https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ieper versoepelt mondmaskerplicht na Dolle Dagen

Vanaf 14 juni zal het in de Boterstraat niet meer verplicht zijn om een mondmasker te dragen. (Foto TOGH)
Vanaf 14 juni zal het in de Boterstraat niet meer verplicht zijn om een mondmasker te dragen. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Na onder andere Kortrijk en Knokke-Heist versoepelt ook Stad Ieper vanaf 14 juni de mondmaskerplicht in de winkelstraten en het toeristische centrum. Dat antwoordde burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) op een vraag van Nancy Six (Ieper2030) op de gemeenteraad maandagavond.

In Ieper geldt er momenteel nog steeds een algemene mondmaskerplicht in onder andere de winkelstraten in het centrum, het stationsplein en de parkings aan Rijselpoort en Haiglaan. “Ondertussen zijn er al diverse steden, zoals Deinze, Lommel, Knokke-Heist…, waar het dragen van een mondmasker niet langer verplicht is. IEPER2030 had graag geweten of in Ieper de verplichting eerdaags zal opgegeven worden of niet”, vroeg Nancy Six in de vragenronde op het einde van de gemeenteraad maandagavond.

Na Dolle Dagen

Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) bevestigde dat de algemene mondmaskerplicht binnenkort verdwijnt. “Gezien de gunstige evolutie van de coronacijfers en de hoge vaccinatiegraad die in juni alleen maar zal toenemen, wetende dat wat betreft binnenlocaties zoals winkels, horeca, de zaterdagmarkt, evenementen er federaal nog steeds een mondmaskerplicht blijft gelden én gezien men nog altijd verplicht is volgens besluit van de gouverneur om steeds een mondmasker op zak te hebben en bijgevolg die op te zetten wanneer het te druk is, is het mijn mening en die van mijn collega’s in het schepencollege dat de lokale mondmaskerverplichting op korte termijn kan verdwijnen. Wij kijken nu naar 14 juni, dat is net na het weekend van de Dolle dagen. Uiteraard alles onder voorwaarde dat de cijfers gunstig blijven.”

30% volledig gevaccineerd

Dat de toestand gunstig evolueert, staafde de burgemeester met enkele cijfers. “Al meer dan 60% van de Ieperlingen kreeg ondertussen een eerste dosis van het vaccin, meer dan 30% is volledig gevaccineerd”, aldus Emmily Talpe. “2 op 3 van alle 65-plussers zijn volledig ingeënt, toch de groep die het grootste risico had zwaar getroffen te worden door de gevolgen van een besmetting.”

Voorzichtigheid

Talpe gaf ook nog mee dat het verdwijnen van de algemene mondmaskerplicht werd afgetoetst met en ondersteund wordt door de ELZ. “In ieder geval roep ik alle Ieperlingen op om de nodige voorzichtigheid en verantwoordelijkheid te blijven in acht te nemen. En de federale voorschriften rond mondmaskerplicht strikt na te leven”, besloot de burgemeester.

Enkel federale richtlijnen

Vanaf 14 juni gelden dus enkel de federale richtlijnen i.v.m. mondmaskers. Een mondmasker dragen blijft zo verplicht als je geen 1,5 meter afstand kan houden, op de zaterdagmarkt, op het openbaar vervoer, tijdens evenementen, in openbare gebouwen, bij de kapper of andere contactberoepers, in bioscopen, in de bib, in gebedshuizen, conferentiezalen …, in winkels en in horecazaken.

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten