Houthulst krijgt vrijetijdscampus van 12,5 miljoen euro tegen september 2018

© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De gemeenteraad van Houthulst gaf dinsdagavond haar definitieve fiat voor de ontwikkeling van de vrijetijdscampus en een verkaveling in het centrum van Houthulst.

De ontwikkeling van de vrijetijdscampus is veruit het grootste en belangrijkste investeringsdossier in Houthulst deze legislatuur. Voor de realisatie ervan ging de gemeente een publiek-private samenwerking aan met projectontwikkelaar Ion. Schepen van Financiën Joris Hindryckx (CD&V) nam uitgebreid de tijd om de PPS-constructie uit te leggen. “We verkopen de grond van de huidige sportsite voor 1,4 miljoen euro aan Ion, dat een totaalbedrag van 12,5 miljoen euro zal investeren om er een duurzame vrijetijdscampus van te maken. Er komt onder meer een turnzaal, indoor tennispleinen, een muziekhal, een nieuwe cafetaria en een voetbaltribune met kunstgrasveld.”

Woningen op huidig voetbalveld

Aan de overeenkomst met Ion is ook de site in de Broeders Xaverianenstraat, het huidige voetbalplein van KWS Houthulst in het hartje van Houthulst, verbonden. Daar komen 34 woningen. “Die gronden verkopen we voor 625.000 euro aan Ion, dat er 34 woningen zal bouwen“, aldus Hindryckx. “Maar als voorwaarde stelden we dat er ook een groen binnenplein moet komen en een doorsteek naar de Kerkstraat.”

Nieuwe inwoners aantrekken

Op de vorige gemeenteraad had oppositiepartij N-VA het gemeentebestuur al op de korrel genomen voor de financiering ervan. Kristof Vande Moortel had toen uitgecijferd dat de erfpacht van 54 jaar de gemeente uiteindelijk 73 miljoen euro zal kosten. Toen had Joris Hindryckx amper weerwerk geboden. “We waren nog volop in onderhandeling met de projectontwikkelaar. Zij lezen ook de krant en het zou niet verstandig geweest zijn om te gaan jagen met de fanfare voorop”, aldus de schepen, die deze keer wel de uiteindelijke cijfers mee had.

De investering betaalt gewoon zichzelf terug en zal uiteindelijk de financiën van de gemeente niet in de problemen brengen

Hij was daarbij uitgegaan van verschillende scenario’s, van uiterst pessimistisch (een economische groei van 0% en heel lage inflatie) tot realistisch (economische groei van 1,6% en 2% inflatie) om tot een “totale som van de toekomstige betalingen in huidige waarde” te komen. Het gemiddelde van de drie slechtste scenario’s kwam uit op 23 miljoen euro. In het meest realistische scenario was dat 17,1 miljoen euro. “Dat komt overeen met de belastinginkomsten van 158 nieuwe gezinnen, waarvan er al 34 onmiddellijk erbij komen door de nieuwe woningen in de Broeders Xaverianenstraat. Ik ben ervan overtuigd dat we door te investeren in vrije tijd en publieke functies ook veel nieuwe inwoners zullen aantrekken. Met andere woorden: de investering betaalt gewoon zichzelf terug en zal uiteindelijk de financiën van de gemeente niet in de problemen brengen.”

N-VA kritisch

Kristof Vande Moortel (N-VA) bleef echter kritisch: “Wij hebben andere cijfers dan jullie en met cijfers kun je alles bewijzen. Wat wij op papier gezet hebben, is uiteindelijk wat zal betaald worden. De constructie biedt wel de mogelijkheid om vervroegd terug te betalen, maar dan moet je alles terugbetalen, inclusief rendement en indexeringen. Als je bij een bank je lening vervroegd afbetaald, dan betaal je nog een wederbeleggingsvergoeding en ben je ervan af. Maar in dit geval doe je jezelf geen plezier door vervroegd te betalen.”

De N-VA had ook bedenkingen bij de post die CD&V op Facebook zette. Daarin stond onder andere: laat u niks wijsmaken: het nieuwe bruisende hart in Houthulst kost géén 73 miljoen. Van de oppositie zou je verwachten dat ze kunnen rekenen. “Daarin hebben jullie de arrogantie om te zeggen dat de oppositie het niveau haalt van een zesjarige, aangezien jullie zeggen dat we niet kunnen rekenen. Jullie hebben dit project redelijk vroeg in de openbaarheid gebracht en telkens wij erop reageerden hebben jullie het aangepast. Ik vraag me af welk scenario uit de bus was gekomen, mochten we geen pressie uitgeoefend hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier