Hilde Crevits kreeg boze ambassadeur op bezoek na schrijfactie Amnesty International

De ambassadeur, Tamas Ivan Kovacs, kwam er zijn beklag doen over een schrijfactie van Amnesty International waaraan Vlaamse scholen hebben deelgenomen.

© BELGA

Dat heeft Belga vernomen en is bevestigd door het kabinet-Crevits. In de actie werden de leerlingen opgeroepen een brief te schrijven naar de Hongaarse ambassade om te protesteren tegen de schending van de rechten van de vluchtelingen in Hongarije. Minister Crevits heeft de ambassadeur gewezen op de pedagogische vrijheid van de scholen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International organiseerde in oktober een ‘Schrijf-ze-VRIJdag’ waarbij scholen en jeugdverenigingen worden aangespoord om door het schrijven van brieven mensenrechtenschendingen aan te kaarten. Jaarlijks doen zo’n 500 scholen mee.

In één van de mogelijke acties werden leerlingen in de eerste graad van het secundair onderwijs aangespoord een brief te schrijven aan de Hongaarse ambassadeur in België. In de brief staat kritiek op de Hongaarse aanpak van de vluchtelingencrisis. De brief luidde letterlijk: “Ik schrijf deze brief omdat ik ongerust ben over de mensen die aankomen in uw land. Ze zijn op de vlucht voor armoede en oorlog. In Hongarije worden ze weggejaagd of in de gevangenis gezet. Vluchten is toch geen misdaad? Wat zal uw land doen om ervoor te zorgen dat de rechten van vluchtelingen gerespecteerd worden?

De Hongaarse ambassade bleek niet opgezet met de actie. De ambassadeur ging ook bij minister van Onderwijs Hilde Crevits langs om zijn beklag te doen, maar daar werd de ambassadeur ‘gewezen op de pedagogische vrijheid van scholen om aan eindtermen te werken en die in te vullen’, zo kreeg Belga te horen op het kabinet-Crevits.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.