolking, raad voor maatschappelijk welzijn (OCMW), welzijn, senioren, cultuur en toerisme. Van op een vierde plaats op de lijst behaalde ze in oktober 492 voorkeurstemmen.

“Als schepen van Burgerlijke Stand wil ik werk maken van trouwpartijen en jubilea. Ik zal me goed informeren over de betrokken families, zodat ik in mijn speeches een persoonlijke noot kan leggen. Op het vlak van sociale zaken zal het nog wat inwerken en zoeken zijn met het Bijzonder Comité, want dat is dus een nieuw gegeven. In Diksmuide volgde ik daarvoor al een introductie en vorming”, vertelt Gerda Goubeir. “Ik hoop dat de senioren vlot de weg naar mij zullen vinden. Tijdens bijeenkomsten van Okra en huwelijksjubilea kan ik bijvoorbeeld ons dorpsrestaurant promoten.”

Gewezen schepen Ludo Debuysere is altijd mijn politieke peter geweest

“Op vlak van cultuur wil ik dat de drie deelgemeenten evenwaardig aan bod komen. Woesten zal, na West- en Oostvleteren, nu ook een eigen boek uitbrengen over het dorp. Ik kijk er al naar uit en volg de totstandkoming ervan op de voet. Ik ben voor Vleteren ook verantwoordelijk voor de intergemeentelijke culturele samenwerking CO7. Hiervoor hadden we vorige week al een eerste vergadering in Kemmel. Onlangs ben ik ook al gaan kennis maken met de bibliotheken van Vleteren en Poperinge, waarvan wij uitleenposten hebben. Ook met het archief ben ik al een beetje vertrouwd.”

Toeristische troeven

“Toerisme zal een uitdagende bevoegdheid zijn. We beschikken over een aantal mooie troeven zoals de Sint-Sixtusabdij en haar bieren, maar ook de bieren van De Struise Brouwers uit Oostvleteren en Deca uit Woesten. Verder zijn er onder andere De Zonnegloed en het Claustrum. Ik wil openbare toiletten in elke deelgemeente, ten dienste van de steeds groeiende toeristische sector. Ook wil ik een update van de toeristische brochure en een nieuwe Kunstenroute doorheen de drie dorpen. Op 15 april organiseren we voor het eerst een inspiratiedag voor verenigingen van buiten Vleteren. Via een busreis van een hele dag kunnen ze kennis maken met onder andere het hopbedrijf Lemahieu, het Claustrum, De Zonnegloed en dergelijke. Het middagmaal wordt genomen in De Sceure. Op die manier willen we verenigingen laten proeven van Vleteren, zodat ze later misschien met hun vereniging of families bij ons op bezoek komen. De eerste inspiratiedag is bedoeld voor mensen van de kust.”

Dankbaar

“Ik ben erg blij dat ik mijn politieke carrière langzaamaan kon opbouwen. Via het OCMW naar de gemeenteraad en nu schepen. Gewezen schepen Ludo Debuysere is zowat altijd mijn politieke peter geweest. Wij zijn heel veel samen op pad geweest, onder andere tijdens de verkiezingscampagnes. Ik ben hem dan ook bijzonder dankbaar en ik heb veel respect voor hem. Ik vond de LVP al altijd een bekwame groep mensen die zonder veel poespas de gemeente runt. Gelukkig staan mijn man Guido en de kinderen volledig achter mij. Zij zullen mij zoveel mogelijk inspireren, steunen en ideeën aanreiken”, aldus nog Gerda Goubeir.

