“Ik wil nettere dorpen, desnoods kruip ik zelf op de grasmaaier”

Marnick Lauwers aan het werk als bodemanalist. (foto RVL)
Redactie KW

Marnick Lauwers (58) uit de Steenstraat in Woesten mag voor het eerst een schepenambt opnemen. Hij kreeg de bevoegdheden Openbare Werken, Technische Dienst, Mobiliteit, Energie en Nutsvoorzieningen, Landbouw, Begraafplaatsen en Erediensten. Tijdens de vorige legislatuur zetelde hij eerst een tijdje voor CD&V, maar de laatste 14 maanden stelde hij zich op als onafhankelijke. Met als doel zich aan te sluiten bij LVP.

Wat mij momenteel het meest ergert in de gemeente is het feit dat er geen werk gemaakt wordt van het maaien van graskanten en bermen. En dat zorgt voor levensgevaarlijke toestanden voor zowel voetgangers, fietsers als automobilisten. Nochtans hebben we bij de gemeentelijke technische dienst twee grote maaimachines, maar die worden nooit gebruikt. De drie deelgemeenten zouden om beurten aangepakt moeten worden, elk jaar één. Dat is een gedeelde bevoegdheid met mijn collega Bram Coppein, maar ik wil er zeker werk van maken. Desnoods kruip ik zelf op zo’n maaier. Het zal ook zorgen voor veel nettere dorpen. En tijdens de winter moeten de grachten gekuist worden. Ook daar is bij de bevolking veel gezaag over, terecht. Als landbouwer was ik gedurende twintig jaar zelfstandige en ik wil altijd dat het een beetje vooruit gaat.”

Ik was twintig jaar zelfstandige en wil altijd dat het een beetje vooruit gaat

“Op 21 januari beginnen de werken in de Poperingestraat in Woesten. Meteen ‘mijn’ eerste grote dossier, waarvoor ik al een aantal vergaderingen bijwoonde met de aannemer, het studiebureau, de architect en mensen van de nutsleidingen. De werken zullen anderhalf jaar duren en verlopen in twee fasen.”

Twee fasen

“De eerste fase betreft het stuk tussen de Warandestraat en café De Zon aan de N8. Tegenover de Warandestraat wordt een pomp in de grond gestoken die ervoor moet zorgen dat het rioleringswater naar de collector gestoken kan worden. Die eerste fase zou af moeten zijn tegen het bouwverlof. Wie vanuit Poperinge komt, zal moeten omrijden via Omloop Zuid en de Kleine Elverdingestraat tot aan de N8 in Woesten. Vanuit Woesten zal men via de Warandestraat naar Poperinge moeten rijden, telkens via eenrichtingsverkeer. De tweede fase behelst het stuk tussen de Warandestraat en de wijk De Wippe aan de Burgweg. Voorlopig staan tijdens deze legislatuur geen andere grote werken op stapel, met uitzondering van de bijbouw bij De Sceure voor het nieuwe gemeentehuis.”

“Op landbouwgebied wil ik, met de steeds extremere weersomstandigheden, ijveren voor de aanleg van bufferbekkens voor de opvang van het o zo kostbare regenwater. Bij droogte kunnen landbouwers daar water optrekken om op de velden te sproeien. Er worden immers steeds meer groenten gekweekt. En het kan dienen als bluswater. Bovendien kan het overstromingen voorkomen. Qua locatie denk ik aan een laaggelegen perceel ergens in Oostvleteren, nabij de Poperingevaart. Verder vallen veel taken weg voor de schepen van Landbouw: er is geen schattingscommissie meer en ook geen landbouwtelling meer.”

“Met de prachtige parkbegraafplaats in Oostvleteren zijn we nu volledig af van alle problemen op dat gebied. In de drie deelgemeenten is het niet meer mogelijk om nog een kelder te bespreken”, aldus de schepen. “In verband met mobiliteit blijft het zwaar verkeer in Oost- en Westvleteren een groot probleem. Maar hoe moet je dat aanpakken? De zone 30 in Westvleteren is nu wel zeer duidelijk aangegeven, maar volgens mij is dat over een te lange afstand.”

(AHP)

Bio

Marnick Lauwers werd geboren op 13 april 1961 in Ieper als enige zoon van landbouwers uit Zuidschote. Hij volgde drie jaar de Landbouwschool in Diksmuide en stapte dan over naar de richting fysica-chemie in het Rito. Zijn droom was veearts worden, maar door de ziekte van zijn vader werd hij gedurende twintig jaar “gedwongen en tegen zijn gedacht” landbouwer. Nu is hij bodemanalist voor de Bodemkundige Dienst van België. Hij is getrouwd met Frieda Dossche. Samen hebben ze geen kinderen.

“Bij de LVP voel ik mij veel beter thuis”

Marnick Lauwers woont pas tien jaar in Vleteren. “Omdat ik sinds 19 jaar werk als bodemanalist en landbouwadviseur voor de Bodemkundige Dienst van België, een afdeling van de Leuvense Universiteit, was ik in de hele Westhoek erg gekend, vooral bij land- en tuinbouwers. In het najaar doe ik controles voor de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) op overbemesting. Maar ik moet alleen stalen nemen en advies geven, niet straffend optreden. Vleteren is een uitgesproken landbouwgemeente en zo werd ik er zeer gekend. Op een dag stonden hier Guido Berten en Nathalie Parret aan de deur met de vraag of ik op hun CD&V-lijst wou staan.”

“Na meerdere bezoekjes en veel vijven en zessen stemde ik toe en in 2012 behaalde ik 499 voorkeurstemmen. Ik mocht de laatste drie jaar van de legislatuur zetelen. Maar bij de CD&V-oppositie voelde ik mij als het vijfde wiel aan een wagen. Ik had er helemaal niets in de pap te brokken. Bovendien was er steeds veel onenigheid binnen de partij. En hetgeen mij het meest tegen de borst stootte, was het feit dat ik altijd als enige van de partij aanwezig was op allerlei manifestaties, officiële plechtigheden en evenementen. Ik vond dat dit niet kon. Daarom heb ik mij na 21 maanden officieel als onafhankelijke opgesteld. Ik stemde vanaf dan steeds mee met de LVP-meerderheid, omdat ik van die fractie deel wou uitmaken. Maar ik ben dus niet echt overgelopen. In de zomer van vorig jaar belde ik naar burgemeester Stephan Mourisse met de vraag of ik een plaats kon krijgen op de LVP-lijst. Hij was direct akkoord en ik kreeg de voorlaatste plaats, waar ik 500 voorkeurstemmen behaalde. En meteen dus een schepenzetel. Bij de Landelijke Volkspartij voel ik me veel beter thuis. Ik wil mij volledig inzetten voor het schepenambt en daarom werk ik nog slechts 16 uur per week als bodemanalist”, besluit Marnick Lauwers.

Marnick Lauwers over…

Fusies: “Ik ben volledig tegen fusies van verschillende gemeenten. Indien we bij Ieper of Poperinge zouden gevoegd worden, zouden ze ons daar nooit meer zien staan. Bovendien, welke stad of gemeente zou ons willen? Wij beschikken over negentig kilometer landbouwwegen die te onderhouden zijn. En met onze kleine bevolking en amper industrie brengen we geen belastingen op. Ik zie er voor ons ook geen enkel voordeel in. Maar het moet wel haalbaar blijven. Ik vraag me soms af waar al dat geld voor de politie, die bij ons toch amper aanwezig is, en de kerken vandaan komt. Maar als er dan toch een fusie moet komen, dan het liefst met een aantal andere kleine gemeenten uit de buurt, zoals Lo-Reninge en Alveringem.”

Verenigingen: “De verenigingen van Vleteren liggen mij na aan het hart, want ze zijn van zeer groot belang voor de dorpen. Ik ben sponsor van voetbalclub VKW Vleteren en lid van de Lustige Trappers Oostvleteren, de Mountainbikeclub Roend Roesten, Okra, Tuinhier, kaartersclub De Meiboom en tal van petanqueclubs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier