“In Ieper mag je asbest gewoon dumpen”

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de gemeenteraad van maandagavond kloeg Veerle Billiau (Groen) de lakse behandeling van asbest op het Ieperse containerpark aan. Schepen Valentijn Despeghel (SP.A) kon de wanpraktijken alleen maar beamen en beloofde snel maatregelen te nemen.

Veerle Billiau (Groen) deed haar tussenkomst naar aanleiding van de algemene vergadering van afvalintercommunale IVVO op 18 juni. “In het containerpark in Ieper mag je al sinds jaar en dag asbest vrij en onverpakt komen dumpen in een asbestcontainer. Het gaat volgens het verslag over zo’n 118 ton per jaar“, zegt Veerle Billiau. “In het jaarverslag van IVVO valt dan ook te lezen deze praktijk niet kan, en dat door de milieu-inspectie werd aangeraden om de ‘zak asbest maximaal te sluiten, uitgezonderd bij afgifte van asbesthoudende materialen’. We lezen ook dat er een subsidie is aangevraagd bij OVAM voor bronophaling van asbest in biobags en containers bij particulieren, verenigingen, openbare diensten en landbouwers.”

“We zijn blij dat de milieu-inspectie erop aandringt dat de zak ten allen tijde moet gesloten worden. In praktijk wordt dit advies bij IVVO Ieper echter anders aangepakt: de zak van de container moet ‘s morgens geopend worden door de parkwachters en ‘s avonds gesloten. Overdag staat de container met asbest nog altijd open en vrij, kunnen alle vezels van gebroken asbestplaten rondwaaien en vormt dit een gevaar voor zowel de parkwachters die er dag in dag uit dichtbij lopen, als voor de bezoekers en de vele kinderen die het containerpark betreden”, aldus nog Billiau. “We juichen dan ook de bronophaling bij de mensen thuis toe, en zijn hier grote voorstander van. Tot deze bronophaling in praktijk wordt uitgerold, moet het eigenlijk vanaf morgen al strenger worden aangepakt. Herinner u de recente beelden van het schooltje dat werd geëvacueerd door foute praktijken met asbest? Het containerpark in Ieper kun je hier zonder te overdrijven mee vergelijken.”

“IVVO is een grote intercommunale met heel wat containerparken. Toch is de aanpak voor absest niet in alle containerparken van IVVO hetzelfde. Hoe kan dat? Zo wordt in Nieuwpoort enkel op afspraak gewerkt. Bij andere containerparken wordt de container met asbest permanent met water beneveld… In het containerpark van Wervik – dat niet behoort tot IVVO – wordt vereist dat je je asbest verpakt in speciale folie aflevert. Als je daar toekomt zonder folie, sturen ze je al lachend door naar Ieper, want daar mag ‘je asbest gewoon zo dumpen’.”

“Wij vragen dus met aandrang dat vanaf morgen wordt nagedacht over een tijdelijke oplossing om het storten van asbest ook in Ieper veilig te laten verlopen, en niet te wachten tot het project bronophaling helemaal is uitgerold”, besloot Veerle Billiau.

Schepen van Milieu Valentijn Despeghel (SP.A) kon alleen maar zeggen dat de tussenkomst van Billiau terecht was. “We moeten bekennen dat de verwerking van asbest op het Ieperse containerpark niet goed verloopt. Morgen zal ik dan ook direct contact opnemen met IVVO om de situatie aan te kaarten. Het is geen gemakkelijk probleem, want er zal een vrachtwagen met kraan vereist zijn om de zakken op te tillen. Wat het subsidiedossier voor de bronophaling betreft, werd Ieper voorlopig niet weerhouden. Nochtans waren we ruim op tijd met onze aanvraag, maar blijkbaar krijgen grotere steden voorrang. Ik verneem dat er tegen januari 2020 een subsidieronde is. Daar wil zeker werk van maken”, aldus Valentijn Despeghel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier