“Het is lang niet zeker dat de socialisten aan de macht blijven in Oostende”

De burgemeesterwissel van Oostende: "Een afspraak tussen de twee vrienden". © GL
Gillian Lowyck

Het is gebeurd: Oostende heeft een nieuwe burgemeester. Na 18 jaar Jean Vandecasteele komt Johan Vande Lanotte aan het roer van de Koningin der Badsteden.

Wat al jarenlang gefluisterd werd en in mei eindelijk werd bevestigd: Johan Vande Lanotte wordt burgemeester van Oostende. Hij volgt Jean Vandecasteele op die 18 jaar lang burgemeester was. Een afspraak tussen de twee vrienden, zo bleek. En Vande Lanotte had altijd al gezegd dat hij lokaal zijn mandaat zou opnemen. Eerst als schepen, nu dus als burgervader.

Maar wat vindt de Oostendenaar daar nu eigenlijk van? Wel, veel mensen vragen zich af waarom dit nu nodig was. Jean Vandecasteele was een geliefd burgemeester. Een graag gezien man, die in het weekend steevast alle buurtfeesten afschuimt. Hij haalde dan ook meer stemmen dan Vande Lanotte. En net daar wringt het schoentje bij veel Oostendenaars: Vande Lanotte was niet verkozen tot burgemeester.

Verzuurde reacties

Op sociale media regent het negatieve en verzuurde reacties. En de oppositie, die riep in mei al een extra gemeenteraad bijeen over de burgemeesterswissel. Vanavond vrijdag, op de eerste gemeenteraad met Vande Lanotte als burgemeester, zullen de reacties dus ook wel niet uitblijven.

Het duo kwam deze vrijdagmorgen ontspannen op de persconferentie.
Het duo kwam deze vrijdagmorgen ontspannen op de persconferentie.© GL

Niet lang stil

Deze vrijdagmorgen spraken Vande Lanotte en Vandecasteele voor het eerst samen over de burgemeesterswissel. Ze oogden allebei bijzonder ontspannen en grapten onder elkaar. Vandecasteele liet zich ontvallen dat hij tevreden is dat hij meer tijd voor zichzelf heeft. Maar minder werken, dat doet hij niet. Vande Lanotte en Vandecasteele zullen een kabinet delen en op veel vlakken blijven samenwerken. En in 2018 zal Vande Lanotte duwen en Vandecasteele trekken.

Vande Lanotte kennende zal het niet lang stil blijven in Oostende. We zijn halverwege de legislatuur en in 2018 is het helemaal niet zeker dat de socialisten – in 2012 verloor de SP.A al de absolute meerderheid – aan de macht blijven in Oostende. Volgens mij staat er dus heel wat op til in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier