Houthulst investeert 10,2 miljoen in uitbreiding sportcentrum

Redactie KW

Op een extra gemeenteraad in Houthulst werd dinsdagavond een toelichting gegeven over de uitbreiding van het sportcentrum en de ontwikkeling van de Broeders Xaverianenstraat. Oppositiepartij N-VA nam vooral de financiering op de korrel.

Er was veel publieke belangstelling voor de extra gemeenteraad. Naast de goedkeuring van de notulen van de vorige zitting en de varia stond er maar één punt op de dagorde: een toelichting en stand van zaken over de ontwikkeling en uitbreiding van het sportcentrum en de ontwikkeling van de gronden in de Broeders Xaverianenstraat. In februari kondigde de meerderheid al aan dat ze hiervoor wilde werken met een publiek-private samenwerking. Via een concurrentiedialoog zou de meeste geschikte private partner gezocht worden.

Slechts één ontwikkelaar

“Dit dossier is niet nieuw”, legde burgemeester Ann Vansteenkiste (CD&V) uit. “Zes jaar geleden speelden we al met het idee en verkenden we al de markt. Het is echter pas het voorbije jaar dat we kwalitatieve voorstellen kregen. Heel wat projectontwikkelaars hebben de afgelopen maanden informatie gevraagd. Uiteindelijk waren we wel een beetje teleurgesteld dat slechts één ontwikkelaar zich heeft ingeschreven voor de concurrentiedialoog. Het gaat echter niet om de minste: Ion uit Waregem heeft enkele mooie referenties, zoals de site van het Stationsplein in Roeselare, de omgeving van het Regenboogstadion in Waregem en de ontwikkeling van de suikerfabrieksite in samenwerking met de WVI.”

De mensen die aan het roer zullen staan in de volgende legislatuur hoeven zich dus geen zorgen te maken dat er geen geld meer zal zijn

Schepen van Financiën Joris Hindryckx (CD&V) had het over de financiële kant van het project. “We hebben een langetermijnvisie uitgewerkt. Houthulst is een snel groeiende gemeente en onderzoek wijst uit dat Houthulst zal blijven groeien en verjongen. Daardoor zal ook de welvaart sneller stijgen dan in andere gemeenten in de regio. Bijgevolg zullen ook de ontvangsten blijven stijgen. De mensen die aan het roer zullen staan in de volgende legislatuur hoeven zich dus geen zorgen te maken dat er geen geld meer zal zijn.”

Twee voorstellen

De gemeente verkoopt de sportsite voor 1,4 miljoen euro aan Ion, dat 10,2 miljoen euro zal investeren in de site. Via een erfpacht kan de gemeente de site 54 of 99 jaar gebruiken aan een jaarlijkse erfpachtvergoeding van bijna een half miljoen euro. “Er liggen eigenlijk twee voorstellen op tafel“, vervolgde Joris Hindryckx. “Een voorstel voor een erfpacht van 54 jaar en een van 99 jaar. We starten in een systeem met erfpacht op 99 jaar, maar na 27 jaar zal het gemeentebestuur kunnen kiezen om verder te doen in dat systeem of om over te stappen naar een erfpacht van 54 jaar. In het begin zal de last voor de gemeente dus minder zwaar zijn, maar ook de lusten worden naar de toekomst doorgeschoven. We passen dus zeker niet de tactiek van de verschroeide aarde toe.”

Futuristisch

Joris Hindryckx ziet veel voordelen in het project. “Dit project is futuristisch en ambitieus. Het sportcentrum zal het central park van Groot-Houthulst worden, waar je kunt sporten, naar het kerkhof kunt gaan, je kinderen naar de opvang brengen en waar evenementen zullen plaatsvinden. Het wordt dé publieke ruimte van Houthulst.”

We stellen ons toch vragen bij de randvoorwaarden van de samenwerking

Kristof Vermoortele (N-VA) had meteen enkele kritische bedenkingen over de financiering van het project. “Ik hoorde heel weinig cijfers van de schepen en als hij zegt dat de welvaart alleen maar zal stijgen, dan moet hij wel een heel rooskleurige glazen bol hebben. Wij van N-VA vinden dat de gemeente financieel te gezond is om dit project via deze publiek-private samenwerking te financieren. Houthulst heeft voldoende draagkracht om dit zelf te financieren. We hebben niets tegen publiek-private samenwerkingen en ook het ontwerp ziet er heel mooi uit, maar we stellen ons toch vragen bij de randvoorwaarden van de samenwerking.”

Voetbaltribune

Voor het ontwerp werkte Ion samen met studiebureau Lobelle en architectenbureau A1Planning. Jozef Hessel van A1Planning gaf een toelichting van de plannen en begon met de uitbreiding van het sportcentrum. “De toegangsweg zal verplaatst worden naar de Paardendreef, waardoor de mensen die aankomen een campusgevoel zullen krijgen. De groenbuffer met het kerkhof blijft behouden. De kantine komt tussen twee van de vier voetbalpleinen. Ter hoogte van het veld van de eerste ploeg komt een tribune die afgeschermd zal zijn van avondzon. Door een grote luifel zullen de mensen op de tribune ook droog blijven als het regent.”

Nieuwe verkaveling

Turnclub Jumping Jack krijgt een zaal van om en bij de 1.000 vierkante meter. Ook muziekvereniging De Woudfanfare krijgt een eigen repetitieruimte van ongeveer 500 vierkante meter. Er komen ook twee indoortennisterreinen bij. De bestaande cafetaria wordt afgebroken. Alle nieuwbouw komt op de plaats waar nu de parking is. “De nieuwe cafetaria komt op de eerste verdieping, waardoor je er een mooi uitzicht zal hebben op de voetbalpleinen“, legde Jozef Hessel uit. “Vanuit de cafetaria komt er ook een connectie met de sportzalen.” Ook over de ontwikkeling van de gronden in de Broeders Xaverianenstraat gaf de architect meer uitleg. “We gaan daarbij voor een nieuw model met kleinere percelen en een aangename buitenomgeving. Doorheen de nieuwe verkaveling zal een slingerende weg lopen en zoals gevraagd komt er een doorgang naar de Kerkstraat. Voor de woningen zelf zullen we zachte tinten en veel natuurlijke materialen gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier