“Ik krijg daar energie van”

De eerste maand van 2018 is al bijna achter de rug. De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne zal in januari in totaal 28 nieuwjaarsrecepties hebben bezocht. “Al focus ik daar niet op, ik probeer al sinds 1999 veel tussen de mensen te zijn.”

Vincent Van Quickenborne op Toosten met de Burgemeester. (Foto LOO)

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier ‘De Receptiekampioen’.

Op zondag 7 januari vond in Kortrijk de nieuwjaarsreceptie voor de bevolking plaats, een belangrijk moment voor burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Vijf dagen later was er dan Toosten met de Burgemeester. Het zijn maar twee nieuwjaarsevenementen die in zijn agenda stonden aangestipt. “Ik heb het aantal nieuwjaarsrecepties in januari eens geteld”, reageert hij. “Het gaat om een 28-tal. Niet alleen in Kortrijk, maar in de ruime regio. Eind deze maand zal ik een aantal evenementen van Open VLD-afdelingen in West-Vlaanderen hebben bijgewoond, net als recepties van sportclubs, cultuurverenigingen of ontmoetingscentra.”

“Nieuw is dat zeker niet voor mij: ik doe dat al sinds 1999, het jaar waarin ik actief werd in de politiek. Ik vind dat persoonlijk noodzakelijk: als politicus moet je midden de mensen staan. Waarom? Om te weten wat er bij hen leeft, maar ook omdat ontmoetingen vaak resulteren in creatieve ideeën. Bovendien put ik de nodige energie uit gesprekken met andere mensen.”

Dat er in 2018 – een verkiezingsjaar – meer nieuwjaarsrecepties op het programma staan, ontkent de Kortrijkse burgemeester. “Ik ga elk jaar naar een groot aantal bijeenkomsten in januari. Trouwens: als je als politicus in de aanloop naar de verkiezingen plots overal naartoe gaat, hebben de mensen dat snel door.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.