Iepers stadsbestuur maakt Menenstraat op zondag verkeersvrij

© EF
Redactie KW

Het nieuwe stadsbestuur stelde vrijdagnamiddag het bestuursakkoord voor.

De coalitie van Open Ieper, SP.A en N-VA heeft een plan van liefst 205 punten klaar om de komende zes jaar uit te voeren. “Of we alles in die zes jaar kunnen uitvoeren? Wellicht niet, maar we kiezen voor de lange termijn”, aldus burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Ondanks de rooskleurige berichten in het verleden over de financiële toestand van de Ieperse stadskas, is de realiteit ontnuchterend. De financiële ruimte om te investeren is beperkt. Deze vaststelling is een eerste belangrijke uitdaging voor het nieuwe stadsbestuur, want er zitten nog heel wat grote dossiers in de pijplijn zoals de heraanleg van de Leetzone, de dorpskernen van Boezinge en Vlamertinge en de renovatie van de Lakenhalle. We zullen slim en duurzaam moeten omgaan met de centen van de Ieperling.” Het stadsbestuur belooft om de belastingen in elk geval niet te verhogen.

Bevraging

De 205 punten in het actieplan gaan van heel algemene uitspraken – “We gaan sociaal-artistieke projecten opstarten” – tot heel concreet: “In de Menenstraat komt een proefproject van april tot september om de straat verkeersvrij te maken.” Verder leren we dat de terrassen het hele jaar door zullen mogen blijven staan in de binnenstad, dat er gezocht wordt naar een locatie voor een nieuw openluchtzwembad en toeristenbussen zo veel mogelijk uit het centrum geweerd worden.

Burgemeester Talpe bij voorstelling beleidsnota.a
Burgemeester Talpe bij voorstelling beleidsnota.a© EF

Emmily Talpe: “Deze stadscoalitie wil van inspraak een echt speerpunt maken. Het is dan ook logisch dat we deze beleidsnota eerst voorleggen aan de bevolking. We vragen hierbij ook hun concrete ideeën over wat er beter kan in hun buurt of dorp, want zij zijn daar onze beste ervaringsdeskundigen. Er zullen dus nog aanpassingen aan dit bestuursakkoord worden gemaakt voor zover die passen binnen het beleid en de financiële mogelijkheden. Uiteraard verwachten we ook dat de diverse belangengroepen en de oppositie dit doet. Daarna gaan we samen mét de administratie op basis van dit bestuursakkoord en mét de feedback van de Ieperlingen via onze bevraging het meerjarenplan opstellen met zeer concrete acties. De lancering van de bevraging gebeurt op 14 februari – let op de symbolische datum – onder de noemer “ik vraag het aan … de Ieperlingen.”

Hieronder een overzicht van enkele opvallende beleidskeuzes, meest concrete voorstellen en nieuwigheden.

“De stadsschouwburg heeft meer potentieel en verdient een optimaal gebruik (alternatieve filmprogrammatie, intiemere concerten, schoolvoorstellingen, ..). We onderzoeken de mogelijkheden tot renovatie in die context. Op advies van de ontwerpers van het herinrichtingsplan ‘De Leet’ wordt bekeken of er aan de zuidkant een terras kan komen.”

“Het openluchtzwembad in de Lange Torhoutstraat was ooit een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor zoveel Ieperlingen, jong en oud. We evalueren de herinrichting van de site waarbij we uitgaan van het principe dat we deze plek willen teruggeven aan alle Ieperlingen.”

“De voormalige site van het OCMW in de Rijselstraat, kan een Kunstenhuis worden waar individuele kunstenaars in ateliers kunnen werken. Daarom overwegen we de kapel in te richten als polyvalente tentoonstellingsruimte en de voormalige raadszaalals ontvangstzaal/foyer.”

“We bekijken de mogelijke creatie van een buitenterras aan het Perron, met hieraan gekoppeld de integratie van het stationsplein ten behoeve van de kunstscene.”

(JL/TOGH-foto a-EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier