Houthulst schakelt volledig over op ledverlichting tegen 2025

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het stadsbestuur van Houthulst heeft de ambitie om het openbare verlichtingsnet volledig over te schakelen op ledverlichting tegen 2025 en wil dat doen door alle verlichtingspunten over te hevelen naar Fluvius. Daarvoor krijgt de gemeente 402.262 euro en halveert ze bijna haar CO2-uitstoot.

Volgens schepen Erik Verbeure (CD&V) wordt een van de meest ambitieuze doelstellingen in het meerjarenplan het ombouwen van het volledige openbaar verlichtingspark naar ledverlichting tegen 2025. “Het gaat om 2.090 lichtpunten in totaal”, gaf Erik Verbeure enkele cijfers mee. “In 2018 hadden al die lichtpunten samen een verbruik van ruim 664.000 kwh, goed voor een CO2-uitstoot 154.114 kg.”

De omvorming van de lichtpunten naar ledverlichting wordt echter niet gedaan door de gemeente zelf, maar door Fluvius. “Omwille van onze milieugevoeligheid hebben we wel gevraagd om dat versneld goed te keuren”, zegt Erik Verbeure. “Fluvius zal ons de restwaarde van die openbare verlichting uitbetalen. In totaal gaat het om 402.262 euro, maar dat wordt gesplitst in 100.566 euro cash en 301.697 euro in aandelen. Indien we de omvorming wilden doen tegen 2025, dan was deze manier in ieder geval goedkoper dan in eigen beheer. Een extra pluspunt is dat zo ook de vennootschapsbelasting kan vermeden worden.”

Het resultaat wordt alvast een serieuze daling van verbruik en CO2-uitstoot. “Als alles afgerond is, dan wordt het energieverbruik teruggebracht naar 374.368 kwh. De CO2-uitstoot zou dalen naar 86.853 kg”, legde Erik Verbeure uit. “De reden dat we het zo snel doorvoeren is dat hoe rapper we beginnen, hoe rapper we minder verbruik realiseren en rapper we kunnen genieten van het comfort en de mogelijkheden. Denk maar aan de mogelijkheid om te dimmen. Een bijkomend voordeel is dat we bepaalde delen van de gemeente zullen kunnen doven, terwijl we nu enkel de verlichting in de volledige gemeente kunnen doven.”

“Natuurlijk kunnen we niet alle lichtpunten in één jaar vervangen. Het zou de bedoeling om ieder jaar ongeveer 290 lichtpunten om te schakelen. Eerst zullen we de grootverbruikers en de lichtpunten die het dichtst bij elkaar staan aanpakken. Deze maatregel is dus een goeie stap vooruit. Niet alleen de bevolking is daarmee gediend, het zal ook financieel een flinke slok op de borrel schelen. Hierdoor komen we ook in het koppeloton van gemeenten die voor een snelle aanpak kiezen.”

N-VA keurde het punt mee goed, maar fractieleider Filip Vanhevel kon het niet laten om nog een sneer te geven aan schepen Verbeure. “Het is duidelijk dat het initiatief uitkwam van Fluvius”, aldus Filip Vanhevel. “Met de CO2-gevoeligheid van dit gemeentebestuur valt het wel mee, zoals onze fractie in het verleden al meermaals aangetoond heeft. In Mechelen zijn ze trouwens al twee jaar hiermee bezig. Dus de uitspraak dat Houthulst in het koppeloton zit mag met een korrel zout genomen worden. Er zijn al heel wat gemeenten hiermee bezig. Houthulst zit gewoon in het peloton, niet in het koppeloton.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier