Immanuel De Reuse uit Roeselare nu net als vader Herman Vlaams parlementslid

Immanuel De Reuse. legt de Vlaamse Leeuw trots op de schouder. "Ik krijg de kans om van mijn politieke passie mijn beroep te maken. (foto Frank) © (foto Frank)
Philippe Verhaest

Immanuel De Reuse, boegbeeld van Vlaams Belang in de Rodenbachstad heeft een zitje in het Vlaams parlement weggekaapt. Zo treedt hij in de voetsporen van zijn vader, wijlen Herman De Reuse. “Dit is een overwinning dankzij het harde werk van de voorbije jaren”, zegt hij trots.

Vanop de eerste opvolgersplaats haalde Immanuel De Reuse (47) 7.603 stemmen binnen. De eveneens Roeselaarse Lut Deforche-Degroote klokte af op 10.989 voorkeurstemmen, maar staat haar zitje af aan Immanuel, die zo de poort richting Vlaams parlement open beukt. Zo volgt hij zijn vader Herman op, die van 1995 tot 2009 Vlaams volksvertegenwoordiger was. En dat stemt de man overgelukkig. “Ik ben al sinds mijn zestiende lid van de partij en heb alle mogelijke pieken en dalen van dichtbij meegemaakt”, zegt hij. “Maar wat we nu meemaken, is ongezien. In Roeselare is Vlaams Belang zowel op Vlaams als federaal niveau de grootste partij. Dat is nog nooit gebeurd.”

De verklaring voor het succes van het Vlaams Belang is volgens Immanuel logisch. “Tijdens onze campagne voelden we al dat onze thema’s enorm leefden. In alle bevolkingsgroepen, bij alle leeftijdscategorieën. Maar vooral de jeugd liep storm voor ons. Dit is het resultaat van jaren keihard werken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 scoorden we met 15 procent al zeer sterk, daar doen we nu nog een schepje bij. Dat we in eigen stad nu groter dan CD&V zijn, is een prachtige overwinning.”

Vlaams Belang zette fel in op de migratieproblematiek. “De Vlaming voelt zich stilaan een vreemde in zijn eigen buurt. De traditionele partijen ondernemen niks en daar willen wij verandering in brengen. En ook het sociale luik heeft zondag meegespeeld. Mensen moeten langer werken, voelen onzekerheid over hun pensioen… En de nieuwe Vlamingen krijgen alles zomaar in de schoot geworpen. Dat zorgt voor frustratie. Onze slogan Eerst onze mensen is geen holle leuze. We willen écht iets in beweging zetten.”

Barsten in cordon

De sterke score is ook het gevolg van de vernieuwing binnen het Vlaams Belang. “Onze voorzitter Tom Van Grieken heeft uitstekend werk geleverd. We zijn fel verjongd, raken actuele thema’s aan en merken dat de perceptie tegenover ons is veranderd. Ik heb nog de tijd geweten dat we te boek stonden als politieke paria’s, dat mensen niet met ons wilden praten. Dat is compleet van de baan. Ons verhaal houdt ook steek. Dat zet de Vlaming aan het denken.”

Het beste nieuws na verkiezingszondag voor Immanuel De Reuse is dat N-VA openlijk heeft gezegd met Vlaams Belang te willen praten. “Ze beschouwen ons eindelijk als een volwaardige partner. Veelbetekenend. Op dat vlak vertoont het cordon sanitaire al enkele barsten, maar nu moet het hélemaal doorbroken worden. De andere partijen kunnen ons niet langer negeren. En ergens denk ik dat ons sterk resultaat voor N-VA zelf ook enig comfort moet bieden. We zijn eindelijk groot genoeg om serieus genomen te worden.”

Gemeenteraadsleden met een ander kleur vragen me om in Brussel voor Roeselare te pleiten. Ik zal hen niet teleurstellen

De voorbije week werd Immanuel bedolven onder de felicitaties. “Ook van collega-gemeenteraadsleden met een ander politiek kleur. Ze vroegen om om straks in Brussel Roeselare niet te vergeten. Dat doet wel deugd. En ik kan ze geruststellen: Roeselare en onze regio staan hoog op mijn agenda. Dat is straks als Vlaams parlementslid aan de slag kan, zorgt voor heel veel voldoening. Ik timmer al dertig jaar aan deze weg en heb dit verre van alleen bereikt. Zonder onze sterke groep militanten zou ik nergens staan.”

Als parlementair wil Immanuel zich vooral focussen op sociale zaken. “Als lid van de raad van bestuur van AZ Delta en het Zorgbedrijf ligt het thema me na aan het hart.”

Om zijn ambitie kracht bij te zetten, wordt hij straks fulltime politicus. De voorbije zes jaar werkte hij als bediende bij het veilinghuis Venalis van ex-Open VLD’er Francis Reynaert. “Ik heb er mooie jaren beleefd, maar nu kan ik van mijn passie mijn beroep maken. En die trein passeert maar één keer in je leven. Deze zomer wil ik stevig studeren om goed voorbereid aan de aftrap te komen. Ik krijg de kans om de klok rond met politiek bezig te zijn en dat is een droom die werkelijkheid wordt. En Roeselare blijft centraal staan. Als fractieleider van Vlaams Belang in de gemeenteraad zullen we sterke oppositie blijven voeren en vooral onder de mensen blijven komen om naar hen te luisteren. Dat is de kern van politiek.”

(PVH)