Ichtegem 2013/2018: ervaren rotten geven de fakkel door na decennia trouwe dienst

De gemeenteraad begin 2013 met zittend v.l.n.r. schepenen Rik Dewanckele, Dirk Laleman en Koen Pattyn, burgemeester Karl Bonny, voorzitter van de gemeenteraad Toon Calus, schepenen Jan Bekaert en Celesta Muylle en Willy Hosten, die nadien aan de slag was als schepen en OCMW-voorzitter maar niet langer als gemeenteraadslid. Staand v.l.n.r. gemeenteraadsleden Mieke Decuypere, Koen Denduyver, Raf Muylle, gemeentesecretaris Luc Delarue en gemeenteraadsleden Raf Vlamynck, Carlos Vierstraete, Robin Vandervennet, André Ramoudt, David Van Moerkercke, Erna Crombez, Ann Deseintebein, Gilbert Bolle, Tina Ledaine, Oscar Deprez, Françoise Mattheus en Lieven Cobbaert. © Foto Coghe)
Redactie KW

De gemeenteraad van Ichtegem is tijdens de huidige bestuursperiode heel stabiel gebleven. Slechts 2 van de 23 raadsleden – de afgesproken opvolging van OCMW-voorzitter Willy Hosten niet meegerekend – gaven de fakkel door.

Bij SP.A gaf boegbeeld André Ramoudt de fakkel door aan Patrick Raecke. Bij W.I.T. werd Raf Muylle vervangen door Hendrik D’Hulster. Bij beide wissels lijkt vooral de leeftijd van de afscheidnemende politicus doorslaggevend te zijn. André is namelijk 75 jaar, Raf 78. Beiden zeggen dat de gemeentepolitiek al die jaren heel wat inspanningen en tijd gevergd heeft, maar ze blikken vol voldoening terug op hun politieke carrière en vielen zeker niet in een zwart gat. “Ik stopte met de actieve politiek in 2016”, vertelt de gepensioneerde onderwijzer André Ramoudt. “In 2012, bij de vorige verkiezingen, had ik me al laten overhalen om als lijstduwer op de lijst te staan. Ik werd verkozen en bleef nog drie jaar actief als gemeenteraadslid van Ichtegem.”

Ichtegem 2013/2018: ervaren rotten geven de fakkel door na decennia trouwe dienst

25 jaar inzet

“Maar toch begonnen de soms lange avondlijke vergaderingen fysiek door te wegen. Een andere manier van werken, diverse nieuwe communicatiemogelijkheden en de mentaliteit van sommige mensen lieten me aanvoelen dat het moment gekomen was om de fakkel door te geven. Dat is trouwens noodzakelijk als je als partij wil overleven”, aldus de man die ereprovincieraadslid en eregemeenteraadslid is.

“Met 25 jaar dienst als gemeenteraadslid, 12 jaar in de provincieraad én 10 jaar als voorzitter en 30 jaar als secretaris van de plaatselijke SP.A-afdeling, denk ik dat ik mij voldoende ingezet heb voor de Ichtegemse bevolking en voor de socialistische partij. Ik stel nu met voldoening vast dat de SP.A opnieuw met een volledige lijst naar de kiezer trekt. Ik hoop dat ze zoveel mogelijk zetels binnenhalen. Mijn opvolger Patrick Raecke is trouwens opnieuw kandidaat.”

Nog steeds bezige bij

Ook Raf Muylle, die in de Koekelarestraat woont, is eregemeenteraadslid. Bij hem thuis springt het grote plakkaat van W.I.T. meteen in het oog. “Ja, ik heb nog goede contacten bij W.I.T., waar we één grote vriendenkring vormen”, klinkt het bij de gepensioneerde postmeester, die overigens als laatste actief was in Ichtegem. “Die contacten zijn wat minder frequent dan vroeger, dat wel. Ik ben 24 jaar geleden bij W.I.T. begonnen en heb dus deelgenomen aan vier legislaturen. Hiervan zat ik 15 jaar in de oppositie. Geen 18, want David van Moerkerke nam het in 2009 al eens over van mij. Toch stelde ik me in 2012 opnieuw kandidaat en werd ik weer verkozen. Ik kon niet anders dan toch een aantal jaar zetelen en besloot om in het midden van de bestuursperiode te stoppen. Dat was eigenlijk in januari 2016, maar omdat de eerstvolgende gemeenteraad pas in februari was, vroegen ze mij om wat langer te blijven, wat ik ook gedaan heb.”

“De periode dat ik politiek actief was, was zeer intens en het werd hoe langer hoe zwaarder. Nu ben ik nog altijd in tal van verenigingen actief, maar dat is toch minder zwaar. Zo ben ik al 21 jaar bestuurslid bij OKRA, 26 jaar bij de Gezinsbond, 20 jaar in het comité Wijk De Pinne, drie jaar in de seniorenadviesraad, zwerfvuilpeter van de Brouwerijstraat en actief wandelaar. Je ziet, ik ben nog altijd een bezige bij. Mijn vervanger in de gemeenteraad Hendrik D’Hulster komt nu overigens niet meer op, want hij heeft zijn plaats afgestaan aan zijn vrouw Claudine Delarue.”

(Rudi Ilegems)

Ichtegem 2013/2018: ervaren rotten geven de fakkel door na decennia trouwe dienst

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.