Het plotse afscheid dat er al lang zat aan te komen

Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Stefaan De Clerck, Christine Depuydt en Alain Cnudde nemen afscheid van de Kortrijkse gemeenteraad. Een vertrek dat er zat aan te komen, maar nu wel plots uit de lucht komt vallen. “We willen de kans bieden aan nieuwe mensen om zich met veel energie in te zetten in de lokale politiek”, klinkt het bij de drie. Al is de vraag wie die nieuwe mensen zijn. En of zij het gat kunnen vullen dat de stemmenkanonnen in de lokale partij slaan.

Het was via de sociale media dat oud-burgemeester en voormalig minister Stefaan De Clerck (67) en de oud-schepenen Alain Cnudde (48) en Christine Depuydt (55) hun vertrek uit de Kortrijkse gemeenteraad aankondigden. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen waren ze samen nog goed voor 4.993 voorkeurstemmen.

In een filmpje belichtten de drie hun verwezenlijkingen van de voorbije 18 jaar. “We zijn bijzonder fier op alles wat we hebben kunnen realiseren, voor ons in het bijzonder sinds 2000”, klinkt het in een gemeenschappelijke mededeling. “We hebben bijgedragen tot de vernieuwing van onze stad. Als gemeenteraadslid, als schepen of als burgemeester, maar ook in de aansluitende lokale en intergemeentelijke mandaten.” Ze noemen onder meer de Leieboorden, K in Kortrijk, AZ Groeninge, de Eurometropool, de museumsite 1302, de Budafabriek, de bruggen over de Leie en de opstart van Kortrijk Weide.

Pak ervaring

Lokaal CD&V-voorzitter Jan Deleu wil niet reageren op het vertrek en houdt ook de lippen stijf over eventuele opvolgers. “Begin september zullen we de nieuwe mensen voorstellen”, klinkt het. “Dan zullen we ook ons vernieuwd beleid kunnen voorstellen. Dit schept openingen om de partij in Kortrijk op een vernieuwde manier uit te bouwen.”

Politicoloog Nicolas Bouteca: “Ik zie nog altijd geen hechte ploeg op het veld”

“Het valt op dat lang niet iedereen van de oude garde opstapt”, vertelt Nicolas Bouteca. “Maar dat is natuurlijk ook niet evident als je verkozen bent. En je kan als partij ook niet iedereen buitenzetten. De vraag is of de mensen die blijven zitten en de nieuwkomers, of dat nu één ploeg zal vormen. Er zijn heel wat interne spanningen binnen CD&V Kortrijk. Zullen die met het vertrek van die drie mensen uit de gemeenteraad verdwenen zijn?”

De Kortrijkzaan vraagt zich ook af of het wel Stefaan De Clerck was die het probleem van de partij vormde. Ik denk niet dat hij zo negatief afstraalde op de partij. Hij heeft toch heel wat verwezenlijkt voor Kortrijk.”

foto a
foto a

Volgens de politicoloog ligt het fundamentele probleem in de tweespalt binnen de partij. “De grote uitdaging voor CD&V is dat er geen ploeg op het veld staat. Ze staan er niet als één team. En ik weet niet of dat met drie nieuwe mensen zal lukken, nog los van wie dat wordt. Er staan geen grote vernieuwers klaar, geen echte jonge gasten. Benjamin Vandorpe en Mia Cattebeke zijn wel nieuwe gezichten, maar als Filip Santy ook zetelt, is dat toch niet de grote vernieuwer, hoewel hij een goed politicus was. Maar ook hij is een ex-schepen, een van de oude stempel. CD&V moet iedereen samen krijgen in een mix van ervaren en jonge mensen. Wat me daarbij wel opvalt is dat ze de opvolgers niet meteen bekendmaken.”

Nicolas Bouteca vindt de timing wel goed. “Ze zullen wel de federale verkiezingen afgewacht hebben om knopen door te hakken”, denkt hij. “Iemand als Roel Deseyn zal nu wel graag in de gemeenteraad blijven zitten nu hij niet herverkozen is in de Kamer. Bovendien hebben de nieuwe mensen volop de tijd om op een goede manier in te lopen en te groeien. De volgende verkiezingen zijn nog veraf, maar in 2024 moet de Kortrijkzaan die nieuwe mensen wel kennen. Er zijn momenteel geen echt grote kopstukken. De trekkers moeten een paar duizend stemmen halen om een verschil te kunnen maken. Een Benjamin Vandorpe haalde er de vorige keer 586. En dat is te weinig. Want om Open VLD te verslaan moet je toch wel stevig in je schoenen staan. Simpel wordt het niet voor CD&V. Er zal nog veel water door de Leie stromen vooraleer het zover is.”

Wie volgt hen op: de ervaring of de jeugd?

De drie tenoren willen ‘de kans bieden aan nieuwe mensen om zich met veel energie in te zetten in de plaatselijke politiek. “Zo geven we een aanzet aan onze CD&V-afdeling om zich stevig te vernieuwen”, klinkt het. Wie die nieuwe mensen worden, wil de partij nog niet bekend maken. De drie eerste opvolgers zijn Benjamin Vandorpe (47), Mia Cattebeke (63) en Filip Santy (60). Ondernemer Benjamin Vandorpe staat symbool voor vernieuwing. Hij richtte mee de burgerbeweging Turbo Kortrijk op en trok samen met CD&V naar de kiezer onder de naam CD&V 4.0. Hij kreeg de vierde plaats op de lijst, maar moest zich met 586 stemmen tevreden stellen met de eerste opvolgersplaats. Vraag is wat Mia Cattebeke, directeur van MPI De Hoge Kouter, zal doen. Zij is vandaag lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst. En ook of voormalig schepen Filip Santy zijn mandaat zal opnemen, is koffiedik kijken. Als ze hun zitje doorgeven, is het de beurt aan oud-raadsleden Astrid Destoop (36) en Carol Leleu (40). Ook Sien Vandevelde (24), dochter van voormalig OCMW-voorzitter Franceska Verhenne, treedt meer en meer in de spotlight. Zij is de zesde opvolger, er moeten dus al drie mensen verzaken aan hun mandaat vooraleer ze kan zetelen. Wat de toekomst betreft, is het ook uitkijken welke rol Felix De Clerck (35) zal (mogen) spelen. Hij woonde een halfjaar geleden nog in Zwevegem en kon in Kortrijk dus niet verkozen worden. Maar de zoon van gaf zelf al aan deel te willen uitmaken van een vernieuwd CD&V in Kortrijk.

Raadslid en oudgediende Jean de Bethune vindt het spijtig dat drie mensen met veel ervaring de gemeenteraad verlaten. “Ik heb alle respect voor hun beslissing, maar het slaat een groot gat in onze afdeling. Het zijn drie mensen die goed werk geleverd hebben en met hen verdwijnt een pak ervaring uit onze fractie. Het wordt geen eenvoudige zaak om die ervaring te vervangen. Het zal zeker een impact hebben op de stad. Ik weet wel dat we kansen moeten geven aan jongeren, maar dit is toch een serieus verlies voor de gemeenteraad.”

Trots op de stad

Stefaan De Clerck zelf onthoudt zich liever van uitgebreid commentaar. “Ik ben dankbaar dat ik Kortrijk 18 jaar mocht dienen vanuit de lokale politiek. Dankbaar voor alle steun en samenwerking. Trots op alles wat we hebben kunnen doen voor de stad. Nu geven we de fakkel door en steunen we de vernieuwing van onze CD&V.”

Het plotse afscheid dat er al lang zat aan te komen

Alain Cnudde blikt ook terug op wat hij 18 heel mooie jaren noemt. “Ik ben en blijf nog altijd heel trots op onze mooie stad! Maar het is mooi geweest. De oppositie ligt me iets minder dan de meerderheid. Zeker doordat ik schepen ben mogen zijn. Het is nu het moment om de fakkel door te geven. Ik vind het fantastisch dat ik zoveel voor Kortrijk hebben mogen doen.”

Een realisatie uitpikken waar hij het meest trots op is, kan de Heulenaar niet. “Ik ben negen opeenvolgende jaren schepen geweest voor Noord-Zuid, kinderopvang en financiën. Ik heb de kinderopvang toch op de rails kunnen zetten. Wat de financiën betreft, konden we na onze passage een mooie balans voorleggen. We hebben belastingen kunnen verlagen en een mooie pot reservefondsen aangelegd. Daar heeft de nieuwe coalitie dankbaar gebruik van kunnen maken.”

Op zoek naar een job

Alain neemt afscheid van de gemeenteraad, maar blijft de Kortrijkse politiek wel volgen. “Ik blijf achter onze nieuwe mensen staan, ze mogen altijd een beroep op mij doen.” Het is een volledig nieuw hoofdstuk in het leven van de oud-schepen. “Momenteel zoek ik ook op professioneel vlak naar een nieuwe uitdaging. Ik zoek een managementfunctie waarbij ik met én voor mensen mag werken. Ik sluit een mooi hoofdstuk af in de Kortrijkse politiek, maar creëer tegelijk ruimte voor nieuwe dingen. En het leven stopt niet bij een afscheid van de gemeenteraad. Er zijn nog veel belangrijke zaken.”

Hun vertrek zal zeker een impact hebben op onze stad – Jean de Bethune

Vernieuwing nodig

Ook Christine Depuydt is fier dat ze al die jaren voor en in Kortrijk heeft mogen werken. “Het is natuurlijk in zekere zin met pijn in het hart”, bekent ze. “Ik heb me 18 jaar gesmeten.” Ze deed dat vooral op het vlak van cultuur en toonde zich een groot voorvechtster van gelijke kansen tussen mannen en vrouwen. Een goede vertegenwoordiging van de vrouwen in het bestuur vond en vindt ze nog altijd een must. “Ik vind dat beweging en vernieuwing in een politieke partij nodig is”, geeft ze nog mee. “Ik wil niet een van die mensen worden die ten eeuwigen dage op zijn stoel blijft zitten. Het is nu aan diegenen die in het gat zullen springen om zich te geven. Ik hoop dat het voor onze partij een goede zaak zal zijn. We moeten hen een kans geven en ik blijf zeker voor hen beschikbaar.”

Alle drie willen ze geëngageerd blijven. “Onze opvolgers (de coalitie Open VLD/TB, N-VA en SP.A, red.) hebben nu al een tijdje de leiding overgenomen. De stad blijft bloeien. Met een gezonde kritische blik hebben we het nieuwe beleid gevolgd. De samenleving verandert. We willen graag geëngageerd en met onze waarden voortwerken. Maar vreemd genoeg voelen we aan dat we dat beter buiten het kader van de formele democratie kunnen doen. We willen onze vrijheid terug.”

Politicoloog Nicolas Bouteca: “Ik zie nog altijd geen hechte ploeg op het veld”

“Het valt op dat lang niet iedereen van de oude garde opstapt”, vertelt Nicolas Bouteca. “Maar dat is natuurlijk ook niet evident als je verkozen bent. En je kan als partij ook niet iedereen buitenzetten. De vraag is of de mensen die blijven zitten en de nieuwkomers, of dat nu één ploeg zal vormen. Er zijn heel wat interne spanningen binnen CD&V Kortrijk. Zullen die met het vertrek van die drie mensen uit de gemeenteraad verdwenen zijn?”

De Kortrijkzaan vraagt zich ook af of het wel Stefaan De Clerck was die het probleem van de partij vormde. Ik denk niet dat hij zo negatief afstraalde op de partij. Hij heeft toch heel wat verwezenlijkt voor Kortrijk.”

foto a
foto a

Volgens de politicoloog ligt het fundamentele probleem in de tweespalt binnen de partij. “De grote uitdaging voor CD&V is dat er geen ploeg op het veld staat. Ze staan er niet als één team. En ik weet niet of dat met drie nieuwe mensen zal lukken, nog los van wie dat wordt. Er staan geen grote vernieuwers klaar, geen echte jonge gasten. Benjamin Vandorpe en Mia Cattebeke zijn wel nieuwe gezichten, maar als Filip Santy ook zetelt, is dat toch niet de grote vernieuwer, hoewel hij een goed politicus was. Maar ook hij is een ex-schepen, een van de oude stempel. CD&V moet iedereen samen krijgen in een mix van ervaren en jonge mensen. Wat me daarbij wel opvalt is dat ze de opvolgers niet meteen bekendmaken.”

Nicolas Bouteca vindt de timing wel goed. “Ze zullen wel de federale verkiezingen afgewacht hebben om knopen door te hakken”, denkt hij. “Iemand als Roel Deseyn zal nu wel graag in de gemeenteraad blijven zitten nu hij niet herverkozen is in de Kamer. Bovendien hebben de nieuwe mensen volop de tijd om op een goede manier in te lopen en te groeien. De volgende verkiezingen zijn nog veraf, maar in 2024 moet de Kortrijkzaan die nieuwe mensen wel kennen. Er zijn momenteel geen echt grote kopstukken. De trekkers moeten een paar duizend stemmen halen om een verschil te kunnen maken. Een Benjamin Vandorpe haalde er de vorige keer 586. En dat is te weinig. Want om Open VLD te verslaan moet je toch wel stevig in je schoenen staan. Simpel wordt het niet voor CD&V. Er zal nog veel water door de Leie stromen vooraleer het zover is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier