Ingelmunster 2013/2018: “CD&V verloor sterke kracht”

De installatievergadering op de gemeenteraad van woensdag 2 januari 2013 met zittend van links naar rechts Rob Kindt, Wilfried Vanacker, Enigo Vandendriessche, Dirk Debaere, Kurt Windels, Martine Verhamme, Nadine Verheye en Katrien Vandecasteele. Op de eerste rij rechtstaand poseren van links naar rechts Jan Defreyne, Hilde Vankeirsbilck, Evy Becquart, Dorine Behaeghe, Jean-Pierre Deven, Trees Lapeere, Sabine Lampaert, Sabine Dendauw, Els Leysen, Marlies De Clercq en Yves Vercruysse. Helemaal achteraan zie je van links naar rechts Geert Verstraete, Dominik Ronse en Filip Blanckaert. (Archief Foto PADI) © (Foto PADI)
Redactie KW

In de voorbije zes jaar viel het mee met de verschuivingen binnen de gemeenteraad. Enkel toen Marlies De Clercq (CD&V) in de gemeenteraad van dinsdag 17 november 2015 liet weten dat ze stopte wegens een verhuizing naar Roeselare zorgde dat voor wat ophef. Voor de CD&V was het een tijdje niet gemakkelijk om zich te herpakken na het verlies van haar toekomstig kopstuk.

Ingelmunster 2013/2018:

Tijdens de installatievergadering op woensdag 2 januari 2013 zag de nieuwe gemeenteraad er totaal anders uit dan tijdens de bestuursperiode 2006-2012. Toen had de CD&V nog de meerderheid. Bij de verkiezingen van oktober 2012 behaalde CD&V net als De Brug/N-VA& en Open VLD elk tien zetels. SP.A-Groen trok naar De Brug en meteen was de CD&V-meerderheid gebroken. De gemeenteraad bestaat momenteel uit tien mannen en elf vrouwen. En wat brengt de toekomst ? Haalt de burgemeester de absolute meerderheid en wordt hij met zijn partij alleen baas in Ingelmunster ? Of wordt onze gemeente in de komende jaren weer bestuurd door een coalitie van meerdere partijen ? Misschien wordt SP.A+ de revelatie van deze verkiezingen en blijven ze in het midden van het bed liggen, net zoals in de voorbije zes jaar ?

Katrien ging, Dries kwam

In Ingelmunster vielen de verschuivingen binnen de gemeenteraad mee. Wie in het begin dacht dat de coalitie van De Brug/N-VA & Open VLD niet lang stand zou houden, had het verkeerd voor. Eind december 2015 nam Katrien Vandecasteele (Open VLD) afscheid als OCMW-voorzitter om plaats te maken voor Dries Couckuyt (SP.A). Katrien hield zich aan de overeenkomst en dus verloor Open VLD haar zitje in de gemeenteraad.

Forse klap

“In het begin waren er ook een tweetal verschuivingen”, zegt burgemeester Kurt Windels. “Fien Debeuf (De Brug) kon niet zetelen omdat haar moeder Martine Verhamme schepen werd. Omdat Katrien naar het OCMW trok, werd Dirk Debaere (N-VA) aangesteld tot voorzitter van de gemeenteraad. CD&V kreeg een forse klap toen Marlies De Clercq op het einde van de gemeenteraad van 17 november 2015 liet weten dat ze stopte als gemeenteraadslid. Marlies koos voor de liefde en volgde haar partner – nu haar man – Tom Vandenkendelaere naar Roeselare, die voor CD&V in het Europees Parlement zetelt. Voor CD&V – toen in de oppositie – was dat een serieuze klap, Marlies werd aanzien als dé toekomst voor hun plaatselijke partij en wellicht ook de eerste vrouwelijke lijsttreker. CD&V wankelde.

De gemaakte coalitie hield zonder veel problemen stand in Ingelmunster

“Marlies was voor onze groep een belangrijke pion, omdat ze met de politiek is opgegroeid. Het was voor ons inderdaad een verlies, maar Marlies is ons altijd blijven steunen en we kunnen nog altijd bij haar terecht”, zegt CD&V-lijsttrekker Sabine Lampaert. “Enkele weken geleden trouwde ze zelfs in de Sint-Amandskerk in Ingelmunster. Een bewijs dat ze haar roots niet is vergeten. Koen Depreiter kwam in haar plaats in de raad. We zien de komende verkiezingen zeker zitten. We hebben wel degelijk een mix van ervaren kandidaten én ook nieuwe kandidaten kunnen samenbrengen. We komen naar buiten als één ploeg, niet als één persoon. Het is immers met een ploeg dat je de verkiezingen kan winnen. Wij profileren ons als team.”

Ingelmunster 2013/2018:

Evenwicht

Begin januari 2017 zei Marlies tijdens een interview in onze krant: “Of het beter zou zijn met mij als lijsttrekker in oktober 2018 ? Dat weet ik niet. CD&V moét inzetten op jongeren. Maar ook met alle respect voor de mensen die al jaren een mandaat hebben en het nog altijd supergoed doen. Je moet een evenwicht vinden tussen mensen met ervaring en jongeren, die aan politiek willen doen.” Enigo Vandendriessche (SP.A) vertegenwoordigde drie jaar alleen zijn partij in de gemeenteraad. Vanaf januari 2016 kreeg hij de steun van OCMW-voorzitter Dries Couckuyt. “Dat was een enorme steun, een grote vooruitgang”, glimlacht hij.

(Patrick Depypere)