Hilde Crevits bijna zeker op kop bij CD&V in Torhout

Geen Norbert De Cuyper (midden) meer op de CD&V-lijst, maar wel het sterke en populaire duo Kristof Audenaert en Hilde Crevits. © JS
Johan Sabbe

Een jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 staat het vast dat het duo Hilde Crevits en Kristof Audenaert de Torhoutse CD&V-lijst zal aanvoeren. Maar wie van hen op één en wie op twee zal staan, is nog niet beslist. Al is er voor waarnemend burgemeester Audenaert geen twijfel mogelijk. “Ik wil Hilde heel graag op kop”, zegt hij resoluut. “Dat is absoluut mijn keuze. Ik vind het de logica zelve. Ze is de populairste politicus van Vlaanderen en daar mogen we in Torhout niet aan voorbijgaan.”

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Kristof Audenaert heeft een punt waar hij het over de populariteit van Hilde Crevits heeft, Vlaams minister van Onderwijs en in Torhout titelvoerende burgemeester. Uit de recente politieke herfstpeiling van de krant De Standaard blijkt ze zowaar de populairste politicus van heel Vlaanderen te zijn en scoort ze beter dan Theo Francken, Kris Peeters en Bart De Wever. Over heel België moet ze alleen federaal premier Charles Michel laten voorgaan. “Het zou al te gek zijn om zo iemand voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bij onze partij CD&V niet op één te plaatsen”, aldus Kristof. “Zij is overigens de titelvoerende burgemeester en ik ben maar de waarnemende. Ik zal met veel plezier genoegen nemen met de tweede plaats, als de partij me die kans geeft. Want laat me duidelijk zijn: de lijstvorming is op een jaar vóór de verkiezingen uiteraard nog niet volledig rond. Onze partijorganen moeten er zich nog over uitspreken. Maar – ik herhaal – mijn buikgevoel zegt: Hilde op kop!”

Tandem voert CD&V-lijst aan

Hilde Crevits blijft er zelf rustig bij. “Ik wil geen definitieve dingen zeggen vooraleer onze partij er zich over gebogen heeft. Dat Kristof en ik als tandem de lijst zullen aanvoeren, lijkt me evident, al wil ik ook de plaats als lijstduwer opnemen als de partij dat beter vindt. Het draait niet om mijn persoontje, maar om het resultaat van CD&V. De populairste politicus van Vlaanderen? Ik schrok toch wel even toen ik dat hoorde. Uiteraard ben ik er blij mee.”

“Het zou al te gek zijn om Hilde Crevits bij ons niet op één te plaatsen” – Kristof Audenaert (CD&V)

Norbert De Cuyper, nu nog voorzitter van de gemeenteraad, is sinds 1 juni 2016 geen burgemeester meer en dit na vijfentwintig jaar in functie plus nog eens ruim acht jaar schepenambt. Straks zal hij voor het eerst sinds het najaar van 1982 – hij werd begin 1983 schepen – niet meer verkiesbaar zijn. Want toen hij vorig jaar als burgemeester een stap opzij zette, liet hij meteen optekenen dat hij aan zijn laatste politieke legislatuur bezig was. CD&V kan evenwel op de twee oren slapen, want verliest de partij met Norbert De Cuyper een stemmenkanon, met het duo Crevits-Audenaert heeft ze twee goudhaantjes in de rangen. Over nieuwe namen op de lijst wil de partij nog niets kwijt. Zeker is niettemin dat tot nu toe niet iedereen waarmee ze haar lijst wou versterken, bereid werd gevonden om zich effectief verkiesbaar te stellen.

Vrouw trekt de lijst bij N-VA

SP.A en Groen hebben eerder al bekendgemaakt dat ze niet langer als kartel naar de kiezer trekken en puur mathematisch is N-VA daardoor in wezen met vijf zetels de grootste oppositiefractie in de gemeenteraad geworden (al blijft het kartel van SP.A en Groen tot eind 2018 bestaan).

Eva Maes wordt de nieuwe lijsttrekker van N-VA. Jurgen Claus, in 2012 nog de kopman, blijft niettemin verkiesbaar.
Eva Maes wordt de nieuwe lijsttrekker van N-VA. Jurgen Claus, in 2012 nog de kopman, blijft niettemin verkiesbaar.© JS

N-VA trekt straks zoals verwacht niet meer met Jurgen Claus als lijsttrekker naar de kiezer, al blijft Jurgen zich wel verkiesbaar stellen. Op kop komt een vrouw: voorzitter Eva Maes. “Ik zal de lijst inderdaad aanvoeren”, zegt ze. “En Ward Baert, die intussen Jurgen als fractieleider in de gemeenteraad heeft opgevolgd, wordt lijstduwer. Vanzelfsprekend trekken we met een volle lijst naar de kiezer. Alle huidige mandatarissen uit de gemeenteraad doen weer mee en we zullen de komende maanden een aantal nieuwe, verrassende kandidaten voorstellen. We gaan voor een constructieve campagne en starten volgende maand onze huisbezoeken. We moeten goed luisteren naar de mensen. We willen weten wat hen bezighoudt en zoeken input ter verbetering en verandering van onze stad Torhout. En dus trekken we met onze partij op pad.”

SP.A voegt een ‘plus’ toe

Eind 2014 heeft SP.A-boegbeeld Dalila Douifi de politiek definitief verlaten en dus willen de socialisten hun lijst nu in de breedte uitbouwen. Ze trekken niet alleen zonder Dalila naar de kiezer, maar ook zonder huidige kartelpartner Groen. “We hebben ervoor gekozen om niet langer samen met Groen een lijst te vormen, maar met SP.A+ naar de kiezer te trekken“, aldus Paul Dieryckx, SP.A-fractieleider in de gemeenteraad. “Zo kunnen we ons eigen verhaal brengen en onze eigen accenten leggen. Dat het stopzetten van het kartel er opinitiatief van Groen is gekomen, klopt niet.”

“Ik erken dat het geen gemakkelijke tijden zijn voor links en de sociaaldemocratie, maar dat kan snel veranderen” – Paul Dieryckx (SP.A)

“Met die ‘plus’ willen we een aantal progressieve en geëngageerde personen op onze lijst krijgen die niet direct tot SP.A behoren, maar onze waarden delen. Ook staat de ‘plus’ symbool voor de diversiteit die we nastreven op het vlak van afkomst, beperking en seksuele geaardheid. Momenteel is onze lijst al voor 70% gevuld. Aan kandidaten is er geen gebrek. Door het afhaken van Dalila Douifi willen we in de breedte werken. Alle huidige mandatarissen in de gemeente- en OCMW-raad zijn weer verkiesbaar. Ik erken dat het geen gemakkelijke tijden zijn voor links en de sociaaldemocratie, maar dat kan snel veranderen.”

Bertrand op kop van Groen

Groen heeft nog geen volledige lijst, maar mikt sowieso weer op minstens twee zetels. Bertrand Vander Donckt zal de tabel aanvoeren. “Kandidaten blijven welkom”, zegt hij. “En dat hoeven zeker geen doorgewinterde politici te zijn. We willen op de eerste plaats een divers team van goedmenende mensen en streven naar een kwalitatief goede lijst. Groen kent een positief elan en we geloven sterk in onze slaagkansen, ook nu we op eigen kracht – zonder SP.A – naar de kiezer trekken. Voor ons is de participatie van de bevolking erg belangrijk.”

Open VLD zoekt kandidaten

Ook Open VLD, momenteel met alleen Elke Carette in de gemeenteraad, heeft nog geen volledige lijst. “We zitten nog volop in de voorbereidende fase”, zegt ze. “We onderhandelen met enkele nieuwkomers, maar zoeken sowieso extra kandidaten. Er zijn plaatsen vrij voor gemotiveerde mensen. Ook onafhankelijken zijn welkom.” Vlaams Belang zal zo goed als zeker niet aan de Torhoutse verkiezingen deelnemen.