Herinrichting grenspost Rekkem is nog niet voor morgen

Zo zou het 'Venster op de grensoverschrijdende metropool' er kunnen uitzien. © GF
Jos Remaut

Martine Vanryckeghem (Open VLD) had het op de provincieraad over de verloederde toestand van de grensovergang op de E17 in Rekkem. “Een bijzonder triestig visitekaartje voor Vlaanderen”, stelde ze. Ze drong meteen ook aan op de nodige actie.

“Voor de grensovergang op de N38 in Callicanes ziet het er nochtans rooskleurig uit”, aldus Martine. “De provincie West-Vlaanderen en de Communauté de Flandre Intérieure bundelen de krachten om de grenspost en de omliggende site in Callicanes te herbestemmen en aantrekkelijk in te richten. Een team van ontwerpers heeft ondertussen voorstellen uitgewerkt voor de grenspost. Voor het project zou een budget voorzien zijn van 2,2 miljoen euro.”

“Voor de grensovergang in Rekkem is de toekomst minder rooskleurig. Eind 2014 gingen de douanegebouwen tegen de vlakte. Ondertussen zijn heel wat Interreg-middelen gevloeid naar studies over een mogelijke nieuwe invulling van deze site. Leiedal heeft samen met twee Franse overheidsinstanties uit Rijsel meer dan tien jaar gewerkt aan dit dossier. Na heel wat studiewerk over de inhoudelijke invulling, de bereikbaarheid van de site, de vrachtwagenproblematiek en juridische studies over mogelijke beheersstructuren, kwam met tot een finaal voorstel, dat bestaat uit drie elementen:

– Een venster op de grensoverschrijdende metropool : een soort informatiecentrum met toeristische, culturele en economische info voor voorbijgangers en inwoners

– Het paviljoen van de talen van Europa, een interactief bezoekerscentrum

– Een forum voor grensoverschrijdende samenwerking

Tot uitvoering van een van deze ideeën is het spijtig genoeg nooit gekomen wegens het ontbreken van de financiële middelen”, besloot Martine Vanryckeghem, die gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V) vroeg om de aanpak van de grensovergang te Rekkem weer op de agenda zetten en extra inspanningen te doen om hiervoor de nodige partners en middelen te vinden.

Jean de Bethune kon zich alvast volledig vinden in de opmerkingen van Martine Vanryckeghem. “Maar het is in wezen een Vlaams dossier, en daar is het momenteel duidelijk geen prioriteit. In 2014 al heeft burgemeester Martine Fournier van Menen hierover een vraag gesteld aan bevoegd minister Ben Weyts (N-VA). Die meteen liet verstaan dat dit helemaal geen prioriteit is en het zelfs vooruitschoof tot 2021, het jaar waarop de concessie verloopt van het iets verderop gelegen tankstation langs de E17 in Marke.”

Maar toch ziet de Bethune het niet zwartgallig in : “Ook het dossier van Callicanes heeft zo’n twintig jaar in de koelkast gezeten en is het voorwerp geweest van een waar kat-en-muisspel tussen diverse diensten en instanties. En uiteindelijk is het provincie geweest die, door haar vele sterke contacten op het terrein, het dossier heeft kunnen vlot trekken. Misschien moet de provincie ook voor Rekkem wel een regierol op zich nemen, wat natuurlijk niet wil zeggen dat wij alles zouden financieren. Maar dat moeten de andere partners dan echt wel willen natuurlijk, en hoedanook wordt dit iets voor de volgende bestuursploeg.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.