Ieperse verenigingen krijgen toelage voor evenementen die niet doorgingen door corona

Ook Ieperfest kan dankzij het aangepaste reglement genieten van toelagen voor de geannuleerde editie van 2020, die normaal afgelopen weekend zou plaatsvinden. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Door de coronacrisis moesten heel wat Ieperse socio-culturele en sportverenigingen alle activiteiten en evenementen annuleren. Het aantal activiteiten bepaalt echter de toelage vanuit de stad. De gemeenteraad heeft maandag de aanpassing van de subsidiereglementen goedgekeurd zodat de verenigingen toch hun toelagen krijgen.

Door de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken konden verschillende activiteiten en evenementen van de sport-, jeugd-, seniorenverenigingen en de culturele verenigingen niet kunnen doorgaan. Maar het bedrag van de te verlenen toelagen wordt onder andere bepaald door de georganiseerde activiteiten. De verenigingen dreigen hierdoor als gevolg van de coronacrisis minder toelage te ontvangen.

“Het stadsbestuur wil de voorziene subsidies volledig toekennen, ook al konden vele activiteiten niet doorgaan. Verenigingen zullen daarvoor een kalender kunnen voorleggen van alle geplande activiteiten en evenementen die door de coronacrisis in het water vielen. Lagen sommige activiteiten nog niet vast? Dan kunnen de verenigingen ook een ‘normale’ planning van het vorige werkjaar indienen voor de onderbroken periode”, legt schepen van Financiën Eva Ryde (N-VA) uit. “Bevoegde diensten en adviesraden kunnen helpen bij die aanvraag. Ook de evenementensubsidies wenst het stadsbestuur volledig te betalen aan de organisatoren van bijvoorbeeld Ieperfest, Bloedprocessie, kermissen… Want ondanks de annulatie maakten organisatoren toch kosten. Zo wil het stadsbestuur een heropstart in een coronaproof kader stimuleren.”

Extra Vlaamse middelen

De Vlaamse regering maakte eerder bekend een noodfonds vrij te maken om de coronacrisis op te vangen. Via dit fonds wordt 87 miljoen steun aan verenigingen en clubs uit de sectoren cultuur, jeugd en sport verleend. Aan de steden en gemeenten werd gevraagd in te staan voor de verdeling.

“Voor Ieper betekent dit concreet dat de stad 546.000 euro kan inzetten om de sectoren cultuur, jeugd en sport die schade hebben geleden door de coronacrisis breed te ondersteunen”, zegt Eva Ryde. “Deze welgekomen financiële middelen worden in overleg met de adviesraden en de diensten bestemd in toelages of projecten. Hierbij is ook extra aandacht voor burgers in kansarmoede voor wie de financiële stap naar een vereniging nog te hoog is.”

“Ondertussen besliste het schepencollege om aan de gemeenteraad van september een extra steunmaatregel voor te leggen”, vervolgt Eva Ryde. “Erkende verenigingen kunnen daarbij vanaf september 2020 gedurende minstens één jaar de ontmoetingscentra of cultuurcentra, stadsschouwburg en het Perron gratis gebruiken voor occasionele activiteiten. Een noodzakelijk duwtje in de rug om het rijke socio-culturele leven in Ieper te ondersteunen en verlies aan inkomsten te dempen.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier