Ignace Dereeper zet stap opzij, Peter Velle is kandidaat-burgemeester voor CD&V in Oudenburg

© LIN
Redactie KW

De huidige schepen van Jeugd en Cultuur neemt voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober de fakkel over van partijgenoot Ignace Dereeper. De Oudenburgse burgervader is hiermee geen kandidaat meer. “Ofwel trek ik de lijst, ofwel stop ik. Geen verkeerd signaal naar de kiezers. Na bijna 30 jaar burgemeester geef ik de fakkel door. Tijd voor verjonging”, legt Ignace Dereeper zijn beslissing uit.

Peter Velle (47) is getrouwd met Joke Debevere en vader van Flor (20), Merel (19) en Roos (16). Hij woont met zijn gezin in de Oude Kerkwegel in Ettelgem. Peter werkte 18 jaar voor het provinciebestuur en is sinds kort verbonden als medewerker van het Agentschap Jongerenwelzijn van de Vlaamse Gemeenschap. Daarnaast is hij voorzitter van het intergemeentelijk cultureel samenwerkingsverband Ginter, secretaris van de intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst Polderrand, bestuurslid en auteur voor de Erfgoedkring8460 en voorzitter van Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Oudenburg.

Al bijna 24 jaar ervaring in politiek Oudenburg

De kandidaat-burgemeester komt uit het Oudenburgse jeugdwerk en was leider in KSA, Chiro, speelpleinwerking en voorzitter van ‘t Scharnier. Hij volgde een opleiding tot maatschappelijk assistent, nam een eerste keer deel aan de verkiezingen in 1994 en werd op 23-jarige leeftijd al schepen. Peter bleef schepen na de verkiezingen van 2000, 2006 en 2012 en heeft daarmee bijna 24 jaar ervaring op de teller, met bevoegdheid over onder meer Jeugd, Milieu, Cultuur, Toerisme en Communicatie.

Ignace Dereeper neemt in oktober dus niet meer deel aan de verkiezingen

Ignace Dereeper neemt in oktober dus niet meer deel aan de verkiezingen. Dat Peter Velle de fakkel als lijsttrekker overneemt, werd door het Oudenburgse CD&V-bestuur unaniem gevraagd. Dat werd deze voormiddag door Vlaams minister Hilde Crevits op de nieuwjaarsreceptie van de partij bekend gemaakt.

Ignace Dereeper (71) was in zijn jeugd al actief in het verenigingsleven, onder meer als leider bij de jeugdbewegingen KSA en KAJ. Hij ging in Oudenburg in de gemeentepolitiek en werd in 1968 secretaris van de lokale CVP-afdeling. In 1970 nam hij een eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij zijn tweede deelname in 1976 werd hij verkozen en werd hij vanaf 1977 schepen. Na de verkiezingen van 1982 werd hij eerste schepen en in 1989 werd hij burgemeester van Oudenburg. Hij bleef na de verkiezingen van 1994, 2000, 2006 en 2012 burgemeester. Deze legislatuur wordt de laatste waarin Ignace de burgemeesterssjerp draagt.

Periode voor en periode na Dereeper

“Ik blijf uiteraard achter de schermen actief voor CD&V en zal met plezier mijn jarenlange ervaring doorgeven aan wie dat vraagt”, aldus een toch bewogen Ignace Dereeper na de bekendmaking. In zijn toespraak maakte hij een opsomming van de vele realisaties van de voorbije jaren en van wat nog allemaal op til staat. “Oudenburg heeft een gedaanteverandering ondergaan onder Dereeper”, zegt echtgenote Kristien Trouvé, die haar man altijd door dik en dun gesteund heeft. “Er zal een periode zijn voor en een periode na Dereeper.”

Ignace Dereeper zet stap opzij, Peter Velle is kandidaat-burgemeester voor CD&V in Oudenburg
© LIN

Dat Peter Velle de gedoodverfde opvolger is van Ignace Dereeper, wordt door iedereen binnen en buiten CD&V als logisch beschouwd. “Vandaag mag ik met volle overtuiging zeggen: ja, ik wil burgemeester worden voor alle inwoners van Oudenburg, Roksem, Westkerke en Ettelgem. Heel graag zelfs. Of ik daar naar uitgekeken heb? Nooit extreem. Maar ik ben mij van de verantwoordelijkheid en het te brengen offer bewust.”

“Burgemeester worden van de stad en de mensen waar je woont, is een van de mooiste dingen in je leven. Mijn grootste bekommernis zal dan ook zijn om voor die mensen te zorgen voor een goede leef kwaliteit. Mij zal je nooit horen loze beloftes doen. Het is heel gemakkelijk om ideeën te lanceren als je ze niet kan waarmaken. Er zijn altijd middelen, mensen en tijd nodig”, stelt Peter Velle.

“We beginnen samen met de groep aan een tocht en zullen doorstappen. Ik dank alle mandatarissen en bestuur voor de unanieme vraag en vertrouwen. Ik ben uw kapitein, welkom aan boord. We zijn vertrokken. Ik zie het in ieder geval voor 100 procent zitten”, besluit de nieuwe lijsttrekker van CD&V Oudenburg.

(LIN – foto’s LIN)