Impact verhuizing Destrooper naar Ieper ter discussie op gemeenteraad Lo-Reninge

© MVPO
Redactie KW

Op de eerste gemeenteraad van donderdagavond stelde oppositiepartij INSPRAAK voor om, over de partijgrenzen heen, een werkgroep op te richten om een visie over de verdere toekomst van de site van Biscuiterie Jules Destrooper in Lo uit te werken nadat ze in diverse perskanalen hadden vernomen dat de productie van de fabriek naar Ieper zou verhuizen.

Daarop reageerde burgemeester Lode Morlion (Dynamisch): “Op 6 januari werd ik door de CEO van Destrooper en door de eigenaar van het bedrijf op de hoogte gesteld van hun beslissing om de productie van Lo naar Ieper te verhuizen. Uiteraard was ik verrast, want drie jaar terug hebben dezelfde personen mij verzekerd dat de tewerkstelling samen met de productie in Lo zou gevestigd blijven. Ik was niet alleen verrast, ik betreur deze beslissing te zeerste, en dat heb ik hen duidelijk laten blijken.”

Economische realiteit

“Anderzijds dienen wij de beslissing van de directie te respecteren”, zo sprak de burgemeester nog. “Men moet echt geen groot econoom zijn om de economische realiteit te erkennen. Het zou van grote naïviteit getuigen mocht ik de economische beslissing niet begrijpen. Vandaag telt het bedrijf drie sites; Lo, Ieper en Oostkamp. Als men van plan is te investeren in een nieuwe deeginstallatie, dan moet men de oefening maken. Het resultaat van deze strategische oefening kennen we vandaag. Voor alle duidelijkheid: vanuit de gemeente is er de afgelopen jaren geen financiële steun verleend aan het bedrijf.

Belang van toerisme

De burgemeester vervolgde zijn betoog: “Ik vond het wel mijn taak als burgemeester om met Destrooper een duidelijk gesprek aan te gaan. Ik wilde vooral duidelijkheid omtrent de vraag wat Destrooper van plan is met de site in Lo. Dit gesprek heeft ondertussen plaatsgevonden. De verantwoordelijken van het bedrijf hebben mij verzekerd dat de zetel gevestigd blijft in Lo-Reninge. Men heeft mij bovendien ook verzekerd dat het helemaal niet de bedoeling is om de site af te stoten, integendeel. De opslagruimte die er vandaag is zal verder gebruikt worden. Bovendien blijft het bezoekerscentrum een belangrijk gegeven in hun communicatie. Concrete plannen zijn er nog niet, maar men wil verder investeren in dit centrum.”

“Men wil vooral inzetten op het aantrekken van bezoekers/toeristen; het bezoekerscentrum met de koekjes als centraal thema, aangevuld met andere kwaliteitsvolle streekproducten. Dit is ook heel belangrijk voor het toerisme in Lo-Reninge. We spreken toch over een 25.000 bezoekers per jaar. Ik heb ondertussen vorige week contacten gelegd met de streekdiensten in het Esenkasteel, Westtoer en de POM. Deze zijn zeker bereid om samen met onze toeristische dienst en uiteraard de verantwoordelijken van Jules Destrooper in overleg te gaan. Ik probeer daar waar nodig en mogelijk contacten te faciliteren“, zo besloot de burgemeester.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier