Ieper 2013/2018: Kroniek van gebroken belofte

We zien de raad in 2013 met vooraan Dieter Deltour, Marieke Cloet, Jef Verschoore, Katrien Desomer, Stephaan De Roo, Jan Durnez, Yves Leterme en Philip Bolle. Op de tweede rij: Evelyn Bouchaert, Valentijn Despeghel, Nancy Six, Mariola Moeyaert, Dominique Dehaene, Caroline Vanlerberghe en Eva Ryde. Op de derde rij: Emmily Talpe, Patrick Benoot, Marleen Alleman, Patsy Durnez, Willy Lemaire, Jan Delie en Els Morlion. Op de vierde rij: Paul Victoor, Herman Baron, Jan Breyne en Marc Clabau en op de vijfde rij: Ives Goudeseune, Andy Verkruysse, Jan Laurens, Karl Thybergin, Jan Vercammen, Christophe Gantois en Danny Suffys. © Stad Ieper/Margaux Capoen
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De opvallendste wissel in de gemeenteraad van Ieper was het vertrek van Yves Leterme. De ex-premier was als lijsttrekker het grote boegbeeld van het kartel CD&V/N-VA. Hoewel hij aanvankelijk vaak aanwezig was als gemeenteraadsvoorzitter, koos hij uiteindelijk voor een professionele carrière bij internationale organisaties in plaats van de burgemeesterssjerp.

Ieper 2013/2018: Kroniek van gebroken belofte

Het ontslag van Yves Leterme uit de gemeenteraad leest als de kroniek van een aangekondigde gebroken belofte. In 2011 trok Yves Leterme zich terug uit de nationale politiek om te gaan werken bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs. Eind januari 2012 kondigde de ex-premier aan dat hij lijsttrekker zou worden op de kartellijst CD&V/N-VA. Meteen beloofde hij dat hij – mits een verkiezingsoverwinning – burgemeester zou worden als zijn verplichtingen bij de OESO op hun einde liepen, ten laatste eind 2015. De oppositiepartijen reageerden nogal sceptisch op de burgemeestersbelofte. Toenmalig SP.A-lijsttrekker Ives Goudeseune ging zelfs op campagne met de slogan ‘De enige Ives die echt in Ieper blijft’. Maar de verkiezingen draaiden voor het kartel uit op een klinkende overwinning: een absolute meerderheid en 5.431 voorkeursstemmen voor Leterme. Dat was bijna een kwart van alle uitgebrachte geldige stemmen in Ieper.

“De politiek en haar minnaars, meneer Leterme, staan versteld bij zoveel bedrog” – Philip Bolle (SP.A)

Aanvankelijk leek alles volgens plan te verlopen. Jan Durnez werd burgemeester en Yves Leterme nam met autoriteit en humor de rol van gemeenteraadsvoorzitter op zich. In die hoedanigheid was hij dan ook bijna altijd aanwezig op de gemeenteraden. Toen eind 2013 zijn mandaat bij de OESO verlengd werd met twee jaar, bevestigde Leterme zijn belofte: “Ik voer perfect uit wat ik beloofd heb”, zei hij in een interview met Het Wekelijks Nieuws. Dat hij in 2014 tijdens de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen – de moeder aller verkiezingen – op geen enkele lijst stond leek dat te bevestigen. Toen Leterme echter in april 2014 de OESO verliet om aan de slag te gaan als secretaris-generaal van IDEA in Zweden kreeg het scepticisme van de oppositie weer een duw in de rug. Leterme liet zich bovendien steeds meer verontschuldigen op de gemeenteraad en ook in interviews begon hij terug te keren op zijn belofte. “Toen ik in oktober 2012 de Ieperse kartellijst CD&V/N-VA aanvoerde met de boodschap dat ik halfweg de legislatuur burgemeester zou worden, had ik nog geen enkel vermoeden dat ik zoveel internationale kansen zou krijgen”, klonk het in september 2015.

Ieper 2013/2018: Kroniek van gebroken belofte

Toen in december 2015 de kogel door de kerk was, was de oppositie niet mals voor Leterme: “U die de hoogste toppen scheerde in nationale en internationale politiek, zult nu wellicht de geschiedenisboekjes ingaan als de man die zijn partij ontredderd achterliet op weg naar een electorale klets”, zei Philip Bolle (SP.A). “De politiek en haar minnaars, meneer Leterme, staan versteld bij zoveel bedrog.”

N-VA als hyena

CD&V kwam inderdaad niet ongehavend uit de burgemeestersstrijd die de beslissing van Leterme met zich meebracht. Eerste schepen Jef Verschoore (CD&V) claimde als tweede grootste stemmenkanon de burgemeesterssjerp, maar vond niet genoeg steun binnen zijn partij, waardoor Jan Durnez – met 700 stemmen minder dan Verschoore – als consensusfiguur nog drie jaar burgemeesterschap op zijn bord kreeg. Kartelpartner N-VA dook als een hyena op het CD&V-karkas en eiste bij monde van Jan Vercammen het voorzitterschap van de gemeenteraad op. Uiteindelijk maakte Yves Leterme in maart 2016 bekend dat hij na 21 jaar de Ieperse gemeenteraad zou verlaten. Hij verklaarde dat de gemeenteraad niet langer te combineren was met zijn internationale functies in Stockholm, Berlijn en elders. Dat betekende meteen een dubbele overwinning voor N-VA, dat steeds meer liet uitschijnen van plan te zijn om in 2018 alleen naar de kiezer te trekken. En zo geschiedde.