Hoge grondstoffenprijzen treffen Ieperse lakenhallen en stadsschouwburg

Schepen Philip Bolle bij de lakenhallen. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Een dringende vernieuwing van de verwarming van de Ieperse stadsschouwburg loopt vertraging op doordat de offerteprijzen dubbel zo hoog zijn als de geraamde kosten. Ook de restauratiewerken aan de lakenhallen vallen fors duurder uit door de hoge grondstoffenprijzen.

Op de Ieperse gemeenteraad van maandagavond stond de goedkeuring voor het leveren en plaatsen van een nieuwe verwarming en ventilatie in de stadsschouwburg op de agenda. “Een waterlek zorgde ervoor dat de stookinstallatie stuk ging”, legde schepen van Cultuur Valentijn Despeghel (Vooruit) uit. “Met het oog op de continuïteit van de programmatie nam het college op 13 september, na akkoord van de fractieleiders, de beslissing om snel te schakelen en een prijsvraag uit te schrijven voor de vervanging van de installatie, gekoppeld aan een ventilatiesysteem waardoor we ook met de coronamaatregelen kunnen blijven programmeren.”

Maximumbedrag overschreden

“Tot onze grote frustratie stellen we momenteel vast dat de voorgestelde aannemersprijs bijzonder veel afwijkt van het ramingsbedrag. Het is onvoorstelbaar wat de drukte in de bouw, schaarste aan grondstoffen en de leveringsvertragingen wereldwijd betekenen voor de nettoprijzen van materialen en toestellen. We kunnen dus niet gunnen omdat het offertebedrag de delegatie van het maximumbedrag overschrijdt. We moeten dus een andere gunningsprocedure volgen, met als gevolg dat het dossier flinke vertraging zal oplopen. Dat betekent dat wij creatief oplossingen zullen moeten zoeken voor de cultuurverenigingen die gebruik maken van de schouwburg. Wij kijken hiervoor naar de concertzaal van het JOC en OC Den Elver, de enige plaatsen die technisch in aanmerking komen. Het Perron komt in theorie ook in aanmerking, maar daar zit de kalender al eivol. Toneelvereniging Richten zal haar voorstellingen alvast laten doorgaan in de concertzaal van het JOC.”

Lakenhallen

Ook de restauratiewerken aan het belfort en de lakenhallen ontsnappen niet de hoge grondstoffenprijzen. Nancy Six (Ieper2030) had in de krant gelezen dat er bovenop de voorziene 8 miljoen euro nog eens 1,6 miljoen euro kan komen door de hoge kostprijs van isolatiemateriaal en vroeg aan de schepen wie daarvoor zal opdraaien. “Bij de begrotingswijziging zullen wij voldoende krediet voorzien hiervoor, in elk geval al voor fase 2 en 3, zijnde de restauratie van de daken langs de kant van de Neermarkt en de Coomansstraat”, legde schepen van Patrimonium Philip Bolle (Vooruit) uit. “Wij hopen dat de tijd in ons voordeel zal spelen en dat de prijzen voor bouwmaterialen, en dan vooral voor isolatiematerialen, opnieuw zullen dalen. Een deel van de hoge kostprijs is, naast de wereldwijde opleving van de economie die schaarste veroorzaakt, ook te wijten aan speculatie. Grondstoffen worden opgekocht als de prijs laag is en achtergehouden op momenten dat de vraag stijgt. Het is pervers, en een uitwas van onze vraag- en aanbodmaatschappij.”

Prijsherziening

“Het is geen optie om de lakenhalle niét te isoleren. De investering van vandaag zal zich in exploitatiekosten in de komende eeuw ruimschoots uitwinnen in lagere energiekosten. En of dat nu de Ieperse belastingbetaler is dan wel de Vlaamse of Belgische, dit doet weinig ter zake. Dit laatste neemt niet weg dat wij een schrijven richten aan de Vlaamse overheid, of in dit geval haar Agentschap voor Onroerend Erfgoed, met de vraag of de toegekende restauratiepremie kan aangepast worden rekening houdende met deze toch wel aanzienlijke en onverwachte prijsherziening. Wij zien het antwoord reikhalzend tegemoet”, besloot Philip Bolle. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier