Heuvellandse partijen trekken met zelfde kopmannen naar 2018

Geert Vandewynckel: "Opkomen zal ik zeker doen." © a-EF
Tom Gheeraert

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 zijn nog maar een jaar van ons verwijderd. Tijd om te polsen bij de lokale politieke partijen naar de lijstvorming. Daarin zien we vooral dezelfde namen als zes jaar geleden.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Bij Gemeentebelangen Heuvelland, met negen zetels de grootste partij in de gemeenteraad, zijn ze volop bezig met de lijstvorming. “Uiteraard zullen we opnieuw opkomen onder de naam Gemeentebelangen, maar over de lijstvorming zijn nog geen specifieke beslissingen genomen”, zegt schepen Wieland De Meyer. “Wel moeten we ermee rekening houden dat Rika Declercq en Isabelle Platteeuw verhuisd zijn naar Ieper en dus niet meer op de lijst zullen staan, maar deze mensen hebben geen mandaten in de gemeenteraad en OCMW-raad. Ook hebben we al van verschillende mensen te horen gekregen dat ze ons eventueel willen helpen, maar namen kan ik nog niet noemen. Daarvoor is het nog te vroeg. Ik ben in ieder geval ervan overtuigd dat we voldoende kandidaten zullen hebben om probleemloos een volledige lijst te vullen.”

We polsten ook bij schepenen Hilde Stragier en Jean-Pierre Geelhand de Merxem. Zij gaven te kennen zeker opnieuw te willen deelnemen aan de verkiezingen. Burgemeester Marc Lewyllie zal zo goed als zeker opnieuw opkomen als lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester in Heuvelland. “Dat zal waarschijnlijk wel het geval zijn, al moet de officiële beslissing daarover nog vallen“, aldus Marc Lewyllie.

Nieuwe mensen

Bij CD&V bevestigt fractieleider en oud-burgemeester Bernard Heens dat hij opnieuw kandidaat is als lijsttrekker. “Dat is normaal de bedoeling”, beaamt Bernard Heens. “Maar voor de rest is er nog geen beslissing genomen. Wel kunnen we geen beroep meer doen op Luc Snaet, die verhuisd is, en Frans Durnez, die gestopt is in de lokale politiek. Hen vervangen zal geen probleem zijn. Er staan een aantal nieuwe mensen klaar.”

“Opkomen zal ik zeker doen, maar het is nog de vraag in welke hoedanigheid” – Geert Vandewynckel, Heuvelland

We namen ook contact met Nicole Demuynck, die zetelt in de gemeenteraad. “Ik heb alvast de ambitie om opnieuw naar de kiezer te trekken, maar vanaf welke plaats op de lijst dat zal zijn, kan ik nu nog niet zeggen.”

Nog geen details

De derde partij in Heuvelland is N-VA. “Net zoals vorig jaar zal ik normaal opnieuw de lijst duwen en ik vermoed dat schepen Etienne Cloet opnieuw zal fungeren als lijsttrekker”, bevestigt lokaal partijvoorzitter en OCMW-voorzitter Ward Dierickx. “We zijn volop aan het werken aan de lijstvorming, maar meer details kan ik voorlopig niet geven. Het is nog vroeg en we willen ook niet vooruitlopen op de zaken. Wellicht zal er begin volgend jaar al meer duidelijkheid zijn hieromtrent.”

Schepen Etienne Cloet is voorzichtiger met zijn prognose. “Er zijn nog geen beslissingen genomen. In ieder geval heb ik wel de ambitie om opnieuw op de lijst te staan, maar over de lijsttrekker en de verschillende plaatsen op de lijst zijn er nog geen definitieve beslissingen genomen.”

In ieder geval zal Caroline Deschildre niet meer op de lijst staan omdat ze verhuisd is. Ook Georges Declercq zal er niet meer bij zijn, want hij kondigde eind 2015 zijn afscheid aan van de lokale politiek. We polsten bij gemeenteraadslid Martine Duron naar haar ambities. Zij bevestigt dat ze opnieuw zal deelnemen aan de verkiezingen, maar ze weet nog niet op welke plaats op de lijst. Verder is de kans groot dat de overige bestuursleden van N-VA Heuvelland – Geert Ingelbeen, Erika Rousseu, Greta Cuvelier en Jeroen Fiey – een plaatsje zullen krijgen op de lijst.

Gesprekken gevoerd

Dan rest enkel nog Heuvelland, de partij van Geert Vandewynckel. De voormalige eerste schepen blijft vaag over zijn plannen. “Opkomen zal ik zeker doen, maar het is nog de vraag in welke hoedanigheid”, klinkt het. “Ik heb het de laatste tijd vooral druk gehad op professioneel vlak en op politiek vlak ben ik vooral bezig geweest met mijn tussenkomsten op de gemeenteraad, dat ik helemaal nog geen tijd gehad heb voor de lijstvorming. Er worden wel al gesprekken gevoerd in functie van een bepaald doel, en dat is op politiek vlak zorgen voor stabiliteit en rust. Want daar zijn de mensen mee bezig. Ook in het najaar volgen nog dergelijke gesprekken. Of een verzoening met CD&V tot de mogelijkheden behoort? Goh, ik heb eigenlijk met niemand problemen. De vraag die ik stel is: hoe kunnen we ons het best inzetten voor de mensen in Heuvelland? Dat wil ik doen, maar in welke vorm en in welke hoedanigheid, dat is nog toekomstmuziek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.