Iedereen Tielt : “Wees eens eerlijk en stop met niet gebudgetteerde ballonnen oplaten”

Foto LVA
Lieven Vancoillie

De nieuwe partij Iedereen Tielt vindt het niet kunnen dat er een infovergadering in Kanegem wordt gehouden over de uitbouw van het parochiecentrum en de bouw van nieuwe jeugdlokalen. “Er is op vandaag geen enkel budget voorzien”, zegt Pascale Baert.

Het uitlekken van de plannen op kw.be met betrekking tot de uitbouw van een Nieuw Kanegem én de manier waarop een infovergadering wordt georganiseerd, leidt tot hommeles in de bestuursmeerderheid. De nieuwe partij Iedereen Tielt, die nota bene twee schepenen (Grietje Goossens en Pascale Baert) in het schepencollege telt, schiet in een persnota met scherp op de eigen leden van de meerderheid.

“We roepen op tot eerlijkheid en wat meer niveau in de campagne”, stelt Pascale Baert. “Dat het een spannende strijd zal worden in 2018 is duidelijk. Dat sommigen al volledig in campagnemodus zijn, is ook duidelijk gebleken. Toch wil Iedereen Tielt een oproep doen bij de collega’s. De politiek maakt al een tijdje geen goede beurt. Dit is zeker grotendeels te wijten aan het gebrek aan eerlijkheid in het debat waardoor mensen steeds weer ontgoocheld zijn omdat beloftes niet worden ingelost.”

“Nu uit pure wanhoop van alles gaan beloven, getuigt van weinig respect”

“Dat vanavond een voorstelling plaatsvindt van de jeugdlokalen en de polyvalente zaal in Kanegem en dat deze voorstelling meteen moet gelden als inspraakmoment voor de verenigingen tart alle verbeelding. Dit wekt immers de indruk dat dit al een uitgemaakte zaak is en dat de realisatie slechts een kwestie van timing is, terwijl er geen enkel budget voorzien of ingeschreven is voor dit project. Daarenboven wordt dit project nu geschat op zo’n 2 miljoen euro, wat niet veel minder is dan wat de reserves zullen zijn op het einde van de legislatuur. Wie een beetje voeling heeft met de stadsbudgetten weet dat een dergelijke reserve weinig is voor een gemeente van 20.000 inwoners.”

Volgens Pascale Baert is Iedereen Tielt zich zeer zeker bewust van de nood aan dergelijke lokalen in Kanegem. “Net zoals we ons bewust zijn van de andere noden: de modernisering en uitbreiding van de academies (om zo de erkenning te behouden na de negatieve doorlichting!), moderne kazernes voor onze brandweer, de voltooiing van de zuiderring, een nieuw zwembad, de verbetering van de voetbalinfrastructuur, een nieuwe polyvalente zaal in Schuiferskapelle zodat de school permanent haar intrek kan nemen in Club 77, de verbetering van de fietspaden,…”

“De keuzes die gemaakt moeten worden, vormen net de essentie van politiek: hoe kom je tegemoet aan zoveel mogelijk noden met, helaas, heel beperkte middelen. Nieuwe keuzes moeten net toegelicht worden in kiesprogramma’s en moeten de kiezer in staat stellen een doordachte en juiste keuze te maken. Politieke partijen moeten dus durven kleur bekennen en zeggen wat ze wel als prioriteit zullen behandelen en wat niet. Iedereen Tielt pleit dus voor duidelijke en becijferde programma’s. Nu uit pure wanhoop van alles gaan beloven zonder daar de nodige middelen tegenover te zetten, getuigt van weinig respect voor de kiezer en van weinig integriteit.” Iedereen Tielt is ook niet opgezet met de openingen (en recepties) van nieuwe straten, pleinen, kunstwerken… “Ja, die mening hebben we ook in het schepencollege verkondigd. We werken intussen collegiaal verder. Er ligt nog werk op de plank.”

“De mensen achter het winnende ontwerp van een wedstrijd stellen hun ontwerp voor”

Schepen Veerle Vervaeke (Open VLD) merkte eerder op dat het gaat om een infomoment. Het gaat uiteindelijk vanavond in Kanegem over de voorstelling van het winnende ontwerp. Niks meer, niks minder. Hoe de weg verder gaat, hangt af van verschillende gesprekken. “We werken hard verder. Dat de realisatie niet voor morgen is, is bekend. Dat wil daarom niet zeggen dat we de mensen achter het winnende ontwerp niet hun ding mogen laten doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier