Het signaal van de kiezer

Op het Vlaams Belang en N-VA na, hebben alle andere partijen de verkiezingen gewonnen. U vermoedt, nemen wij aan, een denkfout. Of op zijn minst een tikfout.

N-VA niet bij de winnaars? Nee, want in vergelijking met de vorige verkiezingen hebben alle ‘separatisten samen’ nu minder stemmen gehaald dan bij de vorige verkiezingen. Die uitleg hebben wij niet zelf verzonnen, het was de PS die de boodschap zondagavond de wereld instuurde. Terwijl er in Vlaanderen niemand aan twijfelde dat de N-VA de verkiezingen gewonnen heeft op een manier die nog maar zelden was gezien. Of hoe een en dezelfde uitleg op een totaal andere manier kan worden gelezen en uitgelegd.

Goesting

Als we, ook aan Vlaamse zijde, de partijvoorzitters mogen geloven, dan stuurde de kiezer ook deze keer weer heel wat signalen uit. Gwendolyn Rutten had het maandagavond in het Terzake-debat over een signaal van de kiezer voor een gesmaakt liberaal project… dat was dan misschien wel zo in Vlaams-Brabant, in onze provincie is bij de kiezer amper wat meer ‘goesting’ voor blauw vast te stellen dan bij de vorige verkiezingen. De kiezers bij ons hadden daarentegen meer zin in het rode recept van Johan Vande Lanotte en John Crombez.

Zwakke plek

Om maar te zeggen dat als er al signalen van kiezers waren, dat er dat dan doorgaans net zoveel zijn als er kiezers zijn. Kiezers brengen vooral een stem uit en bijna één op drie bracht die stem bij N-VA uit. Dat is veel, genoeg in elk geval om er rekening mee te houden. Maar N-VA heeft die stemmen onvoldoende van bij de traditionele regeringspartijen gehaald. Daar zit de zwakke plek in deze anders gigantische verkiezingsoverwinning van N-VA. Het worden dus spannende weken, misschien zelfs maanden.

Maandag zijn we in elk geval niet wakker geworden in een ander land. Wel in een ander getint West-Vlaanderen: de meeste gemeenten kleuren voortaan geel in plaats van oranje. Die trend was al ingezet met de gemeenteraadsverkiezingen en wordt nu nadrukkelijk bevestigd. Het is het definitieve einde van een tijdperk waar, op enkele steden na, CD&V het haast vanzelfsprekend voor het zeggen had.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.