Iedere zaterdag van de maand trouwen in Zulte nog niet voor meteen

Redactie KW

In principe is het telkens gemeenteraad op de laatste dinsdag van de maand. Omdat het dinsdag ‘Waregem Koerse’ was, werd de gemeenteraad uitzonderlijk op woensdag gehouden.

De uitbetaling van een burgerbudget van 10.000 euro aan ‘Leierock voor Kids’ was een eerste punt van discussie. Burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) maakte melding van dertien ingediende projecten waarvan er tien werden weerhouden. ‘Leierock voor Kids’, een organisatie uit de deelgemeente Machelen, werd de uitverkorene. Henk Heyerick (CD&V) pleitte voor het optrekken van het bedrag en het invoeren van een reglement om meer duiding te geven aan het initiatief van de bestuurscoalitie Open Zulte -GVZ- N-VA.

Bij de bespreking van de parking rond de ‘Villa Del Arte’, in de deelgemeente Olsene, zinspeelde schepen Sophie Delaere (Open Zulte) op een bijzonder geslaagde realisatie. Henk Heyerick had een andere visie. Volgens hem is dit een zone die rust uitstraalt. Met meer parkeermogelijkheden bereikt men het omgekeerde.

De voetbalclub Eendracht Machelen krijgt een toelage van 26.000 euro voor de bouw van een nieuwe staantribune. Als gevolg van stormschade van enkele maanden geleden is dat voor schepen Olivier Peirs een noodzaak. Volgens CD&V is het anderzijds nodig een totaal masterplan op te maken voor de diverse voetbalsites.

Er kwam animo rond de raadstafel toen Nathalie Colpaert (CD&V) een bijgevoegd punt over ‘huwen op zaterdag’ ter sprake bracht. Volgens het reglement is het slechts mogelijk op één zaterdag in de maand te huwen. Gezien de vraag van de burger naar meer flexibiliteit deed zij het voorstel om het reglement te wijzigen en huwen op iedere zaterdag van de maand mogelijk te maken. Volgens schepen Filip Peers (GVZ) is er meer vraag naar huwelijken op vrijdag dan op zaterdag, zodat één zaterdag in de maand volstaat. De kat kwam op de koord toe Henk Heyerick in het midden gooide dat een ‘bevriend koppel’ wel op de door hen aangevraagde zaterdag werd in het echt verbonden. De schepen verontschuldigde zich op de zitting voor de gemaakte uitzondering. Henk Heyerick drong er op aan om ieder koppel, dat niet op de gevraagde zaterdag kon huwen, een brief met excuses te sturen.

De stemming werd gevraagd om het door de vroegere bestuurscoalitie CD&V-N-VA in het leven geroepen reglement (één bepaalde zaterdag in de maand om te trouwen) te wijzigen. CD&V was akkoord om het eigen ontworpen reglement te wijzigen, de bestuurscoalitie Open Zulte -GVZ- N-VA niet.

In een toegevoegd punt werd door Michael Devriendt (N-VA) gevraagd om, na de aankoop van de site Lys Yarns, in de deelgemeente Zulte, het daarbij aansluitend ‘Boelake Hof’ te integreren in het masterplan Lys Yarns en de mogelijkheden tot aankoop te onderzoeken, rekening houdend met de beschikbare budgettaire ruimte. ‘Boelake Hof’ is een stuk erfgoed dat een bepaalde herbestemming zou kunnen krijgen. Het stuk natuur, naast de vervallen woning die een stukje erfgoed is, werd ondertussen eigendom van het agentschap ‘Natuur en Bos’

(RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier