Hilde Crevits legt eed af als burgemeester van Torhout

Vlaams minister Hilde Crevits legde de eed als burgemeester af in de handen van gouverneur Carl Decaluwé. Ze had daarbij haar voorganger Norbert De Cuyper (rechts) uitgenodigd. © Foto Benny Proot
Johan Sabbe

Maandag omstreeks 17 uur heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in de handen van provinciegouverneur Carl Decaluwé de eed als burgemeester van Torhout afgelegd. Vanaf 1 juni volgt ze Norbert De Cuyper in die functie op, maar ze laat zich onmiddellijk vervangen door de huidige eerste schepen Kristof Audenaert.

De eedaflegging had plaats in de ambtswoning van de gouverneur op de Burg in Brugge. Dat dit nu al gebeurd is, heeft zijn reden : er moet voldoende tijd overblijven om de overdracht van het ambt naar Kristof Audenaert te regelen. Voor alle duidelijkheid : tot en met dinsdag 31 mei blijft Norbert De Cuyper burgemeester van Torhout, een taak die hij op dat moment precies 25 jaar vervuld zal hebben (sinds eind mei 1991). En vanaf 1 juni is Kristof Audenaert waarnemend burgemeester. Die zal tegen eind mei de eed afleggen.

Kans voor 33-jarige Kristof Audenaert

De burgemeesterswissel was bij het begin van de legislatuur door de Torhoutse CD&V afgesproken. Hilde Crevits was op dat moment niet zeker of ze half 2016 nog minister zou zijn, al was die kans groot. Nu ze effectief het ministerschap blijft uitoefenen (al sinds 28 juni 2007), krijgt de 33-jarige Kristof Audenaert de kans om aan het hoofd van zijn stad te komen. Hij werkt trouwens deels op het kabinet van minister Crevits, die eind juni 49 jaar wordt.

Voorzitter van de gemeenteraad

De 73-jarige Norbert De Cuyper, die begin 1983 schepen van Torhout geworden is en in 1991 burgemeester, verlaat het politieke toneel nog niet. Hij blijft tot eind 2018 voor zijn partij CD&V voorzitter van de gemeenteraad, een functie die Hilde Crevits tot nu toe bekleedde.

Mooi gebaar van de minister : ze had naar de eedaflegging enkel haar voorganger Norbert De Cuyper uitgenodigd. Ze wou hem daarmee haar erkenning betuigen voor vijfentwintig jaar harde inzet als burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier