Behalve als je in Zuienkerke woont, daar wordt alleen over de provincieraad gestemd. Voor de gemeenteraad hoefde het daar niet, daar waren precies evenveel kandidaten als er zitjes zijn in de raad.

In heel onze provincie dingen 6.655 kandidaten naar één van de 1.491 zitjes in de gemeenteraden. En dat zijn er meer - meer kandidaten, meer zitjes - dan zes jaar geleden. Om precies te zijn: nu nemen 155 meer kandidaten deel aan de verkiezingen dan zes jaar geleden. En er zijn 8 zetels meer te winnen in de gemeenteraden. In Alverigem, Blankenberge, Gistel, Mesen, Roeselare en Tielt zijn er twee zetels meer dan in 2012. Maar in Ardooie en Ieper zijn er telkens 2 minder.

Nog meer cijfers? Er zijn het meest N-VA-lijsten in onze provincie. Dat is voor het eerst dat er meer N-VA-lijsten deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen dan CD&V-lijsten. Opmerkelijk... er zijn wel minder lijsten in totaal in vergelijking met 2012: 303 tegenover 306. In Oostende zijn het er meest: 10.

Provincieraad

In de provincieraad zijn er heel wat minder zitjes te verdelen: 36 in plaats van 72. En er worden lijsten ingediend in 3 districten in plaats van 8. De gedeputeerden zijn straks nog met zijn vieren in plaats van met zijn zessen zoals we tot op vandaag kennen.

Behalve als je in Zuienkerke woont, daar wordt alleen over de provincieraad gestemd. Voor de gemeenteraad hoefde het daar niet, daar waren precies evenveel kandidaten als er zitjes zijn in de raad.In heel onze provincie dingen 6.655 kandidaten naar één van de 1.491 zitjes in de gemeenteraden. En dat zijn er meer - meer kandidaten, meer zitjes - dan zes jaar geleden. Om precies te zijn: nu nemen 155 meer kandidaten deel aan de verkiezingen dan zes jaar geleden. En er zijn 8 zetels meer te winnen in de gemeenteraden. In Alverigem, Blankenberge, Gistel, Mesen, Roeselare en Tielt zijn er twee zetels meer dan in 2012. Maar in Ardooie en Ieper zijn er telkens 2 minder.Nog meer cijfers? Er zijn het meest N-VA-lijsten in onze provincie. Dat is voor het eerst dat er meer N-VA-lijsten deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen dan CD&V-lijsten. Opmerkelijk... er zijn wel minder lijsten in totaal in vergelijking met 2012: 303 tegenover 306. In Oostende zijn het er meest: 10.ProvincieraadIn de provincieraad zijn er heel wat minder zitjes te verdelen: 36 in plaats van 72. En er worden lijsten ingediend in 3 districten in plaats van 8. De gedeputeerden zijn straks nog met zijn vieren in plaats van met zijn zessen zoals we tot op vandaag kennen.