(AHP)

Bio

Gerda Goubeir werd geboren in Moorslede op 5 april 1963. De lagere school volgde ze in de wijkschool De Koekuit. Daarna trok ze naar Ten Bunderen in Moorslede, waar ze drie jaar handel volgde. In de Roeselaarse Burgerschool volgde ze het hoger middelbaar handel. Daarna was ze een paar jaar bediende in een meubelfabriek in Moorslede. Op haar 21ste trouwde Gerda met Guido Windels (59), die een metaalconstructiebedrijf heeft in de Kallestraat in Westvleteren. Gerda is er meewerkende echtgenote. Ze hebben drie kinderen: Charlotte (33, logopediste in Woesten), Christophe (32, zelfstandig projectleider in Westvleteren) en Céderic (29, zelfstandig productieverantwoordelijke in Reninge). Er zijn drie kleinkinderen: Rune, Nore en Sam.

“Jammer dat mijn vader dit niet meer meemaakt”

“Mijn vader, die overleed in december 2017, zou zo fier geweest zijn dat zijn dochter schepen geworden is. Het is echt jammer dat hij dat niet meer kon meemaken”, vertelt Gerda Goubeir. “Mijn ouders waren geen politici, maar ze waren wel geïnteresseerd. Vanaf het moment dat ik in Vleteren kwam wonen, lag mijn hart bij de LVP. Ik werd destijds voor het eerst gevraagd door toenmalig burgemeester Frans Boussemaere om op zijn lijst te staan. Maar ik vond dat onze kinderen toen nog te jong waren. Later werd ik benaderd door burgemeester Willy Mostaert en huidig burgemeester Stephan Mourisse. In 2006 stond ik voor het eerst op de lijst. Ik zetelde drie jaar in de OCMW-raad, een gedeeld mandaat met Patrick Dewulf. In 2012 behaalde ik 511 voorkeurstemmen en tot 2018 zetelde ik in de gemeenteraad. In oktober 2018 stond ik op de vierde plaats en behaalde ik 492 voorkeurstemmen. Nu beklaag ik het me een beetje dat ik toch niet eerder aan een politieke carrière begon.”

“Waar ik mijn stemmen haal? Waarschijnlijk omdat ik nogal gekend ben als voorzitter van de KVLV Westvleteren, secretaresse van Unizo Vleteren, bestuurslid van het Davidsfonds Vleteren, leesmoeder in de lagere school Klavertje 3, lid van Femma en de Gezinsbond en voor Nestor breng ik ook nog eens verjaardagsbezoekjes bij tachtigplussers”, legt Gerda uit. “Ik wil met onze vernieuwde, enthousiaste LVP-ploeg verder werken om Vleteren en de inwoners tot hun dienst te zijn. Ik wil luisteren naar de mensen en proberen te helpen waar het kan. Verder wil ik organiseren, bemiddelen en actief meebouwen aan het gemeentelijk beleid van Vleteren. Met onze ploeg, waarop je kan blijven rekenen, gaan we voor een prachtige toekomst voor Vleteren”, vertelt Gerda, die vroeger effectief meehielp in de metaalfirma van haar echtgenoot, maar zich nu meer beperkt tot het papierwerk. Veel van haar tijd gaat ook naar de opvang van de kleinkinderen.

Gerda Goubeir over…

Fusies: “Ik ben zeker geen voorstander van een fusie met andere steden of gemeenten. Als kleine dorpen zouden we verwaarloosd en achtergesteld worden. We hebben nu drie erg mooie deelgemeenten, elk met hun eigen dorpshuis en heel wat verenigingen. We leren veel van elkaar, zonder jaloezie. Er is ook heel wat samenwerking, wat positief is. Zouden wij bij een fusie nog beschikken over een eigen gemeentehuis? Een bibliotheek? Waar zouden de burgers naartoe moeten? Westvleterenaars zijn echte Westvleterenaars en dat geldt ook voor Woesten en Oostvleteren. Elk hebben ze hun eigen mentaliteit die moeilijk te doorbreken is. Maar als er dan toch een fusie moet komen, dan het liefst met Lo-Reninge.”

Administratie: “Wanneer ik het één dag voor het zeggen had, dan zou ik de logge administratie zoveel mogelijk vereenvoudigen. Nu weegt die op bijna iedereen: landbouwers, vrije beroepen, senioren… Het moet toch simpeler kunnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier