Absolute feeststemming in het Vlaams Radikaal café De Gezelle op het Stationsplein in Roeselare. Lut Degroote die tweede plaats op de Vlaamse lijst had, draait overuren achter de toog. "Zalig! Wat een resultaat", lacht ze. "Iedereen is superenthousiast!"

Immanuel De Reuse samen met dochter Brunhilde, hij gaat al zeker naar het parlement. © (foto IN)

Lut Degroote stond op de tweede plaats voor het Vlaams parlement en is dus al zeker van haar plaatsje in het parlement. Op papier toch, want in de praktijk laat ze zich vervangen door eerste opvolger Immanuel De Reuse, de sterke man voor Vlaams Belang in Roeselare. "Dat hebben we zo afgesproken", bevestigt De Reuse. "Alle thema's die Lut boeien, daar wil ik ook voor gaan : sociale zaken, ouderenzorg... Lut verricht hier in Roeselare fantastisch werk in het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. Als je hard werkt, dan beloont de kiezer je. Dat toont de uitslag van vandaag. Toen ik daarnet van het Roeselaarse stadhuis naar hier wandelde, kreeg ik enorm veel felicitaties, zelfs van mensen die ik amper ken. Dat toont dat mensen toch weten waar je mee bezig bent en dat appreciëren."

Moet Vlaams Belang niet meer vrouwen proberen afvaardigen naar Brussel? "Sowieso zullen er vrouwen voor onze partij in Brussel zetelen. Als de prognoses kloppen en we vijf zetels hebben, dan zal daar sowieso een vrouw bij zitten. Trouwens, of je man of vrouw bent, dat doet er niet veel toe. Het gaat erom of je je inzet voor Vlaanderen en voor onze mensen."

(IN/TD)