Hommeles in Nieuwpoort: “Fabreplein zal in de volksmond altijd Fabreplein blijven”

De oppositie was tijdens de jongste gemeenteraad niet mals voor de meerderheid in verband met de benaming 'Fabreplein'. © DVL
Redactie KW

“Jullie hebben gegokt en verloren.” De oppositie was tijdens de jongste gemeenteraad in Nieuwpoort niet mals voor de meerderheid in verband met de benaming ‘Fabreplein’. De overheid liet weten dat het plein een andere naam moet krijgen, waardoor een eerdere beslissing moest ingetrokken worden.

“We deden gewoon ons werk, maar we werden verweten muggenzifters en anti-Nieuwpoort te zijn.” Gemeenteraadslid Matthias Priem (N-VA) wond er geen doekjes om: de oppositie die hoegenaamd niet opgezet was met de verwijten, die het tijdens het debat over de naam Fabreplein naar het hoofd kreeg geslingerd, kreeg over de hele lijn gelijk: het agentschap Binnenlands Bestuur vernietigde een eerdere beslissing van de gemeenteraad om het plein in Nieuwpoort-Bad, waar het kunstwerk ‘Searching For Utopia’ van Jan Fabre een prominente plaats kreeg, naar de kunstenaar te vernoemen.

De beslissing van de overheid stoelde op een klacht waarin onder meer gesteld werd dat een plein vernoemen naar een nog levende persoon, niet mag. “Wat in dit verhaal stoort, is niet de naamgeving, maar de manier waarop het debat errond gevoerd werd”, aldus Priem. “We kregen verwijten die absoluut niet terecht waren.” Jo Rousseau (SP.A) sloot zich bij de kritiek aan. “De essentie van dit alles was dat het stadsbestuur de wet niet mag overtreden en toch heb je dit doorgedrukt”, verweet hij burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

“Ik zal hier weinig over zeggen”, reageerde de burgemeester. “Ik heb hier veel werk in gestopt en roulette gespeeld, maar het blijft jammer dat de oppositie dit schitterende plein zo negatief in de aandacht heeft gebracht. Voor mij is de kous af. Het zal in de volksmond altijd het Fabreplein blijven en we mogen er trots op zijn.” Hij kreeg daarbij steun van schepen Rik Lips (CD&V) die voorstelde om in de toekomst andere namen die in volksmond bekend zijn – zoals de Monobloc en het Keunepark – te behouden en op te waarderen.

Amper kerstversiering

Jo Rousseau verweet de meerderheid dat er nauwelijks kerstanimatie is voorzien in Nieuwpoort-Bad. Het hoofdaccent ligt in de stadskern waar het evenement Vrolijk Nieuwpoort plaatsvindt. Burgemeester Vanden Broucke reageerde met te stellen dat er op de badplaats 90.000 euro geïnvesteerd wordt in extra lichtconstructies. “We willen graag nog wat muzikale animatie, maar het zal heel gezellig zijn om in de badplaats de eindejaarsinkopen te doen.”

Opvallend: gemeenteraadslid Roland Woestijn (CD&V) was blijkbaar not amused. “De handelaarsvereniging VNB had plannen om in een tent voor de nodige randanimatie zorgen, maar het stadsbestuur vond dat blijkbaar niet veilig genoeg. Jammer dat we bij de huidige meerderheid (CD&V heeft in Nieuwpoort een absolute meerderheid, red.) geen steun vonden. Gemeenteraadslid Arnel Lemaire (SP.A) vroeg aan schepen Bert Gunst (CD&V) of er al aanvragen ingediend zijn voor het gebruik van de volkstuintjes. “In de jongste editie van ons informatieblad ‘Nieuwpoort Uw Stad’ staat een oproep”, antwoordde de schepen.

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier