Het kostenplaatje van de Kortrijkse verkiezingsbeloften

Een nieuwe bibliotheek met cultureel congrescentrum en een kunstenschool plant Team Burgemeester pas in 2030. © Team Burgemeester
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

De voorbije jaren onderging Kortrijk een metamorfose, maar de investeringen stoppen niet met de verkiezingen. Elke partij heeft een investeringsplan voor Kortrijk klaar voor de komende zes jaar. Daaruit blijkt dat de grote partijen grotendeels op dezelfde lijn zitten.

Team Burgemeester verdeelde vorig weekend in Kortrijk een mooie brochure over hoe Kortrijk er morgen kan uitzien. Er kwam meteen kritiek van CD&V 4.0 dat Team Burgemeester megalomane projecten afbeeldde die onbetaalbaar zijn. In de brochure werd voor de bib een duur designgebouw van 230 miljoen euro als mogelijk voorbeeld gebruikt.

Wij vroegen het investeringsplan van elke partij op. Reguliere uitgaven voor personeel en de dagelijkse werking zijn daarin niet opgenomen. Opvallend is dat de meeste partijen in de komende zes jaar geld klaarzetten voor een nieuwe bibliotheek. Team Burgemeester plant die nieuwe bib in… 2030. Maar het wordt dan wel een iconische trekpleister op de tip van het Buda-eiland dat tegelijk de bib, een School of Arts en een cultureel congrescentrum onderdak biedt. Tijdens de komende bestuursperiode maken ze alvast werk van een park en een voetgangersbrug op die tip.

Het kostenplaatje van de Kortrijkse verkiezingsbeloften

Het nieuwe woonzorgcentrum in de Condédreef zal een grote hap uit het budget nemen. En het is duidelijk dat alle partijen inzetten op fietsinfrastructuur. Bovendien wil iedereen privépartners zoeken om te investeren in de stad. Daarnaast rekenen bijna alle partijen op een forse besparing door de samensmelting van de diensten van het OCMW met de stadsdiensten.

Rekenen op subsidies

Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) geeft meteen ook mee waarom zijn aanwezigheid in Brussel belangrijk blijft: “We hebben enkel de projecten opgenomen die de stad zelf moet financieren. Die bedragen kunnen nog dalen door subsidies, het stadsvernieuwingsfonds, inbreng van het Agentschap Wegen en Verkeer, De Vlaamse Waterweg… Investeringen die al begroot zijn voor 2019 en 2020 hebben we niet in de lijst opgenomen.”

Huidig coalitiepartner N-VA legt een gelijklopend investeringsplan voor. “We ramen de totale investeringsambitie voor de volgende bestuursperiode op 160 miljoen euro”, legt kopman Axel Ronse uit. Een aantal investeringen is bekend, zoals het stationsproject en het nieuwe depot op Vier Linden. De nieuwe investeringen schatten we op zo’n 70 miljoen euro. Daarin zit 40 miljoen euro aan projecten die al door de stadsadministratie werden geraamd zoals onder andere het nieuwe stadsmuseum, masterplan schouwburg, de voltooiing van het Muziekcentrum, masterplan Bissegem, masterplan voetbal, jeugdinfrastructuur… We willen nog meer centen ophalen bij Vlaanderen, zeker 12,5 procent.”

SP.A Kortrijk wil de dienst- en hulpverlening voor de gewone Kortrijkzaan op peil houden en waar nodig nog versterken. “Dat betekent dat we niet besparen op onze dagelijkse werkings- en personeelskosten”, vertelt SP.A-lijsttrekker Philippe De Coene. “Wie dat wel voorstelt, moet eens zeggen waar. Door efficiënt te werken en zoveel mogelijk subsidies aan te trekken maken we financiële ruimte vrij voor nieuw beleid: extra groenonderhoud, brugfiguren en kinderopvang, 1777-aan-huis, nieuw wijkgezondheidscentrum boven Vork, dakisolatieplan voor 5.000 woningen… We houden het investeringsritme aan van de voorbije zes jaar en gaan voor ongeveer 210 miljoen euro aan investeringen.”

CD&V 4.0 voorziet een budget van 180 miljoen euro over de zes jaar. “We mikken voor heel wat projecten op co-financiers in de publieke, maar vooral ook in de private sector. Zo moeten we tot een budget van 240 miljoen euro komen”, weet lijsttrekker Hannelore Vanhoenacker. “Ons uitgangspunt is dat we de belastingen niet verhogen.”

Natuurfonds

Groen wil geen grote beloftes doen over dure investeringen. “De investeringen maken deel uit van de te voeren onderhandelingen”, weet lijsttrekker David Wemel. “Bovendien willen we inwoners zelf inspraak geven over bepaalde delen van het budget.”

“De investeringen die we plannen op gebied van infrastructuur gaan voor ons prioritair naar het verkeersveiliger inrichten van schoolomgevingen en omgevingen van sportclubs en verenigingslokalen. Daarnaast maken we ook voldoende middelen vrij voor nieuwe vrijliggende fietspaden en verbeterde voetpaden. Tot slot willen we ook sneller werk maken van het ontwikkelen van nieuwe natuur. Daarvoor spreken we het slapende natuurfonds van 2 miljoen euro aan; middelen die door de stad gereserveerd zijn, maar niet werden aangewend.”

Kortrijk Vooruit wil de komende zes jaar vooral investeren in mensen en niet zozeer in nieuwe gebouwen en nieuwe infrastructuur“, weet lijsttrekker Dirk Dupont. “Nu al stellen we vast dat er meer gebouwd wordt dan er vraag is. Wel moet er voldoende aandacht blijven gaan naar de sociale woningbouw. De stad moet de tering naar de nering zetten. Investeren kan, maar op een manier dat de schulden worden afgebouwd. Zo kan een nieuw voetbalstadion er enkel komen met geld van externe partners, Kortrijk kan dat enkel faciliteren. Bovendien moet er een duidelijk mobiliteitsplan zijn.”

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) becijferde dat het tien procent kan besparen door de samensmelting van OCMW en stadsdiensten en het stopzetten van subsidies aan de vele politiek gestuurde vzw’s en verenigingen in Kortrijk. Op de uitgaven van het OCMW wil het 20 procent, of 372 miljoen euro besparen over zes jaar.