Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez werden op 10 december het veld ingestuurd om "alle pistes te onderzoeken". Eerst kwam het middenveld opnieuw aan zet met het oog op een "technische nota". Na de kerstvakantie hervatten de politieke gesprekken, maar vorige week lekte een aantal punten uit de voorlopige nota van Coens en Bouchez op basis van die gesprekken uit. De partijvoorzitters van CD&V en MR lijken daarin terug te grijpen naar de centrumrechtse recepten van de regering-Michel, wat goed viel bij de N-VA maar bij de linkse partijen en (een deel van) Open VLD veel minder enthousiast zou zijn onthaald.

Het informateursduo wilde na vandaag graag preformatiegesprekken kunnen opstarten, maar dat was dus nog niet aan de orde. Afgelopen weekend bleek al dat het nog niet duidelijk was in welke richting de formatie zou gaan: richting 'Vivaldi', een paars-groene coalitie aangevuld met christendemocraten, of toch naar paars-geel, met N-VA? De twee krijgen nu dus twee weken extra de tijd van de koning. Op 28 januari ten laatste moeten ze hun conclusies voorleggen. Op 20 januari brengen ze en tussentijds verslag uit op het Paleis. Bedoeling is "de verschillende standpunten verder te verduidelijken."

Opvallend lang bezoek

Na afloop van het bezoek aan de koning, dat opvallend veel tijd in beslag nam, verduidelijkte Coens die opdracht. "Het is de bedoeling om verder te verifiëren wat mogelijk is op basis van de recente verklaringen die zijn afgelegd", klonk het. "Er zijn verklaringen van verschillende partijen die maken dat er wellicht een opening kan zijn tussen N-VA en de socialistische familie."

De CD&V-voorzitter verwees naar de uitgestoken hand van de N-VA richting PS en SP.A afgelopen weekend op de nieuwjaarsreceptie van de partij, maar ook naar de verklaringen over de nood aan een regering met een meerderheid in beide taalgroepen. Het waren kopstukken van zijn eigen CD&V - Koen Geens en Hilde Crevits om er twee te noemen - die de voorbije dagen duidelijk maakten dat ze N-VA niet zomaar willen laten vallen om een "stabiele regering" in beide taalgemeenschappen op poten te kunnen brengen.

De piste om met N-VA in zee te gaan, bevat nog twee bijkomende moeilijkheden. Ten eerste heeft de PS al meer dan eens gezegd dat het onmogelijk is met de Vlaams-nationalisten samen te werken. Bovendien had diezelfde PS ook al laten verstaan dat ze niet zomaar de vorige "Zweedse regering" wil depanneren en liever ook zonder Open VLD zou willen doorgaan.

Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez werden op 10 december het veld ingestuurd om "alle pistes te onderzoeken". Eerst kwam het middenveld opnieuw aan zet met het oog op een "technische nota". Na de kerstvakantie hervatten de politieke gesprekken, maar vorige week lekte een aantal punten uit de voorlopige nota van Coens en Bouchez op basis van die gesprekken uit. De partijvoorzitters van CD&V en MR lijken daarin terug te grijpen naar de centrumrechtse recepten van de regering-Michel, wat goed viel bij de N-VA maar bij de linkse partijen en (een deel van) Open VLD veel minder enthousiast zou zijn onthaald. Het informateursduo wilde na vandaag graag preformatiegesprekken kunnen opstarten, maar dat was dus nog niet aan de orde. Afgelopen weekend bleek al dat het nog niet duidelijk was in welke richting de formatie zou gaan: richting 'Vivaldi', een paars-groene coalitie aangevuld met christendemocraten, of toch naar paars-geel, met N-VA? De twee krijgen nu dus twee weken extra de tijd van de koning. Op 28 januari ten laatste moeten ze hun conclusies voorleggen. Op 20 januari brengen ze en tussentijds verslag uit op het Paleis. Bedoeling is "de verschillende standpunten verder te verduidelijken." Na afloop van het bezoek aan de koning, dat opvallend veel tijd in beslag nam, verduidelijkte Coens die opdracht. "Het is de bedoeling om verder te verifiëren wat mogelijk is op basis van de recente verklaringen die zijn afgelegd", klonk het. "Er zijn verklaringen van verschillende partijen die maken dat er wellicht een opening kan zijn tussen N-VA en de socialistische familie." De CD&V-voorzitter verwees naar de uitgestoken hand van de N-VA richting PS en SP.A afgelopen weekend op de nieuwjaarsreceptie van de partij, maar ook naar de verklaringen over de nood aan een regering met een meerderheid in beide taalgroepen. Het waren kopstukken van zijn eigen CD&V - Koen Geens en Hilde Crevits om er twee te noemen - die de voorbije dagen duidelijk maakten dat ze N-VA niet zomaar willen laten vallen om een "stabiele regering" in beide taalgemeenschappen op poten te kunnen brengen. De piste om met N-VA in zee te gaan, bevat nog twee bijkomende moeilijkheden. Ten eerste heeft de PS al meer dan eens gezegd dat het onmogelijk is met de Vlaams-nationalisten samen te werken. Bovendien had diezelfde PS ook al laten verstaan dat ze niet zomaar de vorige "Zweedse regering" wil depanneren en liever ook zonder Open VLD zou willen doorgaan.