Hertelling in Langemark zorgt voor wrevel bij N-VA

Redactie KW

Tope8920 was kop van jut bij aanvang van de gemeenteraad. Op het einde van de zitting en laatste gemeenteraad van het jaar was men poeslief voor elkaar.

Het initiatief van Tope8920 voor een hertelling wordt niet gesmaakt door N-VA. “Ze zijn niet tevreden met het behaalde resultaat van twee zetels. Ze wilden naar drie zetels gaan. Ik wil nu van de boegbeelden weten waarom jullie die actie ondernemen”, zei Dominique Cool namens N-VA.

“Wij laten onze rechten gelden. We hebben dat in eer en geweten beslist. Hadden we meteen een bezwaarschrift ingediend dan hadden jullie ons de ontgoocheling en de emoties van het eerste moment verweten. Nu hebben we de tijd genomen en is het ook iets. We zullen uiterlijk op 15 januari de beslissing kennen“, zei Koen Bentein namens Tope 8920.

“Ik weet niet of je het recht hebt om me te ondervragen”, zei Luc Vandamme (Tope8920). “Maar juist, is juist.” Schepen Frank Gheeraert vond zijn antwoord niet relevant.

Van binnenlands bestuur heeft de gemeente een draaiboek ontvangen. Zolang er geen beslissing is, werkt het huidig schepencollege verder. Toekomstig burgemeester Lieven Vanbelleghem moet dan de taak opnemen van voorzitter van het bijzonder comité.

Voor Tope8920 is er nog de mogelijkheid om naar de raad van state te trekken. “Wij zouden graag zo spoedig als mogelijk weten welke stappen jullie verder willen ondernemen. Dat is in het belang van de goede werking van de gemeente”, zei burgemeester Alain Wyffels.

Hoornaert stalkt Cool

De gemeenteraad keurde het meerjarenplan van het OCMW goed. Tope 8920 onthield zich. Door het dossier van de voorafgaande vergunningen, dat een serieuze uitbouw van de Boomgaard voorstaat, verandert dit ingrijpend het meerjarenplan. Het heeft financiële implicaties voor het geheel van de gemeente. De OCMW-raad zal woensdag de goedkeuring verlenen. Doen ze dat niet verliest de gemeente jaarlijks 937.000 euro aan subsidies voor de uitbouw van de werking van het wzc.

Dominique Cool liet weten dat hij bijna dagelijks gestalkt wordt door Laurent Hoornaert (Tope8920) met berichten om de uitbreiding niet goed te keuren. “We gaan ons geen klein miljoen euro door de neus laten boren”, zei Dominique Cool. Maddy Bouden (CD&V) had eerder in de gemeenteraad aangegeven indien de gemeente niet beslist de subsidies elders in Vlaanderen besteed worden.

Op het einde van de zitting werd door alle fracties het wierookvat boven gehaald voor een hulde aan het adres van burgemeester Alain Wyffels.

(PCO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.