“Ik sla niet snel uitnodiging voor nieuwjaarsreceptie af”

Een (nieuwjaars)receptie in Groot-Zulte zonder de aanwezigheid van burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte), da’s zoals een café zonder bier. “In principe ga ik overal waarvoor ik gevraagd word. Ook tijdens andere jaren, als er geen verkiezingen in aantocht zijn. Maar dat betekent niet dat januari zoveel drukker is dan de andere maanden.”

Simon Lagrange is geen geheelonthouder, maar let

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘De Receptiekampioen’.

Simon Lagrange wil eerst de receptiedrukte van januari te relativeren. “Het is niet zo dat ik deze maand nog minder thuis ben dan anders. Waar je andere maanden al eens een activiteit van een vereniging bijwoont, is dat nu een receptie, terwijl andere evenementen en kermissen pas later op het jaar volgen.”

Punt gemaakt. En toch lijkt de Zultse burgemeester dezer dagen nog meer alomtegenwoordig dan gewoonlijk. “In principe ga ik overal waar ik gevraagd word. Als ik een zekere relevantie zie voor onze gemeente, ga ik ook in op uitnodigingen van buiten de gemeentegrenzen. Denk maar aan de jaarlijkse receptie bij de gouverneur of het bisdom, maar ook Waregem Netwerkt waar veel Zulte ondernemers op de afspraak zijn en de nieuwjaarsreceptie van Radio Tequila in Deinze, dat Zulte meer dan ooit meeneemt in zijn werking. En bij de jaarlijkse hulde van jullie krant aan de Kraks rijden wij telkens de Zultse Krak naar Brugge als appreciatie voor de inzet van die persoon in het gemeenteleven.”

Lagere drempel

Dat is volgens Simon Lagrange de kerngedachte achter zijn talrijke aanwezigheden op recepties: respect tonen voor het werk van de lokale verenigingen en organisaties en het contact met de burger onderhouden. “Sowieso is de drempel op zo’n gelegenheid lager dan die van het gemeentehuis. Burgemeester, nu ik je hier toch zie…, dat krijg ik heel vaak te horen. Een uitnodiging afslaan vind ik heel moeilijk, want je bent burgemeester van álle Zultenaren. Als het een beetje kan, probeer ik familiale verplichtingen op andere momenten in te plannen. Daar zitten de verkiezingen voor niks tussen, want ik vind dat je zes jaar lang je ‘kop’ moet tonen.” Niet eenvoudig allicht voor een man met twee jonge kinderen. “Gelukkig heb ik een fantastische vrouw die het huishouden bereddert”, glimlacht Simon.

De burgemeester is lang geen geheelonthouder, maar probeert het alcoholverbruik binnen de perken te houden. “Zeker als ik de wagen moet nemen naar Machelen bijvoorbeeld. Aangezien ik in het centrum van Zulte woon, kan ik daar bijna alles te voet of met de fiets doen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.